Aloe vera - nyttig gelé

Plantene vokser helst i ørkenlignende landskap, og har en unik evne til å lagre vann.

Publisert
Sist oppdatert

Den lille øya Aruba i Karibia er et av stedene i verden der Aloe-plantene trives spesielt godt. Her er det rikelig med sol og varme til at plantene vokser og trives. En håndfull mennesker arbeider her med å foredle aloeplantene fra blad til kremer og andre remedier.

Lang historie

Aloeplantene kom til Aruba på attenhundretallet. Først ble de dyrket av enkelte bønder som høstet plantene for å utnytte den lakserende oljen som bladene avgir. Oljen ble kokt til klumper som ble eksportert til farmasiindustri verden over.

Men andre virkemidler tok over, og i 1960 ble prosessen endret. Man begynte å foredle geleen som finnes inni bladene, en gelé som har en ekstrem evne til å oppta vann.

Fra gele til solkrem

I dag drives høsting og foredling fra en fabrikk på øya. Grønne planteblader høstes en gang i uken, og kuttes ytterst på planten. De grønne plantefibrene fjernes manuelt, og geleen skylles i vann i 15 minutter for å fjerne de lakserende oljene.

Deretter benyttes geleen i så ulike produkter som solkrem og deodoranter. Selskapet Aruba Aloe produserer også en gelé som brukes til å dempe svie og kløe, Burn Balm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer