Alle festers far

Glem 17. mai, St. Hansaften, eller julaften, for den saks skyld. I morgen er det St. Patrick's Day, dagen da irene feirer sin stolte skytshelgen. Vi viser deg hvor festlighetene går av stabelen, så du kan være med!

St. Patrick er en selvskreven gjest i det store opptoget i Dublin. Foto: St. Patrick's Festival / Pat Redmond Foto:  St. Patrick's Festival/Pat Redmond
St. Patrick er en selvskreven gjest i det store opptoget i Dublin. Foto: St. Patrick's Festival / Pat Redmond Foto: St. Patrick's Festival/Pat Redmond Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Merkedagen er til ære for irenes skytshelgen, St. Patrick, som ifølge legenden brakte kristendommen til Irland en gang på 400-tallet. Det ryktes også at waliseren (i senere tid har man funnet ut at St. Patrick mest sannsynlig ble født i Wales, men muligheten er også åpen for at han var skotsk eller fransk) - jaget hedenske slanger fra den grønne øya, slik at irene kunne leve i fred og fordragelighet. Ihvertfall i et par hundre år.

Alle St. Patrick's Day festers mor

St. Patrick's Day er stor over hele Irland, ja hele verden, men ingen steder er feiringen så storslagen som i Dublin, Irlands hovedstad. De siste ti årene har St. Patrick's Day feiringen utviklet seg til en ukeslang festival - med parader og opptog, gateteater, musikk, skattejakt, fyrverkeri, utstillinger og fest på pubene som du finner på nesten hvert eneste gatehjørne. Startskuddet for festivalen gikk allerede forrige fredag, og den kulminerer i den aller største festdagen av dem alle - i morgen.

For fullt program, se de offisielle nettsidene til St. Patrick's Day feiringen i Dublin.

Har du lyst til å smugtitte på paraden fra jobben kan du se den live på Det irske turistkontorets nettsider klokken halv ett, norsk tid.

- Og har du lyst på en forsmak kan du se bilder fra fjorårets St. Patricks Day festiviteter i Dublin.

Fester jorden rundt

På the Dubliner Folk Pub i Rådhusgata i Oslo blir det live irsk musikk og garantert stor stemning.
På the Dubliner Folk Pub i Rådhusgata i Oslo blir det live irsk musikk og garantert stor stemning. Vis mer


Dagen markeres over hele verden, inkludert i Norge. På onsdag er det ventet høy stemning på alle landets irske puber, da St. Patrick's day alltid blir behørig feiret av irer i utlandet, og andre som er glad i å feste og danse. På puben Dubliner Folk Pub i Oslo blir det live tradisjonell irsk musikk fra bandet Measca.

Lørdag 20. mars går den årlige St. Patricks Day paraden av stabelen fra Jernbanetorget til Rådhusplassen. Avmarsj er klokken tolv.

Er du i junaiten er det et utall forskjellige feiringer du kan være med på. Feiringen startet allerede 6. mars, med parader i Rockaway, NY og Alexandria VA og det er markeringer nesten hver eneste dag, frem til lørdag 21. mars, da St. Patrick's Day paraden går av stabelen i flere byer, blant annet i Glen Cove Street på Long Island og gateparader på Manhattan i New York City.

Fyrverkeri hører med på den store dagen. Foto: St. Patrick's Festival/Pat Redmond Foto:  St. Patrick's Festival/Pat Redmond
Fyrverkeri hører med på den store dagen. Foto: St. Patrick's Festival/Pat Redmond Foto: St. Patrick's Festival/Pat Redmond Vis mer


Også i Storbritannia blir irenes nasjonale festdag feiret behørig i de mange irske pubene som finnes rundt omkring. Dette er dagen da landenes rivalisering legges på hyllen, og man skåler fredelig i en pint Guinness i stedet.

For en oversikt over forskjellige St. Patrick's Day arrangementer i USA klikker du her.

Her er en morsom side med alt du trenger å vite om St. Patrick og St. Patrick's Day.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer