Bobil og campingvogn:

Alt du må vite om bobil-camping

Hvor kan du stå og hva bør du tenke på? Her er alt du bør vite før campingferien 2020 starter.

CAMPING? Bobil- og campingbransjen sier det ligger an til tidenes campingsommer for nordmenn. Men hva trenger du egentlig, hvilken bobil eller campingvogn har du lov til å kjøre - og hvor kan du egentlig overnatte? Dinside gir deg svarene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
CAMPING? Bobil- og campingbransjen sier det ligger an til tidenes campingsommer for nordmenn. Men hva trenger du egentlig, hvilken bobil eller campingvogn har du lov til å kjøre - og hvor kan du egentlig overnatte? Dinside gir deg svarene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kunne Dinside fortelle om enorm pågang hos bobil-forhandlere:

- Vi opplever en enorm pågang om dagen. Mange vil enten leie eller kjøpe bobiler. Sommeren 2020 ser ut til å bli en testsommer for mange nordmenn som aldri før har oppdaget den fine ferieformen bobil eller caravan innebærer, uttalte daglig leder Rolf Kanstad hos Kroken Caravan til Dinside.

Er du blant de som tenker å teste ut camping med campingvogn eller bobil i sommer, er det mye å sette seg inn i - og det er mye å være klar over, som hvor du kan tømme camping-toalettet og hvor det egentlig er greit å legge seg inn for natta.

Her får du svar på hva som er viktig å vite før du setter i gang med «prosjekt camping 2020» og hvor du kan - og ikke kan - overnatte med bobil eller campingvogn.

#1: Hva trenger du?

Anita Hokholt Engh, fagsjef i Norsk Bobil og Caravan Club (NOCC) sier til Dinside at når man for første gang skal ut og kjøpe bobil eller campingvogn, må man tenke godt igjennom det behovet man har:

- Hvor mange skal man være på tur? Skal vi ha en bobil eller campingvogn? Skal vi ha en stor campingvogn for å campe fast på en campingplass, eller ønsker vi oss heller en litt mindre godt egnet for å kjøre rundt og oppleve Norge? Og skal vi kjøpe nytt eller brukt?

- Et godt råd er alltid å tenke godt gjennom det behovet og ønsket man har og er man usikker – kontakt gjerne en forhandler og se hvilke muligheter som finnes, oppfordrer Engh.

#2: Sjekk fukt, gass, vann og det elektriske

Dersom du tenker å gå for å kjøpe brukt bobil eller campingvogn, råder Engh til å sjekke tilstanden godt for å unngå typiske feller som fukt- og råte-skader.

- Sørg for å få sjekket fuktighetsnivået hos en caravanforhandler – det er en billig forsikring! Sjekk at fukttesting har fulgt fabrikantens garantikrav, det vil si en gang i året. Handler man privat – be om å få se serviceheftet for bobilen eller campingvognen – her vil det framgå om det er fulgt opp med fukt- og råtetester i henhold til kravene for å beholde garantien, sier Engh.

- På sjekklisten bør det også inngå en sjekk av varmeanlegget – noen varmeanlegg fungerer bare på gass, mens andre skal fungere både på strøm og gass, forteller hun videre.

Du bør også sjekke at kjøleskapet fungerer, både på strøm og gass. Og at kokefasilitetene fungerer og at det ikke er gasslekkasje - for matlaging foregår også på gass. Og som du kanskje vet fra erfering med gassflasker til gassgrillen på terrassen hjemme, bør du sjekke datoen på gasslangen: Er den gått ut på dato, bør den skiftes, ifølge Engh.

- Vanntilførsel er viktig, så sjekk kraner og at det ikke er vannlekkasje noe sted, og be gjerne om en test av toalettet og ikke minst hvordan dette tømmes, tipser Engh.

#3: Har du lov å kjøre?

- Husk å sjekke at førerkortet til den som skal kjøre har riktig klasse i forhold til vektklasse for bobilen og ikke minst at du har lov til å kjøre med campingvogn, sier Engh.

Ja, dette er faktisk noe du bør sjekke, i tilfelle bobilen klassifiserer som en varebil som du kanskje ikke har tillatelse til å kjøre med et «vanlig» førerkort.

Og, ikke minst, så er det viktig å sjekke hvilken lastevekt bilen din er klarert for å kjøre med. Dette vil du finne svar på i bilens vognkort, og det er noe du bør sjekke aller først, slik at du vet hvilke campingvogner som er innafor å dra med din bil - og hvilke som utgår.

#4: Kan man campe med bobil eller campingvogn hvor som helst, alltid?

- Det er tillatt å campe med bobil og campingvogn nær sagt hvor som helst så lenge det er en vei dit. Du kan ikke kjøre frem om det er bom eller annet forbud mot kjøring på veien. Allemannsretten står sterkt i Norge og gjør at dette er tillatt. Men man kan ikke stå overalt i dagesvis. Så det bør man sjekke før man parkerer, forteller Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dersom du for eksempel står på et område som eies av en grunneier, må du dra etter to døgn. Og ønsker du å bli lenger, må du ha tillatelse fra grunneieren.

- Og så er det viktig å ta hensyn selvfølgelig, både til andre som har funnet frem til den samme perlen og ikke minst rydde godt etter seg når man drar videre, oppfordrer han.

#5: Kan man også campe på rasteplasser?

Svaret på det er ja, men her kan du kun stå i ett døgn:

- Det er tillatt å overnatte på rasteplasser i Norge, men husk at du kan stå der i maks ett døgn. Det er alltid viktig å ta hensyn til skilting på stedet – dette gjelder mange steder i Norge. Husk det kan være lokale forskjeller på hva som er lov, minner Engh om.

Sødal oppfordrer også til å ta hensyn til andre - og å vurdere om dette er et sted man ønsker å stå:

- Det er viktig å tenke seg litt om før man gjør det. Det har vært tilfeller av innbrudd der bobilister har blitt bedøvd med gass før tyvene har forsynt seg. Dette har vært tilfelle på blant annet E6 fra Malmø og opp til Oslo. Selv om det har vært mest av dette i Sverige, er det også tilfeller i Norge, sier Sødal.

#6: Hva med kommunale friluftsområder? Kan man campe der?

- Prinsippet er at du kan parkere der det er en offentlig vei. Det betyr at du kan kjøre på veier så lenge de ikke er sperret med bom eller annet forbud, sier Sødal.

Men du kan ikke kjøre så langt du kommer utover et grøntområde, til det stopper:

- Det er ikke lov å kjøre ut i naturen, så du må kunne parkere bobilen langs veien, påpeker han.

#7: Hva med å ta en skogsvei og finne et fint sted, er det lov?

Her gjelder det samme som for de andre typen steder nevnt ovenfor: Er det en tilgjengelig vei, kan du det.

- Men når du er på en skogsvei gjelder reglene for allemannsretten. Og da kan du ikke overnatte mer enn i to døgn med mindre du har fått tillatelse fra grunneier til å være lenger. Og er det skogsvei med bom eller forbud mot kjøring, er det selvsagt ikke lov. Da må man i tilfelle få en tillatelse, sier Sødal.

#8: Kan man stoppe langs veien, og overnatte der?

Sødal bekrefter at det er lov, men som ved overnatting på rasteplasser oppfordrer han til å tenke seg om før man gjør det, på grunn av tilfellene med tyver som nevnt i punktet med rasteplasser.

#9: Kan man campe midt i byen, på en parkeringsplass?

Sødal påpeker at det ikke nødvendigvis er så lurt å kjøre bobil eller campingvogn ned i sentrum i de større byene, både fordi det kan være utfordrende å manøvrere, og vanskelig å parkere.

- De minste bobilene klarer man å parkere, men ikke de større. Du kan parkere på en utfartsparkering i skogkanten i for eksempel Oslo. Det er en tidsbegrensning på de også som vanligvis er 48 timer, noen steder 24 timer, sier han.

- Det beste er å bruke dedikerte bobilparkeringer som man finner en oversikt over for hvert fylke på bobilplassen.no.

#10: Hva skal man tenke på ved overnatting på steder som ikke er dedikerte campingplasser?

- Det er viktig å oppføre seg ordentlig, rett og slett. Og viktig å huske at man ikke skal stå i veien for andre, ser Sødal.

Med dette mener han å ikke oppta unødvendig mye plass for andre som bruker rasteplassen eller utfartsparkeringen.

Også Engh oppfordrer til å passe på så man ikke blokkerer annen trafikk på plassen, og å ta hensyn til de øvrige formålene plassen tjener.

- Det er alltid en god tanke å ha respekt for det den plassen du parker på er beregnet for. Er man flere i følge, ikke parker slik at det blokkeres for annen ferdsel eller bruk av området. Selv om plassen er tom når du ankommer, så kan det raskt bli tatt i bruk til sitt egentlige formål. Husk for eksempel at kirker har besøk på flere dager enn søndager, sier Engh.

- Og det er selvsagt viktig å rydde opp etter seg når man drar videre, påpeker Sødal.

#11: Overnatting på campingplasser: Må man forhåndsbestille?

Engh understreker at fordelen med overnatting på campingplasser er at det er tilrettelagt slik at man kan ha tilkoblingsmuligheter til strøm og tilgang til vann og andre fasiliteter.

Men hun understreker at det kanskje spesielt i sommer kan være lurt å forhåndsbestille plass, spesielt rundt populære attraksjoner.

- Sommeren er den travleste tiden på campingplassene, så det kan være en fordel å planlegge deler av turen og forhåndsbestille plass på ønsket campingplass. Dette gjelder spesielt campingplasser nær kjente og kjære familie-aktiviteter, som f.eks. familieparker, turområder og lignende, sier hun, og legger til:

- Husk også at det er campingplasser som i hovedsak har faste campere, her vil det være begrenset antall ledige plasser. Denne sommeren vil det være mange nye campere i Norge og da kan etterspørselen etter ledige plasser bli ekstra stor.

#12: Hvor kan man tømme fasilitetene?

- De fleste med bobil og campingvogn tar i bruk toalettet som finnes og da er det nødvendig å tømme denne av og til. Husk å gjøre deg kjent med hvordan tanken kan tømmes og ikke minst hvor dette kan gjøres, sier Engh.

Tømming skal foregå på godkjente tømmestasjoner.

- Hver kommune i Norge skal ha minst en slik stasjon. De fleste campingplasser skal også ha det, men da er de ofte forbeholdt gjestene på campingplassen, sier Sødal - og legger til at også dedikerte bobilplasser også ofte har tømmestasjoner.

Han oppfordrer til å kartlegge tømmemulighetene før man legger ut på tur, så man slipper å lete febrilsk når tanken er full. Og for all del:

- Det er viktig at man gjør dette på godkjente tømmestasjoner og ikke griser til naturen, understreker Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer