Alene i outbacken

Hvorfor drar norske backpackere til Australias outback for å jobbe døgnet rundt? Vi snakket med en nordmann som bodde flere uker i australsk outback - helt isolert, uten telefon eller internett.

Vegar Erstad drar fra farm til farm i Australias outback. Foto: Privat
Vegar Erstad drar fra farm til farm i Australias outback. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vegar Erstad (30) har satt av ti måneder av sitt liv til å jobbe og reise rundt på den sørlige halvkule. For tiden er han dypt inne i staten Queensland i Australia, der han jobber seg rundt fra gård til gård.

I november jobbet han på gården Williwin sammen med 700 kveg og et gammelt ektepar. Hans første møte med den varme og tørre australske outbacken ble intens.

- Jeg følte meg utrolig isolert. Jeg hadde ikke mobildekning, eller tilgang til internett og e-post, sier Erstad.

Med andre ord hadde han få å prate med, og store vanskeligheter med å holde kontakt med familie og venner i Norge. Nærmeste by med internettkafé var en god kjøretur unna.

- De første ukene hadde jeg veldig hjemlengsel. Jeg hadde ikke trodd at jeg ville reagere slik jeg gjorde, sier den norske backpackeren.

 • Reiseblogg: Les mer om Vegars tur down under (ekstern lenke).

  Sparer penger

  Erstad får kost og losji som lønn for strevet på gårdene. I tillegg får han en liten slant med penger: Drøyt 350 kroner dagen etter skatt. Lønnen er ikke akkurat noe å skryte av i forhold til antallet timer han jobber.

  - Det er lange dager. Jeg begynner seks, halv syv om morgenen, og jobber til solen går ned. Det er hardt arbeid, sier han.

  Fordelen med å jobbe på gård i ødemarken er at en ikke kaster bort masse penger.

  - Det er ikke noe å bruke penger på her ute, sier han.

  Vegar Erstad har lange dager med hardt arbeid.
  Vegar Erstad har lange dager med hardt arbeid. Vis mer


  Trives igjen

  Nå har Erstad byttet gård, og bor sammen med et yngre ektepar og deres barn. Her har han mulighet til å snakke i mobil, og trives selvfølgelig mye bedre der. Og han har funnet ut at det er ganske ålreit å jobbe i australsk outback, likevel.

  - Det er en god måte å bli kjent på lokalbefolkningen på. Det er en annerledes opplevelse, sier han.

  Etter at farmoppholdet er over, skal han ta seg en velfortjent ferie. Julefeiringen blir i Sydney, og ut på nyåret går turen videre til New Zealand og Fiji.

  Australia er mest pop

  Firmaet X-plore hjelper unge voksne med å finne seg jobb i utlandet. I fjor sendte de 300 nordmenn ut i den store verden, snaut 250 av dem til kenguruens hjemland.

  - De fleste reiser til Australia fordi det er et stort og eksotisk land, langt unna, samtidig som det er trygt og har en vestlig kultur, sier prosjektkoordinator i X-plore, Kine Haugland.

  Hun sier at mange som drar til Australia gjennom X-plore gjør som Vegar Erland, og tar seg noen uker i outbacken. Andre velger heller storbyen, og jobber i barer og på restauranter.

  Haugland sier det ikke er noe problem for nordmenn å få jobber i utlandet.

  - Men en må stå på litt og ha åpent sinn. Ikke forvent at den første jobben skal være drømmejobben. Alle får jobb, med mindre de er veldig kresne, sier hun, og legger til at X-plore anbefaler at du har spart opp i hvert fall 30.000 kroner før du drar.

  - Selv om du får jobb med en gang, kan det ta tid før du får din første lønning, sier hun.

  Foto: Angus Wurth
  Foto: Angus Wurth Vis mer


  Ikke bare kenguruer

  Australia er et populært reisemål for nordmenn, men det finnes det også andre muligheter for den som vil reise og jobbe.

  Haugland sier både Costa Rica og land i Afrika er populære land for folk som både vil reise, jobbe og føle at de gjør noe nyttig. På disse stedene er det vanlig å drive frivillighetsarbeid, som for eksempel å jobbe på skoler eller drive med villdyrsprosjekter.

  Les også: KOMMENTAR: Backpackerens utagerende livsløgn


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer