Aluminiumgele går berserk

Midt i Los Angeles sentrum ligger Walt Disneys Concert Hall. Ifølge Tom Hanks ser den ut som "en porsjon aluminiumgele som har gått berserk", men realiteten er at LA har fått en strålende, ny turistattraksjon.

Publisert
Sist oppdatert
En forfriskende galskap blant streite høyhus. Foto: Steen
En forfriskende galskap blant streite høyhus. Foto: Steen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Det er gått 16 år siden Lillian Disney donerte 50 millioner dollar til et nytt "hjem" for Los Angeles-filharmonien. Til sammen deltok 25 arkitektfirma om å få tegne det nye konserthuset, og den kontroversielle, California-baserte Frank Gehry gikk til sist av med seieren med svært uvanlig design.

Jordskjelv og andre hindre

Myndighetene i Los Angeles begynte umiddelbart å blande seg opp i konstruksjonen av konserthuset. De forlangte at det skulle ha et innebygget parkeringshus (noe det fikk) og hotell i direkte tilknytning (som det ikke fikk), filharmonen var meget opptatt av avansert akustikk og ville ha større plass enn på originaltegningene, og da man endelig skulle begynne byggingen, ble LA rammet av et jordskjelv. Dette førte til at man fikk nye og strenge regler for hva bygninger skulle tåle, og Gehry måtte i gang med helt nye tegninger. Disneys 50 millioner dollar ble relativt raskt oppbrukt, totalkostnaden ble beregnet til 250 millioner dollar og det hele gikk i stå.

 • Vi har vært der - se bildene av Disney Concert Hall

 • Gehrys skisser. Foto: Los Angeles Philharmonic Association
  Gehrys skisser. Foto: Los Angeles Philharmonic Association Vis mer


  Bilbao banet vei

  Etter at Guggenheim-museet i Bilbao ble åpnet i 1997, fant myndighetene i LA ut at det nesten var litt pinlig at man ikke var kommet noen vei med Disney-hallen. Det ble arbeidet på spreng for å skaffe mer penger - blant annet fra Disney-familien - og til slutt klarte man å "finne" de 274 millioner dollarene Gehry mente var nødvendig for å bygge konserthuset.

  Konserthuset åpnet i slutten av oktober, og er faktisk enda mer imponerende enn Guggenheim-muset. Beliggenheten gjør at man kan se det fra store deler av byen, og solen speiler seg i børstet stål fra morgen til kveld. Det er blitt både et meget anvendelig konserthus og en strålende skulptur midt blant en rekke kjedelige skyskrapere. Naturligvis er det blitt kritisert, men reelt sett har Gehry skapt noe som man bare se om man er i Sør-California.

  Død bykjerne

  En turistattraksjon utenom det vanlige. Foto: Steen
  En turistattraksjon utenom det vanlige. Foto: Steen Vis mer


  Myndighetene håper at Walt Disney Concert Hall skal bidra til å få liv i bykjernen i Los Angeles, som i likhet med svært mange andre større amerikanske byer er nesten død etter arbeidstid. Om dette virkelig vil lykkes, er naturligvis svært usikkert, men realiteten er i hvert fall at Gehry har bidratt til å skape helt ny optimisme blant ambisiøse byggherrer i California.

  Du kan se selv

  Fra 1. november har det vært mulig for besøkende å se byggverket også innvendig. Selvguidede turer er mulig frem til 29. november, og det er gratis. Begrenset antall slipper imidlertid til, så her gjelder først til mølla. Kom mellom 9 og 13. Fra 1. desember arrangeres guidede turer for 15 dollar per person.

 • Vi har vært der - se bildene av Disney Concert Hall

 • Ti spektakulære bygg verden rundt

 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer