Flyreiser

- Aldri sett før

Avslører ukjent detalj i flykabinen.

UKJENT: For mange er disse svarte firkantene helt ukjent. Det skal du kanskje være glad for. Foto: Odd Roar Lange
UKJENT: For mange er disse svarte firkantene helt ukjent. Det skal du kanskje være glad for. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Som de fleste flypassasjerer er klar over er sikkerheten er av avgjørende betydning for enhver flyreise. Og fokus på en trygg flytur er alltid en topp prioritet for flyselskaper, luftfartsmyndigheter og hele luftfartsindustrien.

Sjekkes

Kapteinen på flyet foretar en grundig inspeksjon av flyet utvendig før alle avganger. Og kapteinen og styrmannen gjennomfører en omfattende sjekk og dobbeltsjekk før de er klare til avreise.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Som passasjer er man også godt vant til å følge med på kabinpersonalets sikkerhetsgjennomgang som er utformet for å beskytte passasjerene om bord. Dette inkluderer blant annet hvordan den enkelte skal håndtere eventuelle nødssituasjoner.

For sikkerhets skyld

Flyene har både synlige og skjulte sikkerhetssystemer. Og ett av dem har vært over hodet ditt, uten at du har tenkt over at det er der.

Som disse svarte firkantene i taket på Airbus-flyene, som brukes av blant andre SAS.

Pressesjef Tonje Sund i SAS kan bidra med oppklaringen til dem som måtte lure på hva det er:

- Dette er innvendig nødlys i taket på flyet. De har du sannsynligvis aldri sett før. Kun dersom en nødssituasjon skulle oppstå vil disse lysene bli skrudd på. Dersom du ikke har sett lysene i bruk før så skal du være veldig glad for dét, sier Sund.

Lyser uansett

- Lysene er montert i taket og har hvert sitt separate batteri. Selv om flyet skulle miste strømtilgang som vil lysene lyse, og de sørger for å vise vei ved en eventuell nødssituasjon og evakuering, avslutter hun.

Å reise med fly er en av de sikreste formene for transport. Til tross for at det til enhver tid er mellom 15000 og 20000 fly i lufta samtidig er det svært liten risiko for å bli rammet av en alvorlig ulykke.

Ifølge forskning utført av Harvard University, er flyreiser i USA, Europa og Australia betydelig tryggere enn å kjøre bil. Sannsynligheten for å være involvert i en ulykke under en flytur er én gang per 1,2 millioner, og sjansen for at det skal være dødelig er én gang per 11 millioner.

Har du et flytips til meg?

Har du et flytips til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om fly og flyreiser og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart