Amerikanske flymyndigheter forbyr bærbar Apple-modell i fly

Amerikanske luftfartsmyndigheter har innført et forbud mot enkelte modeller av Apples bærbare datamaskin MacBook Pro fordi den har batterier som kan ta fyr.

FÅR IKKE FLY: I juni opplyste Apple at selskapet ville tilbakekalle et begrenset antall 15-tommers MacBook Pro etter mistanke om at batteriene i datamaskinene kunne overopphetes. Dette dreide bare om maskiner som var solgt mellom september 2015 til februar 2017. Foto: NTB scanpix
FÅR IKKE FLY: I juni opplyste Apple at selskapet ville tilbakekalle et begrenset antall 15-tommers MacBook Pro etter mistanke om at batteriene i datamaskinene kunne overopphetes. Dette dreide bare om maskiner som var solgt mellom september 2015 til februar 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 15. august klokken 14.15: I en e-post til Dinside skriver Håvard Vikheim, kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, at de følger europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) i denne saken.

Det betyr at rammende MacBook Pro-modeller ikke kan lades eller brukes om bord på flyet og at den må være avslått.

På sine nettsider opplyser EASA at flyselskapene i Europa opplyser mannskapet og passasjerene om eventuelle begrensninger rundt det å bringe skade, defekte, tilbakekalte eller potensielt farlige litium-batterier, inkludert dem som sitter i produkter, som last eller medbrakt av passasjerer på fly.

«De innebærer blant annet at det tas forholdsregler ved transport av denne typen enheter på fly: enhetene skal slås av og ikke brukes eller lades om bord. Disse retningslinjene er implementert av flyselskapene», forklarer Vikheim.

Passasjerer bes også om å opplyse kabinansatte umiddelbart hvis det er noen problemer med enheten.

Standard prosedyre

USAs Federal Aviation Administration (FAA) opplyser om forbudet etter at Apple hadde tilbakekalt enkelte modeller av datamaskinen fordi batteriene kunne ta fyr, melder nyhetsbyrået Reuters.

– FAA er oppmerksom på tilbakekalte batterier som er brukt i noen Apple MacBook Pro-modeller og har varslet flyselskapene om dette, opplyser en talsmann for FAA.

Apple har ikke svart på nyhetsbyråets henvendelser i forbindelse med saken.

FAA sier imidlertid i en kommentar til teknologibladet The Verge at flyforbudet er rutinemessig og slik det alltid er for elektronikk som tilbakekalles på grunn av et tilbakekalt litium-basert batteri.

I juni opplyste Apple at selskapet ville tilbakekalle et begrenset antall 15-tommers MacBook Pro etter mistanke om at batteriene i datamaskinene kunne overopphetes. Dette dreide bare om maskiner som var solgt mellom september 2015 til februar 2017.

På nettsidene til FAA står det at dersom en gjenstand inneholder for eksempel et batteri som det er sendt ut en tilbakekalling for på grunn av sikkerhet eller brannfare, så er det ikke tillatt å ta dette med om bord et fly med mindre enheten er byttet eller reparert.

Begrensninger for batterier på fly

Det er også begrensninger for størrelsen på batterier som skal tas om bord i fly, nettopp for å begrense risikoen for brann om bord.

Ifølge Luftfartstilsynet kan ikke batteriene overskride 160 Wh (Watt-timer). Hvis batterier overskrider denne grensen, er de å betrakte som farlig gods, og kan utelukkende sendes gjennom godkjente fraktspeditører.

Batteriene må også transporteres i kabinen, ikke i lasterommet, slik at en eventuell brann kan slukkes.

(Saken oppdateres)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer