Aluminiumgele går berserk

Midt i Los Angeles sentrum ligger Walt Disneys Concert Hall. Ifølge Tom Hanks ser den ut som "en porsjon aluminiumgele som har gått berserk", men realiteten er at LA har fått en strålende, ny turistattraksjon.

Publisert
Sist oppdatert

Det er gått 16 år siden Lillian Disney donerte 50 millioner dollar til et nytt "hjem" for Los Angeles-filharmonien. Til sammen deltok 25 arkitektfirma om å få tegne det nye konserthuset, og den kontroversielle, California-baserte Frank Gehry gikk til sist av med seieren med svært uvanlig design.

Jordskjelv og andre hindre

Myndighetene i Los Angeles begynte umiddelbart å blande seg opp i konstruksjonen av konserthuset. De forlangte at det skulle ha et innebygget parkeringshus (noe det fikk) og hotell i direkte tilknytning (som det ikke fikk), filharmonen var meget opptatt av avansert akustikk og ville ha større plass enn på originaltegningene, og da man endelig skulle begynne byggingen, ble LA rammet av et jordskjelv. Dette førte til at man fikk nye og strenge regler for hva bygninger skulle tåle, og Gehry måtte i gang med helt nye tegninger. Disneys 50 millioner dollar ble relativt raskt oppbrukt, totalkostnaden ble beregnet til 250 millioner dollar og det hele gikk i stå.

Vi har vært der - se bildene av Disney Concert Hall

Bilbao banet vei

Etter at Guggenheim-museet i Bilbao ble åpnet i 1997, fant myndighetene i LA ut at det nesten var litt pinlig at man ikke var kommet noen vei med Disney-hallen. Det ble arbeidet på spreng for å skaffe mer penger - blant annet fra Disney-familien - og til slutt klarte man å "finne" de 274 millioner dollarene Gehry mente var nødvendig for å bygge konserthuset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer