All inclusive betyr ikke fri flyt

Vet du hva du bestiller? Semi all inclusive, sunwing inclusive, blue inclusive, all inclusive ...

ALL INCLUSIVE: Drikken som er inkludert i all inclusive, er som oftest fra lokale produsenter. Du må altså regne med å få lokalprodusert "cola", vin og øl - skal du ha de ekte varene må du betale for det. Foto: Jesse Courtemanche/Flickr
ALL INCLUSIVE: Drikken som er inkludert i all inclusive, er som oftest fra lokale produsenter. Du må altså regne med å få lokalprodusert "cola", vin og øl - skal du ha de ekte varene må du betale for det. Foto: Jesse Courtemanche/Flickr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

All inclusive har blitt veldig populært for nordmenn på charterferie, ifølge de tre største charteroperatørene her til lands.

- All inclusive er mer etterspurt hos nordmenn nå, enn tidligere, forteller salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson hos Ving.

- All inclusive har blitt veldig populært, og er førstevalget for veldig mange, virker det som, og særlig blant barnefamiliene. De er i utgangspunktet veldig mye mer på hotellet, og når man reiser med barna er det ofte dette med å få i barna noe mat som er hovedfokus. Da er all inclusive veldig praktisk og greit. Kosen med å gå rundt og finne en fin restaurant er ikke der - kanskje det er noe av grunnen til at det er veldig populært spesielt for barnefamilier, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.

- All inclusive er sommerens store trend, det er litt post-finanskrisens etterlevning. Når finanskrisen herjet som verst, var mange opptatt av lommeboka, og all inclusive ble det nye mantra, sier kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson i Star Tour til DinSide.

Hit bør du legge all inclusive-ferien

Semi, sunwing, blue, all inclusive ...

Men hva er egentlig inkludert i all inclusive? Det finnes ikke kun én type all inclusive - det finnes flere ulike typer all inclusive, som har ulik grad av alt inkludert. Vi har sjekket tilbudet hos Apollo, Ving og Star Tour, og finner blant annet sunwing inclusive, semi all inclusive, blue inclusive og all inclusive.

Nedenfor kan du se hvilke ulike typer all inclusive charterselskapene har, og hvordan selskapene forklarer de ulike variantene.

Generelt sett bør du huske å lese hva katalogen sier om all inclusive på de ulike hotellene som er aktuelle for deg. Det kan for eksempel være ulik grad av mellommåltider og utvalg ved middagsserveringen hos de ulike hotellene - selv om alle er all inclusive. Som salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving understreker, kan du forvente mer fra en all inclusive på et 5-stjerners hotell, enn hva du kan forvente på et 3-stjerners hotell.

Merk deg også at drikken som er inkludert, som oftest er lokalprodusert drikke - dette gjelder også vin, brennevin, cola, etc. Så om du har planer om å ligge ved bassengkanten og leske deg med Budweiser på all inclusive-ferien, bør du belage deg på å ta med lommeboka.

Det er heller ikke fri flyt av servering hele døgnet, du må regne med å forholde deg til serveringsstopp til et bestemt tidspunkt på kvelden. Skal du drikke hele natta, må du betale for moroa selv.

50 år med charterturisme

Din ferie

Når du reiser på charterferie: Kjøper du overnatting med all inclusive eller hva? (Avsluttet)
Ingen av delene, spiser på restaurant eller i leiligheten(41%) 779
All inclusive eller liknende(25%) 469
Frokost(20%) 385
Det varierer(9%) 168
Halvpensjon(4%) 77
Helpensjon(2%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ving

Ving skiller mellom all inclusive og sunwing, sungarden og sunprime inclusive.

- All inclusive er ganske enkelt et begrep for alt inkludert: Drink ved bassenget, kaffe til maten, alle måltider, osv. Sunwing er våre egne hoteller, og det beste hotellproduktet for familier. Sunwing inclusive betaler du ganske lite penger for, og da får du fem middager, fem lunsjer, drikke til maten, osv, forklarer Marie-Anne Zachrisson i Ving.

Dersom du kjøper all inclusive får du alle måltider alle dager - i motsetning til sunwing inclusive hvor du får alt inkludert i fem dager.

- Bakgrunnen for sunwing inclusive var at vi også ønsker at kundene skal komme seg ut, og det finnes mange andre veldg bra restauranter i områdene rundt hotellene. Det har vært utrolig populært, sier Zachrisson til DinSide.

Hun forklarer også at det er forskjell på all inclusive på et 3-stjerners hotell og all inclusive på et 5-stjerners hotell. Forskjellen her ligger i utvalget - du har mer å velge i med en all inclusive på et 5-stjerners hotell, enn på et 3-stjerners hotell.

- Man kan ikke ha de samme forventningene til en all inclusive-meny på et 3-stjerners hotell som på et 5-stjerners. Jo flottere hotell og jo mer du har betalt for all inclusive, jo større er variasjonene, sier Zachrisson.

Alle måltider og all drikke er inkludert med all inclusive, og det inkluderer drikke både under og utenfor måltidene. Vær oppmerksom på at det som er inkludert av drikke - både leskedrikker og alkoholholdige drikker, er lokalprodusert. Du kan altså ikke forvente å drikke Budweiser ved bassengkanten i Tyrkia hele ferien, uten å måtte betale for det ved utsjekk. Du kan imidlertid drikke det lokale ølet uten å få ekstraregning på det.

Helpensjon er også en mulighet på noen hoteller, men er altså ikke det samme som all inclusive. Med helpensjon får du frokost, lunsj og middag - og ifølge Zachrisson er drikke ofte inkludert, og da i så fall lokalproduserte merker. På noen hoteller kan du velge helpensjon eller all inclusive - og da vil dette gjenspeiles i prisen. Men ifølge salgssjef Zachrisson er det ganske liten forskjell og ganske små marginer til å kjøpe seg opp til all inclusive. Det aller vanligste er imidlertid at man kjøper til frokost.

Tre land du bør velge i sommer

Apollo

- Interessen for all inclusive har vært veldig stigende, det er populært, og førstevalget for mange, virker det som, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

- Det er endel hoteller som sier at de har all inclusive, men om man har bodd på all inclusive så vet man at det ikke betyr at alt er likt. Derfor har vi laget en spesifisering for våre gjester, slik at man vet hva man får, sier Begby til DinSide.

Apollo skiller mellom all inclusive, semi all inclusive og all inclusive mot tillegg.

- Semi all inclusive inkluderer det meste av mat og drikke, men det kan være begrenset - kanskje inngår ikke snacks og is. Det er kanskje bare en helpensjon med drikke, mens en vanlig all inclusive også har snacks, kaker, kaffe, kveldsmat osv, forteller Begby til DinSide.

Begby forteller at all inclusive mot tillegg er på hoteller hvor du også kan bo uten måltider, du kan bestille frokost eller halvpensjon.

- Det blir som en semi inclusive, det er ikke like mye som er inkludert på de hotellene som har begge deler, sier Begby.

- All inclusive innebærer også sportsfasiliteter, underholdning etc. Det er først og fremst i Europa at all inclusive blir sett på som ensbetydende med mat og drikke, forteller Helen Begby.

Informasjonssjef Begby understreker at drikken som er inkludret i all inclusive, er lokale drikkevarer. Og merk deg: Du kan ikke regne med å kunne sitte og supe brennevin hele natta selv om du bor på all inclusive:

- Normalt sett er det fram til et visst tidspunkt på kvelden. Det er satt en bergensning der, så de som skal sitte og rølpe hele natten, må nok finne fram lommeboka, sier Begby til DinSide.

Semi all inclusive kan ha begrensninger i forhold til at det ikke er masse snacks og sånt, som du gjerne har på all inclusive.

For ordens skyld: Helpensjon er frokost, lunsj og middag, men ingen drikke. Du bestiller drikke og betaler det i tillegg. Det er ikke noe snacks utover døgnets tre måltider.

- Det er kommet veldig mange all inclusive rundt Middelhavet de siste årene, og de har kommet på grunn av etterspørselen. Opprinnelig kom all inclusive-hoteller på steder hvor det ikke finnes så mye annet - kun regnskog rundt deg, fantastiske strender og et hotell. Dette har spredt seg, og nå finner du også all inclusive der det er et godt tilbud utenfor hotellet.

- Det er stor forskjell på nordmenn og svensker og dansker. Svensker og dansker går ikke utenfor hotellet når de har betalt for all inclusive, men vi nordmenn går ut og spiser hos lokale aktører likevel, sier Helen Begby.

Her er alt inkludert: butler, spa, mat, drikke. Star Tours Six Senses Destination Spa i Thailand. Foto: Kiattipong Panchee/Star Tour
Her er alt inkludert: butler, spa, mat, drikke. Star Tours Six Senses Destination Spa i Thailand. Foto: Kiattipong Panchee/Star Tour Vis mer


Star Tour

- Vi har lagt inn all inclusive på alle våre blue village. Ola og Kari vil ha mat ferdig levert i ferien, spesielt barnefamiliene. Det er greit å vite hva har å rutte med, sier Lena Petersson.

Star Tour skiller mellom all inclusive og blue inclusive. I all inclusive inngår all mat og drikke, og drikke er da fra lokale produsenter. Det er også annen servering og ulike sportsaktiviteter - litt avhengig av hotell.

- Blue inclusive har minst fire s-er, og så måtte de ha is til barna. Vi har gjort en sortering og plukket ut de hotellene som kunne tilby dette, for det er ikke alltid all inclusive-hotellene har. Det at det finnes en isbar er fantastisk hyggelig, og for barna er det stort å kunne gå og hente seg is nummer to eller tre, sier Lena Petersson til DinSide.

- På blue village kan du bestille bare frokost, halvpensjon, eller blue inclusive, og du kan bestille fullt kjøleskap til du kommer. Man begynner å få en utrolig a la carte på charterferien, det har skjedd en stor evolusjon - det ser man også på standarden: På Blue Village Las Pitas i Bahía Feliz har vi for eksempel Hästens senger, og vi har akkurat fått et av verdens beste beste hoteller, Six Senses spa i Thailand - dette er all inclusive med rawfood, det inkluderer spabehandlinger, egen butler mm, forteller Lena Petersson.

- Det viser at det er like stor forskjell på all inclusive som på folk flest, avslutter Petersson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer