Fakta om busstreiken

Alt du må vite om busstreiken

Det er full stans i busstrafikken i Oslo og Viken. Lørdag utvides streiken ytterligere, og vil ramme busstrafikken i store deler av landet.

BUSSTREIK: Både bybusser, regionsruter og skoleskyssen er rammet av den pågående streiken. Foto: Paul Kleiven/NTB
BUSSTREIK: Både bybusser, regionsruter og skoleskyssen er rammet av den pågående streiken. Foto: Paul Kleiven/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Busstreiken i Oslo og Viken er et faktum, og dermed står både by- og regionbusser etter at streiken startet søndag morgen kl 06:00.

Fra lørdag blir streiken utvidet ytterligere.

Her kan du lese mer om streiken og hva den vil få å si for deg.

Hvorfor er det streik?

De fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet har tatt ut rundt 3.800 bussjåfører i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram, ifølge NTB.

Bussjåførene ønsker høyere lønn og bedre arbeidstidsordninger, skriver Fellesforbundet på sine nettsider.

Ifølge administrerende direktør i NHO Transport, Jon Stordrange, som representerer næringslivet i forhandlingene, har fagforbundene for høye forventninger og krav til lønnsforhandlingen, skriver Dagbladet.

STREIK: Klokka seks søndag morgen går 3800 bussjåfører i Oslo og Viken ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene fire timer på overtid natt til søndag. Video: NTB Vis mer

Hvilke busselskaper og områder er rammet av streik?

Følgende kollektivselskaper har tatt ut sine bussjåfører i streik:

Ruter, Brakar og Østfold kollektivtrafikk.

Mandag kl 10 varsles det at ytterligere 4500 bussjåfører blir tatt ut i streik fra lørdag:

Fra arbeidstidens start lørdag morgen blir dermed bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik, i tillegg til i store deler av Nordland og hele Kristiansand.

Hvor lenge blir det streik?

Det er foreløpig uvisst hvor lenge streiken vil vare, ifølge Dagbladet.

Kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, André Nerheim, sier til Dagbladet søndag kveld at bussjåførene er ekstremt motiverte og klare for en langvarig kamp dersom det blir nødvendig.

- Hvis vi ikke kommer til en enighet kan streiken trappes opp. Det er potensielt 12 000 sjåfører i Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet som står klare til streik, sier Nerheim.

I så fall vil busstrafikken i hele landet rammes, skriver Dagbladet.

Kan jeg reise på jobb?

Både Ruter og Vegvesenet har i forbindelse med streiken gått ut og oppfordret alle som kan, til å jobbe hjemmefra.

Dette for å unngå køer på vegene, samtidig som Ruter frykter at overfylte trikker, t-baner, tog og båter kan bli overfylte og gi økt smittefare.

Hva med skoleskyss og undervisning?

Størsteparten av skoleskyssen er rammet av streiken, men en del av skoleskyssrutene til Brakar er ikke berørt, ifølge nrk.

Etter det Dinside kjenner til har flere videregående skoler valgt å gjennomføre digital hjemmeundervisning for samtlige elever fra i dag, mens flere barneskoler gjennomfører undervisning på skolen som normalt.

Utdanningsdirektoratet sier til Dinside at regelverket ikke sier noe om hvilken rett elevene har til opplæring ved en busstreik.

- Vi oppfordrer likevel skolene til å finne gode løsninger og legge til rette for at elevene kan gjøre noe skolearbeid hvis de må være hjemme. Mange skoler har allerede gode rutiner for undervisning hjemme, og vi vet at flere skoler velger hjemmeundervisning som en løsning for å kunne gi elevene opplæring nå, sier seniorrådgiver Linda Sørfjord til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer