Teknologi

Airbnb: Overvåkings­teknologi skal hindre ekstrem festing

Airbnb-utleiere kan nå bestille tre forskjellige dingser for å overvåke lydnivået i boligen. To av dem leveres også til norske utleiere. Problematisk, mener Datatilsynet.

AIRBNB: Mellomleddet åpner for en fleksibel løsning for deg som enten vil leie sted å bo, eller leie ut til andre. Foto: AFP/Joel Saget
AIRBNB: Mellomleddet åpner for en fleksibel løsning for deg som enten vil leie sted å bo, eller leie ut til andre. Foto: AFP/Joel Saget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok ikke lang tid fra lanseringen av Airbnb i 2008, til tjenesten ble en av verdens viktigste markedsplasser for overnattingssteder. Kort sagt kobler Airbnb reisende med privatpersoner, som ønsker å leie ut plass i boligen sin for kortere tidsrom. Airbnb opererer over hele kloden.

Som en trygghet for de som leier ut boligen sin gjennom Airbnb, har selskapet nå en aktiv kampanje som promoterer teknologi fra eksterne produsenter. Alle de teknologiske dingsene åpner på hver sin måte for passiv overvåking.

Festforhindrende overvåking

Kampanjen ble lansert 4. desember 2019, og skal vare til 1. april i år. Mens det øverst på selskapets egne sider heter at «Airbnb gir deg rabatter på de beste enhetene for å forhindre festing», står det samtidig nederst på samme side «Airbnb støtter ikke noen av disse enhetene».

Med slagordet «hold området ditt festfritt» skal kampanjen takle brukerne som bryter med retningslinjene for boligleie - og mer spesifikt de som er en plage for deg - og resten av nabolaget.

Airbnb-utleiere har tidligere gjort kontroversielle tiltak for å unngå misbruk av egen eiendom. Dingsene som nå promoteres skal løse problemene.

Teknologien promoteres i festforebyggingskampanjen som at den skal ta alle nødvendige hensyn til personvern for leietakerne, samtidig som den skal gi nødvendig innsikt for utleierne.

De tre produktene skal ha til felles at de ikke plukker opp hvilken type lyd som forekommer inne på eiendommen de plasseres i - bare hvilken desibelverdi lydnivået ligger på. Et annet fellestrekk for alle produktene er at de selges så langt lageret rekker, eller til 1. april i år.

Her er dingsene

Roomonitor
Den første dingsen, som også kan sendes til Norge, heter Roomonitor, og kommer fra den spanske produsenten med samme navn.

Roomonitor Noise Alarm. Foto: Roomonitor
Roomonitor Noise Alarm. Foto: Roomonitor Vis mer

Enheten fungerer som en desibelmåler, og gir i sanntids tilbakemeldinger til en PC- og mobilapplikasjon om støynivået i boligen den er plassert i.

Den hvite boksen er designet spesifikt for korttidsleie, og er en av tre produkter den spanske produsenten Roomonitor produserer.

Roomonitor Noise Alarm skal ifølge Airbnb egentlig koste 165 dollar, men koster 39 dollar i kampanjeperioden. Som en del av Airbnb sin kampanje kan du også velge å leie den for 8,50 dollar i måneden.

Minut
Det andre produktet som sendes til norske hjem heter Minut. I produktbeskrivelsen på Airbnb sine nettsider blir Minut beskrevet som mer enn bare lydovervåkning.

Minut noise monitoring. Foto: Minut
Minut noise monitoring. Foto: Minut Vis mer

Samtidig som Minut Noise Monitoring høres ut som en dings som utelukkende registrerer støy, gjør den det på en relativt komplisert måte

Måten den gjør dette på er ved å måle støy, temperatur, bevegelse, luftfuktighet, i tillegg til å fungere som en alarm når eiendommen er ubebodd.

Dette gjør den for å gi en grundig vurdering av status på eiendommen, og på denne måten forsikre deg om at utleieobjektet ditt ikke blir misbrukt.

Veiledende pris for Minut er i følge Airbnb 149 dollar - men selges som en del av den aktive kampanjen via Airbnb for 99 dollar, altså med 50 dollar, eller 33% rabatt.

Alternativt kan du leie den for 7,99 dollar i måneden.

NoiseAware innendørssensor
Innendørssensoren fra NoiseAware kalles gjennom deres egen nettside for røykvarsleren for støy, og har i følge Airbnb vært involvert i over 700.000 reservasjoner.

«Røykvarselen for støy», NoiseAware innendørssensor. Foto: NoiseAware
«Røykvarselen for støy», NoiseAware innendørssensor. Foto: NoiseAware Vis mer

Måten støyvarsleren fungerer på er at den plukker opp informasjon om desibelnivået innenfor og utenfor eiendommen din, og gjør desibelnivåene om til data som forteller om det er over eller under farenivået du selv har stilt inn.

Varselet får du enten på e-post, tekstmelding - eller begge to.

Når «alarmen går», og du får et varsel, følger det med en lenke til en graf som viser eiendommens støyverdi. Grafen viser en analyse av det aktive desibelnivået på eiendommen, og viser i sanntid hvor høyt det er.

Etter å ha gjort en personlig risikovurdering er neste skritt opp til utleier. På NoiseAware sine egne nettsider står det at i 80% av situasjonene hvor boligeier tar kontakt med leietakerne gjennom varslingssystemet, ender med at leietakerne roer seg etter femten minutter.

Den veiledende prisen for NoiseAware sin innendørssensor er 199 dollar, men kan kjøpes for 149 dollar - som en del av Airbnb sin antifestkampanje.

Datatilsynet kritisk

Teknologien som skal forhindre ulovlig festing på utleid eiendom, er ikke nødvendigvis lovlig å bruke, forteller Anders Sæve Obrestad i Datatilsynet. Han mener slike lydsensorer er problematiske.

Anders Sæve Obrestad, seniorrådgiver i Datatilsynet
Anders Sæve Obrestad, seniorrådgiver i Datatilsynet Vis mer

- På generelt grunnlag gir bruk av teknologi som lydsensorer informasjon om hva som skjer i leieboligen, for eksempel om når noen er hjemme eller om aktiviteten som foregår der. Slike lydsensorer innebærer derfor behandling av personopplysningene til dem som er i leieboligen, og man må følge kravene i personvernforordningen, forklarer Obrestad til Dinside.

Datatilsynet har ikke sett på akkurat den typen teknologi som Airbnb reklamerer for, men er tydelige på at det ikke nødvendigvis er like problemfritt å bruke teknologien som det kan virke som fra Airbnb sine nettsider.

- Dette er et inngripende tiltak, fordi man overvåker leieboere og deres besøkende sin private sfære. Det skal derfor mye til for at bruken er lovlig, forteller Obrestad til Dinside.

Mens Datatilsynet viser til klare retningslinjer for videoovervåking, er ikke lydovervåking like utbredt - og har dermed mindre klare retningslinjer. Obrestad viser til personvernforordningen, og forklarer at det ikke er noen spesifikke regler om lydsensorer i regelverket, så det er de generelle reglene om behandling av personopplysninger i personvernforordningen som gjelder.

- Lydsensorer innebærer behandling av personopplysninger fordi de gir opplysninger om hva som skjer i leieboligen, som igjen kan kobles til personene som leier eller besøker, utdyper Obrestad på spørsmål om hvorfor lydsensorer kan være problematisk etter regelverket.

– Må opplyses om

Airbnb understreker overfor Dinside at det ikke er Airbnb selv som lager disse enhetene, og at de allerede selges på andre plattformer.

Videre har selskapet følgende kommentar (vår oversettelse):

Å fremme tilhørighet, bygge tillit og holde våre medlemmer og nabolagene der de bor trygge er vår prioritet. Airbnb gir for tiden rabatter på støyoppdagelsesenheter laget av tre selskaper - Minut, NoiseAware og Roomonitor - for å hjelpe vertene å oppdage potensielle uautoriserte fester og forstyrrelser i nabolaget.

Disse enhetene spiller ikke inn lyd; de oppdager snarere endringer i volumnivået i hjemmene for å varsle vertene når det er en uvanlig volumøkning. Disse enhetene må det opplyses om i beskrivelsen eller husreglene til oppføringen, slik at gjester blir gjort oppmerksom på det før de bestiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer