Grensehandel

Alkoholvarene du kan hamstre i utlandet

Disse drikkevarene trenger du ikke bekymre deg for alkoholkvota.

KVOTEFRITT: Du får flere sorter cider med lav alkoholprosent, som du gjerne kan hamstre i Sverige. Disse varene regnes ikke inn i alkoholkvota. Foto: Kristin Sørdal
KVOTEFRITT: Du får flere sorter cider med lav alkoholprosent, som du gjerne kan hamstre i Sverige. Disse varene regnes ikke inn i alkoholkvota. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Mange benytter helga til grensehandel, og kjøp av alkohol i nabolandene er særlig populært. For en uke siden publiserte vi en artikkel om alkoholvarene du ikke kan hamstre, denne gangen er turen kommet til varene du kan hamstre - med god samvittighet.

Som kjent er det grenser for hvor høyt alkoholinnhold drikkevarer solgt i dagligvarebutikkene kan ha, både i Norge og i Sverige.

Handler du ofte i Sverige, og gjerne cider eller øl med lavt alkoholinnhold, er det greit å være klar over at det slett ikke er all alkohol som regnes inn i alkoholkvota.

Av disse varene kan du handle så mye du vil - innenfor den såkalte verdigrensa.

Handle cider og øl med lav alkoholprosent?

Handler du alkohol i Sverige, gjelder følgende alkoholkvote for øl og cider:

Øl over 2,5 prosent (også sterkøl), eller rusbrus og liknende over 2,5 til og med 4,7 prosent.

Dette betyr faktisk at du ikke trenger å tenke på kvota når du handler cider eller såkalt folkeøl som har en lavere prosent enn dette.

- Øl og cider med alkoholstyrke 2,5 prosent eller under går ikke på alkoholkvoten, skriver Tollvesenets Infosenter i en epost til Dinside.

KVOTE? Såkalt folkeøl som selges i svenske dagligvarebutikker inneholder gjerne 3,5 prosent alkohol - men ikke alt. Det som inneholder mellom 2,25 - 2,5 prosent, eller lettøl med lavere prosent enn dette, kan du handle utenfor alkoholkvota. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KVOTE? Såkalt folkeøl som selges i svenske dagligvarebutikker inneholder gjerne 3,5 prosent alkohol - men ikke alt. Det som inneholder mellom 2,25 - 2,5 prosent, eller lettøl med lavere prosent enn dette, kan du handle utenfor alkoholkvota. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Altså kan du trygt fylle bagasjerommet - med følgende forbehold: At du holder deg under verdigrensa, og ikke kjøper for videresalg, påpeker Tollvesenet.

Liker du sterkt øl, er det ingen øvre grense for hvor høyt alkoholinnhold dette kan ha når du benytter deg av ølkvota. Rusbrus og liknende skal derimot inneholde fra 2,5 til og med 4,7 prosent.

Så stor er verdigrensa

Verdigrensa er den totale grensa for varer du kan ha med toll- og avgiftsfritt fra utlandet.

Er du borte i under 24 timer, er grensa på 3.000 norske kroner. Velger du derimot å overnatte - som kan lønne seg om du skal storhandle - er grensa på det dobbelte, nemlig 6.000 kroner.

Skal du kjøpe mye alkohol med lavt alkoholinnhold, gjelder det altså å se an verdien på den totale handlekurven.

Du kan velge å handle over verdigrensa, men må da fortolle varene.

Sist oppdatert 25.3.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer