Har du husket å sjekke om redningsvesten din kan redde livet ditt, eller om den er blitt en real felle?
Nå slår ekspertene alarm. For da de skulle teste nordmenns redningsvester gjorde de en rekke skrekkfunn.
Kravene må følges
Stortinget vedtok i 2015 at alle i fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart.
Kravet om å ha med seg egnet flyteutstyr til alle om bord gjelder enhver fritidsbåt, uavhengig av båtens lengde.
Dette påbudet ble innført for å øke sikkerheten til personer som ferdes i båt, spesielt i tilfelle ulykker eller man havner i vannet.
Det er viktig å merke seg at redningsvestene skal være i riktig størrelse og i god stand for å oppfylle kravene til sikkerhet.

Testen
Redningsselskapet har allerede gjennomført årets første «sjekk vesten»-uke.
Og nå er Aalesund Protective Wear (APW), selskapet som eier redningsvestprodusenten Regatta, i full gang med årets store sommerkampanje for å få nordmenn til å sjekke at flyplagget holder mål.

Her forsvinner kofferten
- Det er mange som er flinke og bruker flyt- og redningsvester når de er på eller ved vannet, men år etter år ser vi dessverre at kunnskap om vedlikehold er altfor dårlig. For at færre skal dra på sjøen med falsk trygghet, setter Regatta igjen fokus på rutinemessig sjekk av vester, sier Sondre Aakre i APW.
Det er ikke nok
Vedlikehold av flyt- og redningsvester handler ikke bare om å rengjøre vesten slik at den holder seg fin så lenge som mulig.
Det handler om å sørge for at vesten faktisk funker slik den skal – og det er spesielt viktig for de som har oppblåsbare redningsvester. Dette er det mange som ikke er klar over.
Tidligere er det avdekket at ni av ti oppblåsbare redningsvester har mangler.
Ofte opplever de at utløsermekanismen er utgått på dato.
Glemmer dette
– Det er dessverre mange som ikke vet at oppblåsbare vester består av komponenter som må sjekkes og byttes med jevne mellomrom. Det er også grunnen til at vi startet vår sommerturné, forklarer han.

- Målet er å spre kunnskap, samt gjøre det enkelt for folk å få gratis hjelp til å sjekke vesten. Dersom man trenger cellulosetabletter eller en ny sylinder får man kjøpt det, og vi monterer selvfølgelig de nye komponentene.
De to siste åra har mannskap fra Regatta brukt fellesferien på å reise sjøveien mellom Kristiansand og Oslo. De stoppet innom mange populære havner for å hjelpe folk med den årlige sjekken av vesten. I fjor sjekket mannskapet 500 vester.

Feil valg koster 10 000
– Det er veldig gledelig at flere tar sikkerhet på alvor og møter opp ved båten vår for å lære mer om vedlikehold. Det er nok også noen som har fått seg en skikkelig realitetssjekk og aldri vil glemme å sjekke vesten igjen, sier Aakre.
Er du trygg?
Han tenker spesielt på de som fikk beskjed om at de hadde følt seg trygg i en vest som egentlig var helt ubrukelig. De fleste skrekkeksemplene var fra oppblåsbare redningsvester, der de viktige komponentene skjuler seg under et beskyttelsestrekk.
– Selv om vesten ser bra ut på utsida, kan lungen eller Co₂-sylinderen være ødelagt og cellulosetabletten kan være utgått på dato. Dette er ting som kan gjøre at vesten ikke blåser seg opp, forklarer Aakre.

Han minnes godt en vest der sylinderen så ut som den hadde lagt på havbunnen en stund, og forteller at dette er ting man ikke merker før vesten sjekkes.
Gambler med egen sikkerhet
Han forteller videre at de som bruker den samme oppblåsbare vesten år etter år uten å sjekke den, gambler med egen sikkerhet.

– De som bruker den samme oppblåsbare vesten år etter år uten å sjekke den, gambler med egen sikkerhet. En årlig kontroll av vesten tar ikke mye tid, men det har så mye å si hvis uhellet først er ute, avslutter Aakre.
På turné
Årets sommerturné gjennomføres i tida fram til og med 22. juli, og Regattabåten vil besøke flere havner mellom Tønsberg og Kristiansand.

- Da vil folk få muligheten til å få en gratis sjekk av vesten(e), og er det behov for reservedeler kan det kjøpes på stedet. Siden formålet med turen er å spre kunnskap om vedlikehold av vester, vil det ikke være mulig å kjøpe andre produkter enn reservedeler, avslutter Sondre Aakre.

Tips oss om denne saken
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om redningsvester eller båtliv? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?