Kjøpe piratkopierte varer

- Alvorlige konsekvenser

Kan være både kostbart og helseskadelig.

FALSKE VARER: Å handle slikt kan få flere konsekvenser. Foto: AP Photo/Greg Baker
FALSKE VARER: Å handle slikt kan få flere konsekvenser. Foto: AP Photo/Greg Baker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uavhengig om du er på ferie eller om du sitter hjemme, er det ikke utenkelig at det frister å kjøpe seg et par billige joggesko eller en billig veske som er helt lik en merkevare. Dette er likevel noe du burde unngå.

- Det er mange alvorlige konsekvenser av å handle piratkopier, sier pressevakt Vilde Brantzæg Clausen i Patentstyret.

Nettstedet velgekte.no, som består av Patentstyret, Tollvesenet og Kulturdepartementet, skal her få nordmenn til å nettopp velge ekte varer framfor piratkopier og varemerkeforfalskning.

- For mange kan nok kjøp av piratkopier virke som «offerløs» kriminalitet, men det stemmer ikke, legger hun til.

Potensielt farlig

En såkalt piratvare er en vare et selskap har enerett på å lage, men som andre kopierer.

- Disse produktene utgjør også en alvorlig risiko for helse og sikkerhet for forbrukere. Varene er utenfor myndighetenes kontroll og sikkerhetsrutiner, og produsentene risikerer derfor ikke å bli stilt til ansvar for produktene sine, sier Clausen.

- Det er blant annet funnet skadelige og ulovlige mengder av giftige stoffer i piratvarer. Eksempelvis piratkopierte klær og joggesko med stoffer som kvikksølv og ftalater (estere av ftalsyre som er hormonforstyrrende), legger hun til.

ALVORLIG: Vilde Brandtzæg Clausen advarer mot piratvarer.
ALVORLIG: Vilde Brandtzæg Clausen advarer mot piratvarer. Vis mer

Kan få bot

Handler du piratkopier i Frankrike og Italia kan du for eksempel risikere både høye bøter og et fengselsopphold på opptil skes måneder, skriver velgekte.no på nettsiden deres.

I Italia kan du blant annet få en bot fra 100 euro opptil 10 000 euro, dette tilsvarer rundt 1014 norske kroner og opptil 101 498 norske kroner, dersom du bevisst kjøpte en kopivare.

Ny tollov

Dersom du handler et produkt på nettet og er usikker på om varen er ekte eller ikke, er det et par ting du bør tenke på.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er viktig for forbrukerne å huske på at det kom en ny tollov i fjor, som gjør at tollmyndighetene nå kan holde tilbake piratvarer som sendes til privatpersoner. Du kan altså risikere å ikke få varen din og dermed kaste bort penger på piratvarer, forteller Clausen til DinSide.

Mange berøres

I 2021 gjennomførte Patentstyret en undersøkelse sammen med Tolletaten om netthandel og piratkopier. Fra undersøkelsen kom det blant annet fram at 43 prosent var usikre på om varen de kjøpte var ekte eller falsk.

- Det er mange nordmenn som berøres av piratkopier. Og spesielt etter pandemien hvor netthandel og tilstedeværelse av piratvarer på nett har skutt i været, utdyper Clausen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer