Hotellopphold:

Aldri skjedd før

16 norske hotell på ny toppliste.

VENTER: Eksklusive Sommerro hotell i Oslo er er blitt omtalt i reisemagasiner i en lang rekke land. Silje White Ekeberg og kollegene håper nå på Michelin-nøkler. Foto: Odd Roar Lange
VENTER: Eksklusive Sommerro hotell i Oslo er er blitt omtalt i reisemagasiner i en lang rekke land. Silje White Ekeberg og kollegene håper nå på Michelin-nøkler. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne det riktige hotellet til riktig pris er ikke alltid like enkelt. Man kan bli blendet av fine bilder på Internett, bare for å oppdage at det «flotte hotellet» viser seg å være et middelmådig sted å bo. Gjerne til altfor høy pris.

Eller like viktig: du gikk glipp av den gode reiseopplevelsen fordi det beste hotellet på reisemålet var ukjent for deg.

INSTALLERE VARMEPUMPE: Hvor du plasserer varmepumpen, har alt å si for varmeeffekt i boligen, samt ditt fremtidige forhold til naboen... Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Nå vil Michelin-guiden, som mange kjenner fra kåringer av de beste restaurantene i verden klassifisere gode hoteller og overnattingssteder med «nøkkelsymbol». Og flere norske ligger godt an.

Fra stjerne til nøkkel

Teamet har valgt ut mer enn 5000 hoteller og overnattingssteder over hele verden som er testet og eventuelt får sin Michelin-nøkkel, etter modell fra restaurantstjernene.

Og 16 norske hotell er kommet til «finalerunden» der det nå skal avgjøres om de når helt opp og fortjener en Michelin-nøkkel og en plass på selskapets bookingsystem.

Hotellene regnes som de beste i Norge og er i prisklassen 1700 til 4000 kroner per natt.

UTSIKT: The Thief er et av hotellene som kan få nøkkelmerking. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKT: The Thief er et av hotellene som kan få nøkkelmerking. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Hotellstjernefiasko

I 2010 ble det klart at Norge skulle innføre hotellstjerner, slik vi kjenner det fra utlandet. Målet var å hjelpe gjestene til å velge hotell i riktig pris- og serviceklasse.

Våren 2012 var de første stjerneplakettene på plass. Men den norske hotellbransjen stritter imot stjerneordningen, og allerede et år seinere ble det klart at ordningen ble avviklet.

Daværende nærings- og handelsminister Trond Giske kom fram til at stjernemerkingsordningen for hoteller ikke lot seg gjennomføre og samme år satte det som nå heter Nærings- og fiskeridepartementet ned en arbeidsgruppe for å vurdere ulike måter for å heve kvaliteten i hotellnæringen.

Det endte med ingenting.

Men nå prøver altså Michelin å nøkkelmerke hotell- og overnattingsanlegg som tilbyr de mest eksepsjonelle hotellopplevelsene.

Hemmelige besøk

Michelin-guiden har hatt sine hemmelige hotelltestere på de ulike hotellene og overnattingsstedene, og eierne får ikke vite om besøket før de sjekker ut.

Michelin vil ha selvstendig anbefalinger uten påvirkning av anmeldelser fra gjester, og etter fire års arbeid har de nå presentert et utvalg av over 5000 hoteller i 120 land, i det som omtales som «et bredt spekter av prisklasser og stiler som utmerker seg».

POPULÆRT: Manshausen i Steigen hylles av reisende fra hele verden. Foto: Steve King
POPULÆRT: Manshausen i Steigen hylles av reisende fra hele verden. Foto: Steve King Vis mer

«Tvilsom pålitelighet»

«I en bransje mettet med anbefalinger med tvilsom pålitelighet, skal vi tilby vår ekspertise til reisende for å veilede dem til de aller beste opplevelsene», forteller selskapet i en pressemelding.

NØKKELKLAR: Slik ser den ut, nøkkelen som hotellene gjerne vil ha.
NØKKELKLAR: Slik ser den ut, nøkkelen som hotellene gjerne vil ha. Vis mer

«Som svar på dagens avanserte standardisering av innkvartering når det gjelder design, innredning, spesielle detaljer og så videre, skal Michelin-guiden appellere til reisende ved å foreslå dristige anlegg som skiller seg ut med sin arkitektur, faglig dyktighet og en tydelig identifiserbar personlighet.»

«Vi ønsker å framheve anleggene som løfter gjestfrihet til en kunstform og skaper unike opplevelser for reisende», skriver selskapet.

Skiller seg ut

- Michelin-nøkkelen blir en tydelig, pålitelig indikasjon for reisende. Akkurat som Michelinstjernen skiller de restaurantene som er på toppen av sitt fag, vil Michelin-nøkkelen rette oppmerksomheten mot de mest eksepsjonelle hotellene i hele verden. Det er også en anerkjennelse av teamarbeidet til dedikerte entusiastiske gjestfrihetsfagfolk, sier Gwendal Poullennec, internasjonal sjef for Michelin-guiden.

Hvem som får nøkkelen, blir klart i løpet av første halvdel av 2024.

Har du et tips om gode norske hotell?

Har du et tips om gode norske hotell?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om gode norske hoteller og overnattingssteder? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer