- Aldri hatt så mange saker

Langt over normalen, er statusen til forsikringsselskapet Tryg etter sommeren.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns reiselyst har skutt i taket etter at coronarestriksjonene ble opphevet, og hungeren etter varme og sol ser ut til å fortsette utover høsten.

I sommer har reisende flokket til flyplasser verden rundt, noe flyplassene og -selskapene har fått kjenne på kroppet, og de har ikke rukket å oppbemanne igjen etter nedgangen i 2020 og 2021.

Kansellerte flyavganger og bagasjetrøbbel har preget overskriftene denne sommeren.

- Telefonlinjene glødet

Tall fra forsikringsselskapet Tryg viser en økning i antall reisesaker på 140 prosent i år sammenliknet med fjoråret. Sammenlikner man med 2019, som var det siste normalåret før coronapandemien brøt ut, er økningen på 25 prosent.

- Aldri før har vi hatt så mange saker med forsinket bagasje, og totalt er vi langt over normalen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, i en pressemelding.

Han forteller at de ikke er overrasket over at nordmenns reiselyst er tilbake, men at årets sommer har vært en av de travleste for Tryg på mange år. Nærmere 11 000 kunder har kontaktet selskapet om saker vedrørende streik, forsinkelser, tapt bagasje og avbestillinger.

Antall saker om forsinket bagasje har vært det dobbelte sammenliknet med normalår.

- I den mest hektiske perioden med SAS-streik og bagasje som hopet seg opp på europeiske flyplasser rundt om, glødet telefonlinjene inn til vårt kundesenter døgnet rundt.

Hoper seg opp

Da vi snakket med Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Avinor Oslo Lufthavn, tidligere i august, forklarte han at problemene på noen av de største flyplassene i Europa fører til at bagasje ofte kommer seinere inn til flyplassene enn normalt.

- Det fører igjen til at bagasjen ikke rekker neste fly dersom du har en forbindelse, fortalte han.

Det er også en del bagasje som sendes som såkalt «rushbag». Det betyr at man sender bagasjen til en annen flyplass i håp om at bagasjen kan bli med et fly derfra og til passasjerens endedestinasjon.

- I en del tilfeller gjør forsinkelser og bemanningsproblemer at bagasjen ikke kommer med flyene, og dermed blir stående igjen på flyplassen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer