Gran Canaria er en absolutt feriefavoritt blant nordmenn.
Her har vi samlet opp de 12 beste Gran Canaria-rådene våre - som kan være greit å vite både før du bestiller - men også som en forberedelse til ferien:
#1: Spar penger: Pakkereise eller pakke selv?
Gran Canaria har vært i charterselskapenes kataloger lenge, og er vår desiderte favoritt for solreiser om vinteren.

Dette likte vi best av All inclusive, Airbnb og leilighet på Gran Canaria
Men i dag er det mange som flyr til Gran Canaria, og det er ikke noe problem å pakke reisen selv. Bestiller du i tillegg fly og hotell fra samme reiseselskap, er du i tillegg beskyttet under pakkereiseloven - i likhet med når du bestiller en pakkereise fra et charterselskap.
Våre pristester viser at du kan spare mye på å ta jobben og pakke reisen selv: Vi sparte 8.500 kroner på en ukestur til Gran Canaria, i vår seneste pristest. Les mer om hvordan her.
#2: Hvilket flyselskap skal du velge?
Du kan fly direkte til Gran Canarias internasjonale flyplass i Las Palmas. Det er mange flyselskaper som flyr dit, både tradisjonelle ruteflyselskaper som SAS; chaterflyselskapene TUIfly Nordic, Thomas Cook og Novair - og lavprisflyselskap som Ryanair.

Pris er selvsagt viktig for mange når de skal bestille reisen, men husk å regne med alle kostnader, før du tar en beslutning på hvilket flyselskap du bestiller med.
Dinside testet Ryanair mot SAS til Gran Canaria, og selv om SAS vant totalt sett - så var de ikke best på alt. Du kan lese hele testen her.

#3: Beste transfer: Hvordan bør du reise fra flyplassen til hotellet?
Det er gode forbindelser fra flyplassen i Las Palmas og rundt på Kanariøya. Og det er billig: For eksempel koster det 5,95 euro (55 norske kroner) med ekspressbuss fra Las Palmas til den norske favoritten Puerto Rico.
Det er heller ikke dyrt med drosje, spesielt ikke dersom dere er flere som reiser sammen.
NB! Se opp for falske løfter om billig transport: Ryanair lover deg for eksempel at de kan tilby deg den billigste transferbussen på Gran Canaria - men den er faktisk både dyrere og bruker lenger tid, enn den vanlige ekspressbussen.

#4: All inclusive, leilighetshotell eller privatleie? Hvor skal du bo?
Det er mange overnattingsmuligheter på Gran Canaria. Før du bestemmer deg for hvor du skal bo, så tenk over hva det er du ønsker å gjøre når du er der. Husk at det er kaldt i uoppvarmede svømmebasseng i vintersesongen - så vil du bade så bør du velge et hotell med oppvarmet basseng. Og ja, det er ganske kaldt i vannet i vintersesongen.
Husk også at det er lett å komme seg rundt på øya, og det er ganske rimelig med taxi - så du behøver ikek å bo midt oppi eventyret selv om du ønsker å ta del av det iblant.

#5: Hvor skal du spise? Hvor er de beste restaurantene?
Er det noe det heller ikke er mangel på, på Gran Canaria, så er det spisesteder. Og det koster ikke skjorta med en middag ute:
Vi har testet de to restaurantene som listes ut som de beste restaurantene i Puerto Rico, Gran Canaria, på anmelder-tjenesten TripAdvisor.
Begge var italienske restauranter, og begge serverte god mat. Men er du ute etter pizza, pasta og det man gjerne forbinder med italiensk her hjemme - så er det den ene som gjelder - og den er i tillegg billigst! Her kan du se den beste restauranten i Puerto Rico.
(PSST: Og vi gir deg samtidig de beste innside-tipsene fra norske tilbakevennende turister ...)
#6: Hva koster mat og drikke på Gran Canaria?
Du blir ikke ranet av å spise på Gran Canaria - om du bare styrer unna de dyreste restaurantene, selvsagt.
Vi spiste tre-retters på en av de beste restaurantene på øya (ifølge TripAdvisor) for 200 kroner per hode, drikke inkludert.
Det er billig å handle mat på supermarkedet: Det koster for eksempel 3-4 kroner for en baguette, 20 kroner for en ferdigpizza, 7 kroner for en boks øl og 13 kroner for en pakke Serranoskinke.
Se hele oversikten over matprisene på Gran Canaria her.
#7: Kan du drikke vannet fra springen?
Gran Canaria er en vulkansk øy uten en egen drikkevannskilde. Dermed er det renset saltvann du får i vannkrana på kjøkkenet og badet.
Når det er sagt: Det koster heller ikke så mye å kjøpe vann i butikken: 2 liter vann koster cirka 4 kroner.

#8: Ja, du kan kjøpe norsk mat i butikkene
Når hjemlengselen blir for stor, kan det være trygt å vite at du kan få tak i norsk mat i butikkene på Gran Canaria. Det er faktisk et ganske så godt og bredt utvalg av norske varer: Du kan få alt fra kålrot og surkål til brunost og leverpostei. Eller Bjellands fiskeboller på boks ...
Men pass på: Norsk mat på Gran Canaria er dyrt!
Prisforskjellen på kålrot er for eksempel eventyrlige 510 prosent!
#9: Her finner du norsk stemning på bar
Søker du enda mer norsk stemning på Gran Canaria, er Playa del Ingles, Arguineguin eller Puerto Rico stedene å reise:

Sjekk ut de norske pubene i «Lysløypa» på Gran Canaria
Der finner du norskinspirerte steder som Hurtigruta, Sosialkontoret og Naboen pub - også med norsktalende betjening - under kallenavnet «Lysløypa».
#10: Dette bør du gjøre på Gran Canaria
Da Dinside-redaksjonen besøkte Gran Canaria tidligere i vinter, spurte vi nordmenn vi traff der hva man bør gjøre på Gran Canaria.
Gjengangeren var tipset om å gå turer: Alle vi snakket med, fortalte at turgåing var en av deres favorittsyssel på øya.
#11: Her bør du kjøpe med deg alkoholen
Liker du å ta med deg alkohol-kvoten, lurer du kanskje på hvor det er du bør handle den, for å gjøre det billigst mulig?
Vi har sjekket prisene på alkohol både i spanske supermarkeder på Gran Canaria, på flyplassen på Las Palmas, ombord i flyene og på flyplass i Norge - og svaret er klart:
Du bør handle alkoholen i butikken i Spania! Les hele prisoversikten her!
Også om du ferierer i Italia, er det rimeligst å handle på supermarkedene framfor på flyplassen.

#12: Og den ene tingen du kanskje ikke bør kjøpe med deg ...
Mange liker å kjøpe med seg suvernirer fra ferien - enten til seg selv eller til familie og venner.
Vi har sjekket hva det er nordmenn liker å kjøpe med seg hjem, og ifølge spanske suvernirselgere på Kanariøya, går det mye i små minner, kjøleskapsmagneter og gaver til barna.
Les mer om hva andre kjøper med seg - og hva det ikke lønner seg å ta med seg hjem ...
Artikkelen ble første gang publisert 17. desember 2017. Vi har hentet den frem til glede for nye lesere.
