Alene på chartertur

Du trenger ikke betale dobbelt selv om du reiser alene.

Det finnes muligheter for deg som vil feriere alene uten å måtte betale for to. Foto: Vassiliki Koutsothanasi
Det finnes muligheter for deg som vil feriere alene uten å måtte betale for to. Foto: Vassiliki Koutsothanasi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er det så dyrt å reise på chartertur alene? Det er det en del lesere som ergrer seg over.

DinSide skrev nylig om to cruiseselskaper som nå tilbyr sine gjester cruiseferie til enmannspris. Tradisjonelt sett må alenereisende betale et såkalt "enkeltmannstillegg", fordi de opptar en kabin som har plass til to personer. Cruiseselskapene oppgir at det er en stor andel som reiser alene, og de vil lokke flere av dem til å dra på cruise.

Hvordan er så ståa med charterselskapene? Hvilke tilbud har de til alenereisende?

Ikke flust av muligheter

Den dårlige nyheten er at i de aller fleste tilfeller må folk som reiser alene på chartertur betale enkeltromstillegg.

Elisabeth Larsen-Vonstett Foto: Star Tour
Elisabeth Larsen-Vonstett Foto: Star Tour Vis mer


- Ja, stort sett er det sånn. Det er fordi prisene vi får fra hotellene går ut på at man har to fullt betalende på rommet, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

De færreste hoteller har enkeltmannsrom. Det er selvsagt et økonomisk spørsmål. Hotellene tjener mer på å ha flere personer boende i samme rom.

- Men som du sier er det noen som reiser alene, derfor har vi iblant tilbud til slike som slipper dette enkeltromstillegget.

Larsen-Vonstett forklarer at det er et begrenset tilbud av reiser for folk som reiser alene, og at de ofte må legge sydenturen utenom høysesongen, for da er etterspørselen såpass stor at rommene blir bebodd av to personer eller flere - noe charterselskapene tjener mer på.

- Dreier det seg da om de mindre popuære destinasjonene?

- Nei, det behøver det ikke være. Vi hadde tilbud på aleneturer til Gran Canaria i fjor sommer. Som oftest dreier det seg om store destinasjoner der vi har mange rom.

Ving har faktisk et hotell der det er mulig å bestille dobbeltrom til enkeltpris. Det er Vings eget og ganske nye Sunprime Atlantic View Suites & Spa på Gran Canaria. Hotellet er et voksenhotell - barn får ikke lov å bo her.

Christian Grønlie Foto: Ving
Christian Grønlie Foto: Ving Vis mer


- Det er nytt fra sommeren 2010 at vi ikke tar tillegg for dem som reiser alene på dette hotellet. Det har blitt veldig godt mottatt, sier salgsdirektør Christian Grønlie.

Tilbudet gjelder hele året, og ifølge Grønlie er det snakk om såpass stor andel av rommene at det ikke burde være noe problem å få tak i ett av disse for den som vil reise alene.

- Men jeg må nevne at opphold på hotellet sommeren 2010 har vært ute for salg ganske lenge, så det begynner å bli fullt.

Grønlie understreker at Sunprime-hotellene slett ikke er "pensjonisthoteller". Gjestene er voksne mennesker i alle aldre - felles for dem er at de ønsker å bo på et hotell uten barn.

Ving vil vurdere om konseptet er såpass vellykket at det skal utvides til selskapets andre Sunprime-hoteller.

Lenker til charterselskapenes informasjon om alenereiser finner du nederst i saken.

Se hvem folk helst reiser på sydentur med

Å reise alene med barn betyr ofte at du må betale for to voksne.      Foto: Daycha Kijpattanapinyo
Å reise alene med barn betyr ofte at du må betale for to voksne. Foto: Daycha Kijpattanapinyo Vis mer


Alene med barn

Hva så med deg som reiser på ferie alene med barn? Vel, du kommer i samme skvis. Fordi de fleste sydenhoteller har dobbeltrom, må du betale som om dere er to voksne, enda dere er en voksen og ett barn.

- Ja, stort sett må man det. Barnetilbudene våre med redusert pris gjelder for barn som deler rom med to voksne, sier Larsen-Vonstett.

Det samme gjelder Ving. Christian Grønlie forklarer at charterselskapet må forholde seg til romprisene de betaler til hotellet - disse tar utgangspunkt i at to voksne bor på rommet.

Star Tour har faktisk egne kampanjer for aleneforeldre som reiser med ett barn.

- Etterspørselen for slike turer er noe større enn etterspørselen for alenereiser. Men det er ikke snakk stor etterspørsel, uansett. Plassene blir langt fra revet bort, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

Trenden går mot flermannsrom

Hoteller har tradisjonelt satset på dobbeltrom. Og trenden går ikke mot enkeltrom, snarere tvert imot. Det er etterspørsel etter flermannsrom og leiligheter som øker mest.

- Mange vil ha rom med plass til to voksne og tre barn, eller kanskje enda flere sengeplasser, sier Larsen-Vonstett.

Dette er antagelig fordi norske familier oftere får tre barn, og fordi det finnes mange familier som består av dine og mine barn - da kan det fort bli snakk om fire-fem barn som skal være med på turen.

- Eller så er det mange familier som vil ha med en besteforelder, for eksempel. Da vil de heller ha en leilighet enn flere dobbeltrom, sier Larsen-Vonstett.

Vings Christian Grønlie bekrefter denne trenden.

- Når vi legger en ny sesong ut for salg er det alltid de største leilighetene som går først. Gjerne de med to-tre soverom. Norske familier vil heller bo sammen i en leilighet enn på flere hotellrom, sier han.

Her finner du tilbudene

  • Star Tours tilbud for alenereisende finner du her.
  • Star Tours tilbud for alenereisende med barn finner du her.
  • Mer info om Vings Sunprime Atlantic View Suites & Spa finner du her. Ving har ingen tilbud for dem som reiser alene med barn.
  • Apollo har utvalgte hoteller der alenereisende kan bo. Man må betale et lite tillegg, men det er på langt nær så stort som det "vanlige" enkeltromstillegget. Se oversikt over hotellene her. Apollo har ingen spesielle tilbud for dem som reiser alene med barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer