Alternativ vintermoro

Hundeslede, isklatring, rumperally eller snøscootersafari. Dette er bare noen av mulighetene som finnes på vintersportstedene.

Publisert
Sist oppdatert
llustrasjonsfoto: Kiteskiing på Åserdalsheiene.
Foto: Kenneth Thorsland
 Foto: Kenneth Thorsland
llustrasjonsfoto: Kiteskiing på Åserdalsheiene.
Foto: Kenneth Thorsland
Foto: Kenneth Thorsland Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Artikkelen ble første gang publisert 10. april 2001, men er oppdatert med nye aktiviteter og nye priser.

De fleste vintersportstedene byr på alternative vinteraktiviteter for den som søker andre opplevelser enn klister på anorakken eller slåsskamper med andre alpinister. Heftigst av alt er kanskje kiteskiing eller skiseilkjøring, hvor du fyker over vidda i 100 kilometer i timen med bare ski og vindseil til hjelp. Du kan lese mer om hva som finnes på de forskjellige stedene ved å klikke på lenkene i boksen til høyre.

Les mer under annonsen

Skiseil eller kiteskiing?

Kiteskiing og skiseil passer utmerket for deg som ikke gidder å gå over den lange vidda for egen maskin. I prinsippet er det samme sak – du benytter seil og vind for å komme deg fremover, og du kan kjøre både med og mot vinden. Skiseilet har kortere liner enn kiten, eller dragen: Mens man vanligvis bruker 8 meter liner på skiseilet, bruker man 30 meter lange liner ved kiteskiing. Skiseilet styres ved hjelp av en joystick, og skal være enklere å håndtere enn en kite – som styres ved hjelp av to små håndtak.

Hvilke ski kan du bruke

Det arrangeres kurs i skiseiling og kiteskiing på forskjellige steder i Norge om vinteren, og det skal være høvelig enkelt å lære seg det. Mens skiseilerne anbefaler deg å bruke telemarkski (den typen du kan gå med på fjellet), anbefaler kiteskierne slalåmski, da de gir mest støtte – men du kan i prinsippet bruke alle typer ski. Skiseilerne anbefaler telemarkski fordi du da kan gå dersom vinden tar kvelden.

Det begynte med UpSki

Kiteskiing er den ferskeste av disse to formene for skiseilsport. Det begynte i 1987 med UpSki, som var en skjerm med hull i midten som lot deg bestemme farten ved å gjøre hullet i midten av skjermen større eller mindre. Ulempen med denne patenten var at den bare kunne brukes med vinden. Dermed kom skiseilene, som kan brukes både mot og med vinden. Kiteskiing har egentlig bare eksistert i Norge et par år.

130 kilometer i timen

Ønsker du å friste lykken i fjellet med vind i seilene, bør du ikke være redd for hastigheter og høye hopp – fartsrekorden med kite er på 130 kilometer i timen, mens rekorden med skiseil er på 90 kilometer i timen. Du er nok mer utsatt for å lette med en kite, og da bør du holde deg fast – for dersom du slipper kan du lande brått og hardt. Det har vært hoppet så langt som 60 meter, men det kan nok lønne seg å satse på småhopp i begynnelsen.

Kurs

Det arrangeres kurs i både kiteskiing og skiseiling rundt omkring i Norge om vinteren – og kiteskiing kan du også ta kurs i om sommeren, på vannet. Det skal imidlertid være en fordel å begynne på vinteren, da det er lettere å stå på snø enn på vann.

Det finnes flere kursarrangører, og prisene varierer. I vinter koster en helg kursing med kiteskiing på Bergsjø i Hallingdal 2.500 kroner med firmaet Fluid, inklusive overnatting. Kurs i skiseiling i regi av SkiSeil AS koster fra 2.900 kroner, inkludert overnatting og mat.

Alternativ vintermoro

  1. Narvik
  2. Oppdal
  3. Trysil
  4. Hemsedal
  5. Geilo


Aktiviteter

Ved å klikke deg gjennom lenkene i boksen til høyre kan du se hvilke aktiviteter du finner på fem vintersportssteder i Norge - alt fra isklatring og rumperally til hundesledekjøring. I Hemsedal kan du friste lykken hengende etter en kite, og Narvik er eneste sted i Norge hvor du kan oppleve heliskiing.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer