Bryllup i utlandet

Alt du må vite om å gifte seg i utlandet

Her er reglene og papirene du må har kontroll på om du vil ha bryllup i utlandet.

BRYLLUPSPLANER? Ønsker du å gifte deg i utlandet? Da må du huske å søke på forhånd. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUPSPLANER? Ønsker du å gifte deg i utlandet? Da må du huske å søke på forhånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

20 prosent av alle norske ekteskap i 2017 ble inngått utenfor landets genser. Det viser tall fra SSB. Og ikke bare i fjor, de siste åra har nemlig et av fem par valgt å dra til utlandet for å gi hverandre sitt ja.

Men du kan ikke gifte deg hvor som helst hvis ekteskapet skal være gyldig.

Ifølge regjeringen.no har du tre muligheter dersom du vil gifte deg i utlandet:

 • Du kan gifte deg hos en norsk sjømannsprest i utlandet
 • Man kan vigsles ved noen norske utenriksstasjoner/ambassader
 • Eller du kan velge å gifte deg for utenlandsk myndighet.

Som ved ekteskapsinngåelse i Norge, må du ha en prøvingsattest før det kan utføres en vigsel i utlandet. Denne må søkes om på forhånd, og blir utstedt av Folkeregisteret dersom alle vilkår er oppfylt for å kunne inngå ekteskap.

Prøvingsattesten kan ha en behandlingstid på 2–3 uker, og er gyldig i fire måneder. Denne må tas med til stedet der ekteskapet skal inngås.

Sjømannskirken

I 2017 viet Sjømannskirken nesten 700 par rundt om i verden. Favorittstedet å inngå ekteskap har i flere år vært kysten av Spania, Kanariøyene og København.

Sjømannskirken har 29 kirker, men har bare vigselsrett på noen av disse. I resten av kirkene kan de bistå med kirkelig velsignelse for borgerlig inngåtte ekteskap.

Her er Sjømannskirkens oppskrift på bryllupsforberedelser:

 • Avtal tidspunkt for vielsen.
  Det er viktig å ta kontakt med den enkelte kirke så tidlig som mulig dersom dere vil ha en spesiell dato. Sjømannskirkene i Spania og i København er mest populære, så her kan det være lurt å være ute i god tid.
 • Skaff prøvingsattest. Denne sendes til, fakses eller tas med til sjømannspresten som skal utføre vielsen.
 • Kontakt sjømannspresten for samtale. Dere avtaler vigselssamtale og videre detaljer med sjømannspresten og planlegger bryllupsfesten på stedet.
 • Velg to vitner. Alle må ha minst to personer som bevitner vielsen. Dersom dere ikke har med venner eller familie til sjømannskirkene, kan de være behjelpelige med å skaffe andre vitner.

En vielse eller velsignelse koster normalt 5.500 kroner, men Sjømannskirken anbefaler å ta kontakt med stedet hvor man skal vies for korrekt pris.

Utenriksstasjoner/ambassader

Ifølge regjeringen.no er det svært mange som ønsker å gifte seg ved en norsk utenriksstasjon, og de anbefaler derfor å ta kontakt med ambassaden hvor man vil gifte seg i i god tid i forveien. Merk at ikke alle ambassader har myndighet til å foreta vigsler, og noen vier kun på bestemte dager.

Se liste over ambassader med vigselsrett her.

På noen av ambassadene er det krav om at begge i brudeparet er norske statsborgere, men på andre holder det at bare en er det.

Vigsel foretas i henhold til norske lover og regler, og alle som gifter seg må, som i Norge, ha minst to vitner til stede under vielsen. Dersom man ikke vil ha med seg noen, kan man få hjelp av ambassadepersonell hvis man spør i god tid.

Følgende dokumentasjon må framlegges:

 • Prøvingsattest fra norsk folkeregister. For informasjon og blanketter se nettsidene til skatteetaten.no.
 • Paret må ha gyldig opphold i landet der vigsel skal finne sted.

En vigsel på en utenriksstasjon er normalt sett gratis.

Utenlandsk myndighet

Skatteetaten skriver at dersom man skal gifte seg etter utenlandsk rett, er man selv ansvarlig for å undersøke hvilken dokumentasjon landet krever at man legger fram.

Noen land krever en prøvingsattest, som ved norske vigsler, men noen har også krav om hvilket språk den skal være på og at den skal være stemplet av UD. Her bør man kontakte landets ambassade i god tid før bryllupet er planlagt å finne sted.

Ikke alle ekteskap inngått for utenlandsk myndighet blir automatisk anerkjent av norske myndigheter. De som gifter seg i utlandet må selv melde fra til folkeregisteret og vise fram vigselsattest eller bevis for at hun eller han har inngått ekteskapet. Dersom Folkeregisteret finner ekteskapet gyldig, blir ekteskapet registrert.

For å få ekteskapet anerkjent i Norge, må man legge fram en original vigselsattest for skattekontoret. Det er imidlertid stor forskjell på hva som regnes som gyldig dokumentasjon når man gifter seg i utlandet.

Dersom man har giftet seg i nordiske land, holder det med den originale vigselsattesten.

Er ekteskapet inngått i enkelte land i Afrika, Europa og Asia, anser man vigselsattestene som lite troverdige fordi de ofte er falske. Det kan gjøres unntak dersom en norsk utenriksstasjon har verifisert vigselen.

Attestene må være original og påført et apostillestempel, eller være legalisert av landets utenriksdepartement. (Et apostillestempel bekrefter at en offentlig funksjonærs underskrift på et dokument er ekte. I Norge er det fylkesmannen som kan påføre et slikt stempel.)

Attester som er verifisert av norsk utenriksstasjon godtas også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer