Reise til Malta?

Alt du må vite om du reiser til Malta i sommer

Malta blir første gule syden-land som unntas fra det globale reiserådet. Les mer hva det innebærer om du velger å reise dit.

GULT LAND: Velger du å reise til Malta som det første sydenlandet som unntas fra reiserådet, er det en del praktiske ting du bør være klar over. Foto: NTB
GULT LAND: Velger du å reise til Malta som det første sydenlandet som unntas fra reiserådet, er det en del praktiske ting du bør være klar over. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malta er ett av få sydlige land i Europa med svært lav smitte, og med gulmerkingen av landet fra og med natt til mandag betyr det at nordmenn kan kan reise dit uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst.

Det er likevel et par ting du bør passe på før du kaster deg på første og beste fly til den engelskspråklige middelhavsperlen. Husk også at selv om land gulmerkes, fraråder myndighetene fortsatt det å foreta unødvendige reiser utenfor Norges grenser.

Innreise for nordmenn til Malta

Fra og med 1. juni har Malta innført nye innreiseregler som også omfatter nordmenn. Ifølge maltesiske myndigheter må tilreisende fra en rekke europeiske land, inkludert Norge, følge disse reglene:

Alle passasjerer fra fem år og oppover må fylle ut et eget skjema for innreise, og må kunne vise til en negativ corona-test som er tatt maks 72 timer før ankomst til Malta.

Når det gjelder coronasertifikat, skriver myndighetene at de først vil akseptere andre lands vaksinesertifikat når EUs digitale vaksinepass og felles regler for bruken av disse er satt i verk.

Fly direkte til Malta?

Selv om Malta altså har så lave smittetall at de unntas fra reiserådet - og fra karantenekravet ved hjemkomst, er utfordringen at det ikke går direktefly til Malta fra Norge.

- Dette er en rute vi normalt sett ikke flyr direkte fra Norge, og det er heller ingen planer om det i nærmeste fremtid. I en normalsituasjon flyr vi direkte Stockholm-Malta, og planlagt gjenåpning for den ruten er i september, forteller John Eckhoff, pressesjef i SAS til Dinside.

Heller ikke Norwegian har planer om å sette opp direkteflyvninger til Malta i sommer.

- Da vi arbeidet med ruteprogrammet for sommeren ble det besluttet å ikke sette opp flygninger til Malta denne sommeren. Landet var på det tidspunktet «rødt» som så veldig mange andre land. På det nåværende tidspunktet er det ikke planlagt for å åpne dette for denne sommeren, forteller Eline Hyggen Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

TUI tilbyr pakkereiser til Malta i sommer, men disse reisene går med rutefly, som mellomlander i andre europeiske land, ifølge Nora Aspengren i TUI.

Vær obs på at det kan være mindre aktører som tilbyr direkteflyvninger til Malta, men det lønner seg å spørre om dette ved bestilling av reisen.

Velger du et av flyselskapene som mellomlander i et annet europeisk land, kan det altså gi deg karanteneplikt - men du kan slippe karantenehotell med dagens smittetall (eller om du er vaksinert). Og ved ytterligere lave smittetall kan du kanskje også slippe karantene fullstendig.

Gulmerking av land er imidlertid en øvelse FHI og regjeringen bare gjør annenhver uke (i partallsuker), så det kan med andre ord først skje om to uker igjen.

Fredag kom dessuten regjeringen med beskjed om at samt barn under 12 år kan gå ut av innreisekarantene dersom de tester negativt etter tre dager.

Karantene - ikke karantenehotell

Lufthansa og British Airways er blant flyselskapene som tilbyr reiser fra Oslo til Malta, med mellomlanding i Tyskland eller Storbritannia. Ferske smittetall viser at begge disse landene er innenfor kravet om maks 150 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, som betyr at reisende derfra må i karantene hjemme, men slipper karantenehotell.

Storbritannia sine smittetall er dessuten relativt lave, med 59,2 smittetilfeller per 100 000 innbyggere.

Skulle tallet synke ytterligere og under 25 smittetilfeller, kan det bety at du senere i sommer kan slippe karantene ved mellomlanding der - dersom smittetallene går riktig vei raskt nok.

Gult - men rødt ved hjemreise?

Når et land gulmerkes kan du som kjent bestille billett og være sikret dekning på reiseforsikringen. Skulle landet gå over til å bli rødt innen avreise tillater forsikringsselskapene at du avbestiller turen.

Blir det mot formodning rødt mens du oppholder deg i landet, vil du måtte gå i karantene når du kommer hjem, selv om landet var gult da du reiste dit.

Coronatiltak på Malta

Malta har altså svært lave smittetall for tiden - langt under Norge, og er også det landet med minst smitte i Europa. Selv hevder Malta å ha oppnådd flokkimmunitet etter å ha vaksinert over 70 prosent av sin voksne befolkning, skriver Forbes.

Når det gjelder tiltak som du som turist må følge, er det greit å være klar over at bruk av munnbind på strender og ved basseng fra 1. juni kun er en oppfordring og ikke et krav.

Fra 7. juni gjelder dessuten følgende tiltak, skriver Visit Malta:

  • Restauranter kan tillate seks personer per bord
  • Opptil seks personer kan samle seg på offentlige steder
  • Kino og teatre kan åpne
  • Barer kan åpne såfremt de følger corona-regler for restauranter

Priser og valuta på Malta

Malta bruker euro som myntenhet. Når det gjelder prisnivået i landet, viser Eurostats undersøkelse fra 2019 at Malta ligger midt på treet i Europa med tanke på prisnivå for husholdninger.

SSBs statistikk over enkelte varegrupper i Europa viser at Malta er på nivå med Sverige når det gjelder mat og drikke, mens de prismessig ligger noe under Danmark på prisnivå for alkoholholdig drikke.

Budgetyourtrip.com rangerer derimot Malta på fjerdeplass over de dyreste landene å reise til i Europa. De oppgir gjennomsnittlig pris per dag, per person, til 167,19 euro. Norge er på samme liste plassert på 22. plass med en daglig kostnad på 99,40 per person.

Tallene til Budget your travel er basert på innhenting av priser fra tusenvis av reisende, skriver nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer