Alt du må vite om danmarksferie nå

Hva er åpent, hva kan du gjøre - og hvilke restriksjoner er det for norske turister i Danmark nå?

HVA ER ÅPENT? Fornøyelsesparkene er åpne og danske myndigheter har iverksatt en tiltakspakke for å stimulere økonomien i landet - som innebærer rabatter på museer, kollektivtransport og annet. Men du kan glemme de sene nattetimene på danske barer: De må stenge klokken 24 - og diskoteker og nattklubber er stengt. Foto: Kristin Sørdal
HVA ER ÅPENT? Fornøyelsesparkene er åpne og danske myndigheter har iverksatt en tiltakspakke for å stimulere økonomien i landet - som innebærer rabatter på museer, kollektivtransport og annet. Men du kan glemme de sene nattetimene på danske barer: De må stenge klokken 24 - og diskoteker og nattklubber er stengt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble det klart at Danmark lemper på regelen om krav til minst seks netters overnatting for å få reise inn i landet.

Fra 4. juli stilles ikke dette kravet lenger for norske turister.

Dette er reglene for Danmarks-ferien

Hva gjelder for nordmenn i Danmark i sommer? Hva kan du regne med er åpent av attraksjoner, restauranter og liknende? Og hvilke generelle smittevernregler skal du være oppmerksom på?

Vi har samlet informasjon om regler og begrensninger som du må kjenne til. om du skal til Danmark i sommer:

#1: Krav til overnatting?

Da Danmark først åpnet for nordmenn og andre turister, krevde de at du måtte overnatte i minst seks netter. For å komme in i landet, måtte du vise en bekreftelse på dette.

Nå har de endret denne regelen for blant andre nordmenn, som har fått status som «nabo» - og dermed ikke så strikte regler som andre europeere.

Fra 4. juli trenger ikke nordmenn lenger overnatte i (minst) seks netter ved reiser til Danmark. Du kan rett og slett ta ferien over så mange dager du selv vil.

#2: Ja til København-ferie

Med de første reglene fra juni, het det også at turister ikke fikk lov til å overnatte i København eller Fredriksberg.

Dette har danske myndigheter nå gått bort fra, og du står altså fritt til å legge deg inn på et overnattingssted i den danske hovedstaden.

#3: Det er områder du bør unngå

Danske myndigheter har en liste med såkalte «hotspots», som er områder de anbefaler at man unngår. Dette er steder hvor det ofte er store folkeansamlinger - og som du altså bes om å ikke oppholde deg.

Denne listen er under stadig endring - og du kan se hele denne listen her.

Det er flest steder i København.

#4: Kan du kjøre gjennom Sverige?

Ja, du kan kan kjøre gjennom Sverige for å komme deg på ferie til Danmark - selv om verken Norge eller Danmark har åpnet for svenske turister.

#5: Er Tivoli åpent?

Ja, Tivoli åpnet 8. juni.

Du kan forhåndskjøpe billett, og det er anbefalt, men i motsetning til de fleste norske familieparkene stilles det ikke krav til forhåndskjøp av billetter:

Du vil fremdeles kunne kjøpe billett i luka. Du kan også stå i kø for attraksjonene med en app i stedet for fysisk fremmøte. Du kan også forhåndsbestille mat for takeaway.

#6: Er Bakken, Legoland, Lalandia og andre fornøyelses- og familieparker åpne?

Museer, teatre, kinoer, akvarier, utendørs fornøyelsesparker, zoologiske hager, botaniske anlegg og liknende, kunne åpne fra 8. juni.

Bakken åpnet 29. mai og holder åpent som vanlig.

Legoland åpnet 8. juni. Du anbefales å bestille billett på forhånd, men det er ikke lenger et krav. De har kraftig reduserte priser på familiebillett.

Lalandia åpnet 8. juni.

BonBon-Land åpnet 19. juni. Innendørs forlystelser er stengt.

Dette skjer på København-tivoliet Bakken Vis mer

#7: Er danske badeland åpne?

Gjenåpningen av svømmehaller og badeland er iverksatt tidligere enn først antatt - og alle svømmehaller og badeland; både innendørs og utendørs - kan nå holde åpent.

Det kan være begrensninger på hvor mange de tillater inne i anleggene, så sjekk dette med badelandet eller svømmehallen du tenker å besøke.

#8: Er restauranter og kafeer åpne?

Ja, du kan spise på café eller restaurant. De kunne åpne fra 18. mai. I Danmark er reglene at du skal sitte med en meters avstand til andre gjester.

Steder som selger mat, drikke eller tobakk for konsumering på stedet, kan holde åpent fra klokken 05 til 24. Dette gjelder både innendørs og utendørs.

Takeaway kan selges hele døgnet.

#9: Er butikker åpne?

Ja, butikker er åpne - og handlesentre kunne åpne fra 11. mai.

#10: Er diskotek og barer åpne?

Diskoteker og nattklubber vil være stengt til august.

Men fra 18. mai kan du gå på bar. Det er imidlertid krav til at barene må stenge klokken 24.

#11: Hva med konserter og større arrangementer?

Det er forbud mot arrangementer med mer enn 500 personer til stede - i alle fall frem til 31. august.

#12: Må du bruke ansiktsmaske?

Nei. Danske myndigheter oppfordrer i likhet med norske, ikke til bruk av munnbind på offentlige steder.

Men merk deg at det er påbudt med munnbind på flyplassen i København, Kastrup.

#13: Generelle smittevernregler

Danskenes generelle smittevernregler omfatter:

  • Vask hendene ofte eller bruk håndsprit
  • Host eller nys i albuen
  • Unngå håndtrykk, kyss på kinnet og klem – begrens den fysiske kontakten.
  • Hold avstand og be andre ta hensyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer