«Alt» gikk galt

Og så mye mener Pakkereisenemnda at en forsvunnet tannregulering er verdt.

IKKE HELT SOM HJEMME: Å legge ferien til Kapp Verde-øyene er ikke helt det samme som en Norgesferie. Det fikk to norske turister opppleve. Foto: Eye Ubiquitous/REX/Scanpix
IKKE HELT SOM HJEMME: Å legge ferien til Kapp Verde-øyene er ikke helt det samme som en Norgesferie. Det fikk to norske turister opppleve. Foto: Eye Ubiquitous/REX/Scanpix Vis mer
Publisert

Antall klagesaker hos Pakkereisenemnda ligger an til å bli høyt også i 2023.

En del av klagene handler om misfornøyde Syden-turister som mener at turen ble en skuffelse og at de krever hele eller deler av beløpet som reisen kostet refundert av arrangøren.

I bunken av klagesaker får nemnda noen uvanlige oppgaver å løse. For noen gjester klager på «alt».

VARMT ELLER KALDT?: Hvorfor blir vi rådet om å ikke innta varmt vann fra springen? Her får du svaret! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Skuffelsen

To nordmenn hadde vært på charterreise til Kapp Verde i Afrika, og dette skal ha blitt en gedigen nedtur, skal vi tro rapporten til nemnda.

«Sengetøyet ble ikke skiftet i løpet av ei ukes ferie. Rommet manglet såpe, håndkle, toalettpapir og drikkevann og vi måtte hver gang si ifra til resepsjonen for å få. Airconditionen på rommet manglet fjernstyring, og det var ofte tomt for varmt vann. Vi måtte dusje i kaldt vann. Rommet ble ikke rengjort og det var edderkopper og mygg på rommet», skriver de.

De forteller videre at de fikk over 100 myggstikk, noe som gjorde at klagerens mor måtte feire 60-årsdagen sin med mange sår fra myggstikkene både på kroppen og i ansiktet.

Videre mener afrikafarerne at var det var umulig å sove fordi de ikke kunne åpne vinduet som manglet myggnetting.

Det hele toppet seg da den enes tannregulering plutselig ble borte fra baderommet.

POPULÆRT: Kapp Verde er blitt et stadig mer populært reisemål. Noen velger dette fremfor «naboen» Kanariøyene. Foto: Eye Ubiquitous/REX/Scanpix
POPULÆRT: Kapp Verde er blitt et stadig mer populært reisemål. Noen velger dette fremfor «naboen» Kanariøyene. Foto: Eye Ubiquitous/REX/Scanpix Vis mer

Tapte feriedager

«Dette ødela valentinsdagen for meg, da jeg måtte bruke to feriedager til å snakke med daglig leder på hotellet, personalet i resepsjonen, reisearrangøren Ving samt egen tannlege for å bestille ny tannregulering», skriver den misfornøyde turisten.

Heller ikke utenfor rommet ble stemningen noe særlig bedre:

De melder om både harde solsenger (de myke kostet ekstra), og samme mat hver dag i all inclusive-restauranten.

Krevde penger tilbake

Klageren var heller ikke tilfreds med renholdet eller servicen i restauranten. Ifølge klageren skal personalet heller ikke kunnet særlig engelsk.

Nå ønsker de en kompensasjon for det de opplevde som en skuffende ferie. Ving kom dem i møte og ville tilby et reisegavekort på 2000 kroner, noe kundene syntes var for lite.

Insekter kan forekomme

Ving på sin side viser til at de reisende ved bestillingen har bekreftet og forstått at insekter som mygg, maur og kakerlakker kan forekomme på reisemålene - uavhengig av hotellstandard.

- Nettopp fordi slike småkryp er mer vanlig i varmere strøk, forklarer Ving i reiseinformasjonen.

Reisearrangørene mener at de reisende i rimelig utstrekning bør være forberedt på at man kan bli berørt av dette, uten at det gir grunnlag for prisavslag eller erstatning.

Insekter bekjempes vanligvis med spraying, og gjentatt spraying kan være nødvendig. Myggspray fås kjøpt i de fleste butikker.

Hva er «godt renhold»?

Sykdom i ferien er en forsikringssak, mener Ving, og anbefalte klagerne å ta kontakt med sitt eget forsikringsselskap for å avklare hvilke vilkår som gjelder ved plager/sykdom på grunn av insektbitt.

I reiseinformasjonen på Vings nettside skriver reisearrangøren:

«Renholdet kan være vesentlig enklere enn hjemme. Med rengjøring menes normalt at gulv blir feiet, senger redd opp og avfall tømt enkelte av ukas dager – medregnet ankomstdagen. De fleste hoteller har minimum to dager per uke hvor rengjøring ikke blir utført. Oppvask inngår vanligvis ikke i renholdet. Oppvaskmiddel, børste, et cetera må man kjøpe selv. I tillegg til rent sengetøy ved ankomst, skjer normalt skifte av sengetøy en gang i løpet av et to-ukers opphold. Håndklær skiftes vanligvis en til tre ganger per uke.»

Dette sier Pakkereiseklagenemnda

Den norske pakkereisenemnda tilbyr en uavhengig behandling av tvister mellom passasjerer og reisearrangører. For de reisende er klagebehandlingen gratis. Men avgjørelsen er i nemnda er ingen dom, men en anbefalt løsning.

Nemnda mener på sin side at de kan ikke se at noen av forholdene leder til at det foreligger et avvik mellom hva som er avtalt mellom partene.

«Ving har informert både om insekter og hva slags rengjøring kunden kan forvente. Uheldigvis forsvant tannreguleringen til klager som Ving har kompensert ved å tilby gavekort på 2 000 kroner», skriver de i sin avgjørelse.

Men de to klagerne får en litt bedre kompensasjon er de i utgangspunktet var gitt.

«Det framstår som sannsynlig at rengjøringspersonalet ved en glipp kastet tannreguleringen. Nemnda anbefaler at gavekortet gjøres om til en utbetaling til klager slik at klager får utbetalt 2000 kroner av Ving.»

Har du et tips om reiseklager?

Har du et tips om reiseklager?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om en reiseklage og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer