Alpenes beste skisteder

Skieksperten plukker ut fem favoritter for enhver skiturist.

St. Anton i Østerrike er skiekspert Lars Bull personlige favoritt. Foto: St. Anton
St. Anton i Østerrike er skiekspert Lars Bull personlige favoritt. Foto: St. Anton Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lyst til å ta deg en skiferie i Alpene i vinter? Lurer du på hvor du bør dra?

Vi ba om råd fra Lars Bull, skientusiast og programleder for Skiguiden.

Han er bedre kjent i Alpene enn de fleste, siden han i løpet av sine over 15 år i Skiguiden har besøkt over 100 skiresorter i Europa og Nord-Amerika.

- Ja, vi har vel vært i rundt 100 skiresorter. Og mange av dem har vi besøkt flere ganger.

- Det nærmest kryr av skisentre i Alpene. Er alle bra?

- Det finnes mange gjennomsnittsteder i Alpene. Men noen utmerker seg. Jeg vil si at turoperatørene som selger skireiser har plukket ut veldig gode steder, sier Bull.

Lars Bull har besøkt over 100 skiresorts i jobben som programleder for Skiguiden. Foto: Ole Thomas Halvorsen
Lars Bull har besøkt over 100 skiresorts i jobben som programleder for Skiguiden. Foto: Ole Thomas Halvorsen Vis mer


- Er de mest kjente alperesortene generelt sett mye bedre enn de norske?

- Generelt sett er det mye større høydeforskjeller i Alpene enn det vi har i Norge. Geilo har faktisk bare 300 meters høydeforskjell. I Alpene snakker vi om flere tusen meter. Chamoix har nesten 2.800 meters høydeforskjell.

En annen forskjell er at markedet er mye større i Alpene. Det gjør at anleggene er større og mer "proffe". Vi snakker gondolheiser med oppvarmede seter, gourmetrestauranter i bakken og høy kvalitet over det hele.

- Men det er ikke alle alperesortene som er like store og veldrevne, poengterer Bull.

- Fordelene til de norske skistedenes forskjell er selvsagt at de er nærme. Det er lettere å ta en impulstur. Og generelt er de norske anleggene er ganske bra, altså.

Reis i januar/februar

Bull har vært i Alpene så og si hver vinter de siste 15 årene. De siste ti årene har han alltid reist avgårde i januar.

- Mange venter til mars for å få påskestemning. Men normalt sett kan man sitte ute og spise lunsj i solen i januar. Vil absolutt anbefale januar og tidlig februar. I januar er dessuten prisene litt lavere.

Vi ba Lars Bull plukke ut fem forskjellige skianlegg til fem forskjellige typer skiturister. Det var selvsagt ikke lett å plukke ut bare fem, men her er hans råd:

For familien

- Skulle jeg ta med meg familie med barn under 15 til Alpene så hadde jeg valgt Bad Gastein. Bad Gastein har veldig bra opplegg for barn og et fantastisk badeanlegg som kan være fint på grå dager.

Bull vil likevel få med at det er svært få steder som passer virkelig dårlig for barn. De fleste skisentrene ser på familier som en viktig kundegruppe, og har dermed lagt forholdene til rette for at også barna skal ha det gøy.

For festløven

- Det beste partystedet er antakelig St Anton. St Anton har legendariske Krazy Kanguruh, som noen synes kanskje er vel rølpete, men jeg har hatt det veldig moro der, sier Bull.

- Saalbach kommer på en veldig god annenplass. Her er det Hinterhag Alm som er det mest kjente afterski-stedet.

Verbier er et godt tips for deg som synes afterski er like moro som skikjøring. Foto: Verbier
Verbier er et godt tips for deg som synes afterski er like moro som skikjøring. Foto: Verbier Vis mer


Bull trekker også frem Bad Gastein, og mener at du generelt finner best afteski i Østerrike, men gode unntak i for eksempel Verbier i Sveits og Chamonix i Frankrike.

- Jeg vil legge til at i Saalbach er de veldig bra på preparering av bakkene. Dette er noe de har satset på de siste årene. For fem seks år siden var jeg der, og da var prepareringen helt grei, men da jeg var der nå i 2009 var det fantastisk med utrolig fine forhold. Det er den beste prepareringen jeg har sett i Alpene.

Best for offpiste

- Å velge det beste stedet for offpiste er vanskelig, fordi det selvfølgelig kommer an på hvor mye snø som har kommet. Men det er mange som sverger til Chamonix, og det kan jeg godt forstå. Her finner du krevende bakker som gir utfordringer til de aller beste, men også bakker som funker for resten av oss …

Best for nybegynnere

- Har du aldri forsøkt Alpene og lurer på hvor du finner de beste nybegynnerbakkene, så er det mye å velge i. Det er nemlig det som er det store markedet: Nybegynnere.

Alpene trekker som kjent turister fra hele Europa, og det er som kjent bare vi nordmenn som er født med ski på beina. Veldig mange alpeturister er helt grønne på ski, eller i hvert fall ikke spesielt gode. En gjennomsnittsgod nordmann er for videregående å regne i Alpene.

- Kanskje særlig de franske alpene har mye å by på for nybegynnerne, så hvis jeg skulle trukket fram et fint sted å starte må det bli Les Menuires, sier Bull.

Anlegget henger sammen med ”de tre dalene” (her ligger blant annet Courchevel, Val Thorens og Mèribel), og her er det utfordringer også dersom andre i reisefølget er mer garvede alpinister.

For budsjettalpinisten

- De laveste priser i Alpene får du normalt i Østerrike. Skal du gjøre det skikkelig rimelig så kan du jo forsøke Zakopane i Polen. Her er prisnivået mye lavere, spesielt på maten. Du kan få fem dagers skiferie med fly, overnatting, heiskort, skileie og mat for under 5.000 kr stykket om to reiser sammen. Men her er forholdene helt andre enn i Alpene. Anleggene er ikke like store og velholdte, og du må organisere alt selv.

For en spesiell skiferie

- Hvis jeg skulle trekke fram et spennende opplegg til, så må det være Sierra Nevada i det sydlige Spania. I 2.100 meters høyde ovenfor Granada ligger det en flott resort som tar deg opp til nesten 3.400 meter. Fra toppen har du fantastsk utsikt hvor du kan se over Middelhavet til Marokko. Her venter nydelig klima og afterski med rødvin og tapas, sier Bull.

Skiekspertens personlige favoritt

Vi ber om det umulige. Kan skiekspert Lars Bull plukke ut ett resort i Alpene som en favoritt? Altså, hvor ville han helst dratt på skiferie hvis han kunne velge, og bare skulle hygge seg og stå på ski, og ikke jobbe?

- Da tror jeg det må bli St Anton. Der finner du i grunnen det hele: Bra offpiste, bra bakker og bra preparering. I tillegg er St. Anton en hyggelig by med gode restauranter og shopping, og de har også et veldig bra offentlig bad.

- Det fine her er at det er en liten landsby med ekte mennesker. Vi møter fortsatt Gitty som driver samme hotellet som hun gjorde for 15 år siden. Her er det lite av sesongarbeiderne du treffer så mange andre skisteder.

Chamonix er favoritten for mange offpiste-kjørere. Foto: Chamonix
Chamonix er favoritten for mange offpiste-kjørere. Foto: Chamonix Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer