Luftinntaket i flyet:

«Alle» gjør det feil

Ekspertens råd for hva du skal gjøre i flyet overrasker.

ÅPNE ELLER LUKKE? Eksperten forklarer hva du bør gjøre med luftventilen i flyet for å unngå smitte fra medpassasjerer. Foto: Odd Roar Lange
ÅPNE ELLER LUKKE? Eksperten forklarer hva du bør gjøre med luftventilen i flyet for å unngå smitte fra medpassasjerer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det én ting vi har lært av coronapandemien så er det å holde god avstand til andre, særlig når det er risiko for smitte. Dette rådet gjentas også når det gjelder forkjølelse og influensa.

Noen ganger er det lettere sagt enn gjort. For eksempel når du skal ut og fly.

BADEROMSVIFTE: Dårlig ventilasjon på baderommet kan i verste fall føre til muggsopp og dårligere inneklima. Slik sjekker du om du må rengjøre din baderomsvifte. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Kan smitte spres gjennom friskluftsanlegget? Er det smart å stenge det helt, og smart å stenge ventilen over deg?

Ekspertens svar vil kanskje overraske mange

Risikoen

- Risikoen for smitte på fly ser ut til å ha vært lav, sier Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning Område for klima og miljø, i Folkehelseinstituttet (FHI).

GJØR DET RETT: Mange tror at det er smart å lukke friskluftsventilen i flyet. Foto: Odd Roar Lange
GJØR DET RETT: Mange tror at det er smart å lukke friskluftsventilen i flyet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Luften i friskluftsanlegget i fly skal være filtrert gjennom HEPA-filter. Disse er svært effektive i forhold til rensing av aerosoler som kan inneholde virus. 99,7 prosent av partikler med diameter på 300 nm skal fanges opp i et HEPA-filter, og større og mindre partikler fanges opp enda mer effektivt, forteller han.

Amerikanske forskere har tidligere slått fast at risikoen for å bli eksponert for coronasmitte i fly er svært liten.

Byttes ofte

Pressekontakt Eline Hyggen Skari i Norwegian bekrefter at du skal være trygg på at lufta er god om bord i flyene.

- Lufta om bord resirkuleres og filtreres gjennom HEPA-filtre. Lufta byttes ut og filtreres mange ganger i timen for å sikre god luft. I Norwegian bytter vi filtre med kortere intervaller enn det som fabrikanten anbefaler, og dette gjør vi for å øke kvalitet på luften. Filtrene er designet for å fjerne urene partikler i luften. Det er gjort mange målinger av luften om bord i våre fly og de viser at det er svært god luftkvalitet.

- Lufta i flyet skiftes ut hele tida, og hele kabinen har fått ny luft i løpet av 3-5 minutter, sier Knut Morten Johansen, direktør samfunnskontakt i SAS.

- Dette er på nivå med det som skjer i en operasjonssal på sykehus. På de moderne Airbus-flyene så er dette svært avansert, og mange reisende bemerker at luftkvaliteten er god. Lufta kommer utenfra, varmes opp via motorene til 220 grader, for deretter å kjøles ned til ønsket temperatur i kabinen, sier Johansen.

Denne betydelige luftgjennomstrømningen er det du nå i hovedsak hører av lyd om bord i flykabinen på en av de nye Airbus 320 neo, som har redusert støyen fra motorene med hele 50 prosent.

Dette avgjør

Mange vil gjerne lukke ventilen helt for å unngå å få smitte servert via friskluftsanlegget. Men, hvor lurt er egentlig det?

- Den eventuelle smitterisikoen i fly, vil være knyttet til hvor vidt man sitter nær en smitte person, forteller Øvrevik og forklarer:

- Frisklufttilførselen fra flyets ventilasjonssystem vil da fortynne eventuell smitte i den omgivende lufta, og sikre tilførsel av ren luft.

Man skal derfor ikke stenge lufteventilen over setet, men heller sette den på maks, og stille den mot eget hode/ansikt, er rådet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer