Båtliv

- Aldri sett maken

Marianne skulle bare ta opp båten for høsten.

OVERRASKET: - Det var et utrolig syn, sier en overrasket båteier om synet som møtte familien da det var tid for å ta opp båten ved Hvasser i Vestfold. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren på hytta nærmet seg slutten. Og det var på tide å ta opp familiens landstedsbåt ved Hvasser i Vestfold for sesongen. Men årets opptak av båt skulle gi Marianne Juell Skaug og familien et sjokk.

Alt på båten som hadde vært under vann var fullstendig dekket av rur, skjell og sjøplanter i et flere centimeter tykt lag.

- Jeg har aldri, på mine mange tiår her, opplevd maken. Det var et utrolig syn, sier en overrasket båteier til DinSide.

Uvanlig vær

- Det er vanlig at det fester seg litt groe på den delen av skroget som er under vann. Men dette, som viste seg å være et fem centimeter lag av ulike vekster, var et helt maritimt univers. Selv små reker hadde funnet tilhold her, forteller den forbausede båteieren.

Nå lurer Marianne Juell Skaug på om årsaken til den elleville veksten kan skyldes den uvanlige sommeren som er tilbakelagt. Det har vært en rekke flommer, der ekstremværet «Hans» var det verste.

- Hele Oslofjorden var helt mørk av grums som elvene hadde ført med seg. Jeg tror dette sammen med andre forurensninger kan ha medvirket, eller vært årsaken, til det hele, sier båteieren videre.

ILLE: Marianne Juell Skaug forsøker å vise akkurat hvor sjokkert hun ble over hvordan båten så ut da de tok den opp for sesongen. Foto: Privat
ILLE: Marianne Juell Skaug forsøker å vise akkurat hvor sjokkert hun ble over hvordan båten så ut da de tok den opp for sesongen. Foto: Privat Vis mer

Sakte fart

Båten ligger i sommerhalvåret på halvannen meters dyp ved en privat brygge ved Hvasser i Færder kommune (tidligere Tjøme).

- Vi har merket at båten har gått saktere enn vanlig. Og nå ser vi i alle fall årsaken til det. Det har vært full maritim fest under båten, og det var en skikkelig jobb som ventet da båten ble tatt opp.

Med høytrykksspyler ble det fart i arbeidet med å fjerne lag på lag med vekster som hadde tatt tilhold på skroget.

- Nå er det et helt teppe med skjell på plena her, forteller Marianne Juell Skaug.

UVANLIG SYN: Slik så båten til Marianne Juell Skaug ut etter at den ble tatt opp fra sjøen. Foto: Privat
UVANLIG SYN: Slik så båten til Marianne Juell Skaug ut etter at den ble tatt opp fra sjøen. Foto: Privat Vis mer

Sjeldent tilfelle

Også den lokale marinaen har opplevd noen slike tilfeller i sommer. Men det hører likevel til sjeldenheten.

- De få gangene vi ser noe slik, skyldes det gjerne at båten har vært ubrukt over lengre tid. Vi har hatt et par slike båter som vi tar tatt opp nå i høst, sier Marius Ressin ved Medø Marina på Hvasser.

- Det kan være lokale forhold som gjør at det er stor forskjell på hvor mye groe som fester seg på båter.

Andre årsaker

Men den erfarne båtmannen nevner også andre grunner til problemene.

- Fargen på bunnstoffet spiller også inn. Vår erfaring er at lyst bunnstoff skaper mer groe enn mørk. Sammen med at båten blir lite benyttet kan det skape stor oppblomstring av rur og andre vekster på kort tid. Grunt vann og gode solforhold er også ideelt, ikke for båteieren, men for undervannsvekster, sier Ressin.

- Vi var borte fra hytta noen uker i sommer, og da ble båten lite brukt. Men om det er hele årsaken aner jeg ikke, avslutter Marianne Juell Skaug.

For ordens skyld. Marianne Juell Skaug er mora til en ansatt i Aller Media, som igjen eier Dagbladet og DinSide.

Har du et tips om forurenset fjord til meg?

Har du et tips om forurenset fjord til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om forurensing eller andre problemer med båt og båtlig og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer