Reise med barn

Alt du bør vite før du flyr med små barn

Med enkelte selskaper kan du ta med trilla på flyet.

MED SMÅ BARN PÅ REISE: Noen flyselskaper lar deg ta med trillevogna i håndbagasjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MED SMÅ BARN PÅ REISE: Noen flyselskaper lar deg ta med trillevogna i håndbagasjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og fly i sommer, kan det være flere spørsmål som melder seg.

Kan jeg ta med vogn inn på flyet, hva gjør jeg med barnemat gjennom sikkerhetskontrollen, og har spedbarnet mitt egen bagasjekvote, eller må det pakkes i min?

Vi prøver å gi deg en oversikt.

Innsjekking

Ifølge Avinor er det lurt å sette seg inn i regler på forhånd, slik at du sparer tid og energi når du kommer fram til flyplassen.

Det første du sannsynligvis gjør er å sjekke inn bagasjen.

Barn uansett alder skal ha eget pass ved reise utenlands, og innføres ikke lenger i foreldres pass. Se hvordan du søker om pass for barn på politiets nettsider.

Skal du sende barnevogn eller barnesete, sjekker du den inn på vanlig måte i automat eller skranke, får bagasjelapp og går til innsjekken for spesialbagasje.

Barnevogn i bagasjen

Det varierer hvor mye bagasje barn har lov til å ha med, og det er heller ikke alle som reserverer et eget sete til barn under 2 år. Dette bør sjekkes opp med flyselskapet.

Med de fleste flyselskap er det gratis å ta med barnevogn og/eller bilsete, så lenge man reiser med barn under 2 år. Dette er i tillegg til barnets egen bagasje. Er barnet over 2 år, sier flere selskap at vogna er gratis, men må regnes inn i bagasjevekten. Det finnes også de selskapene som tar et gebyr, så dette kan det være lurt å sjekke på forhånd.

Hos spesialbagasje-innsjekken kan du kjøpe poser som beskytter barnevogna. Bagasjelappen skal festes godt synlig utenpå plastposen. Det fins også kraftigere beskyttelsesutstyr som kan kjøpes eller leies, for eksempel Prampack eller Airshell, og flere flyselskap foretrekker at du pakker vogna i dette for å unngå skader.

Merk også at enkelte forsikringsselskap bare dekker skader dersom vogna er pakket på denne måten.

Vi har samlet reglene fra de største turoperatørene og flyselskapene for å gi deg en oversikt.

 • Tui: Det er som oftest kostnadsfritt å ta med barnevogn på flyet, sjekk på nettsida til ditt flyselskap for å se hva som gjelder for din reise. Vær oppmerksom på at noen flyselskaper tar et ekstra gebyr.
  Barnevogn/-trille skal sjekkes inn som spesialbagasje, som oftest er det ikke tillatt til å ta med barnevogn fram til flyet. Det finnes ofte utlån av vogner på flyplassen.
 • Apollo: På Apollo sine reiser kan barnevogn, uavhengig av flyselskap, medbringes uten ekstra kostnad. Vogna skal pakkes i godkjent plastpose for transport. Slike poser kan kjøpes på flyplassen. Det er også mulig å leie kraftigere beskyttelsesutstyr, f.eks. Airshells og Prampack, på noen flyplasser.
 • Ving: Også hos Ving varierer reglene fra flyselskap til flyselskap, men hos de fleste kan man ta med en vogn i tillegg til bagasjen gratis. Igjen så kan det finnes unntak, så sjekk flyselskapets nettsider hva som gjelder.
 • Flyselskapene: Hos de store norske flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe kan barnevogn sjekkes inn som vanlig bagasje. Men hvor mye bagasje man kan ta med i tillegg, er avhengig av billetten.
  Hos SAS og Widerøe kan spedbarn/barn under to år kan ha med én barnevogn og én bagasje på opptil 23 kg unntatt på SAS Go Light og Widerøe Economy Light. På disse har man ingen bagasje inkludert. Håndbagasje er ikke inkludert for spedbarn.
  Hos Norwegian er det bare 5 kilo bagasje på barn under to år, men bilsete og vogn kan tas med gratis.

Bilsete til barn på flyet:

 • Bilsete til barn kan tas med under forutsetning at man har bestilt eget flysete til barnet. Setet må være CE-merket, og må kunne plasseres bak fram i flysetet.
 • SAS: Bilsete til barn under 2 år kan benyttes forutsatt at man har bestilt et eget flysete til barnet og at bilsetet passer inn i flystolen. Barn over 2 år kan søke om bilsete bare ved sykdom e.l.
 • Øvrige flyselskap: Bruk av bilsete om bord må søkes om i hvert enkelt tilfelle.

Gjennom sikkerhetskontrollen

- Hovedregelen er at du ikke får ta med væske gjennom sikkerhetskontrollen, skriver Avinor på sine sider.

Du kan likevel ta med mat og drikke til barn som er nødvendig for reisen, for eksempel barnemat og morsmelkerstatning.

– Beholderne kan inneholde mer enn 100 ml, og trenger ikke å pakkes i gjennomsiktig, lukkbar plastpose. Ta barnematen ut av håndbagasjen når du går gjennom sikkerhetskontrollen. Det gjøres tilfeldige stikkprøver av innholdet i beholderne, skriver Avinor.

På flere flyplasser får man også kjøpt barnemat og de ansatte er behjelpelige med å få varmet barnemat/flasker på flere spisesteder i terminalen.

Barnevogn på flyplassen

Paraplytriller (barnevogner som slås sammen som en paraply) kan i enkelte tilfeller tas med som håndbagasje, men vær oppmerksom på at dette avhenger av flyselskapet. Sjekk derfor med flyselskapet ditt i god tid før avreise. Har du avklart med flyselskapet at du kan ta med vogna til flyet, tar du den med deg rett til sikkerhetskontrollen.

Har du ikke en sammenleggbar trille, tilbyr flere flyplasser gratis utlån av barnevogner etter sikkerhetskontrollen. Disse kan brukes helt til man går om bord i flyet.

På flyet

Flere flyselskaper serverer en egen barnemeny om bord i flyet, og menyene er gjerne tilpasset barn mellom 2 og 11 år. Her kan maten også tilpasses til eventuelle allergier.

Det er ingen mat-alternativer for de aller minste, men som oftest vil kabinpersonalet være behjelpelig med å varme opp barnemat eller morsmelkerstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer