Reiseråd og innreisekarantene

Anbefaler økt smittegrense

EU-kommisjonens anbefaling kan åpne for flere gule land og unntak fra de norske karantenereglene - dersom Norge velger å følge anbefalingen.

HØYERE SMITTETALL: Dersom Norge velger å følge EU-kommisjonens anbefaling, kan det åpne opp for reiser til blant annet Portugal. Her fra Algarvekysten. Foto: NTB
HØYERE SMITTETALL: Dersom Norge velger å følge EU-kommisjonens anbefaling, kan det åpne opp for reiser til blant annet Portugal. Her fra Algarvekysten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mandag la EU-kommisjonen fram sine råd om hva som bør bli tillatt med tanke på feriereiser mellom EU-land inkludert Norge i sommer.

I tillegg til å oppfordre om å tillate innreise til andre EU-land for fullvaksinerte, foreslår kommisjonen å lette opp i kravet om hvor lav smitten bør være ved innreise fra ett land til et annet for å ikke utløse karantene og liknende.

Per i dag er dette tallet på 25 smittede per 100 000 innbyggere for de siste fjorten dagene, som også Norge baserer seg for i sine reiseråd. Land - eller regioner i Norden - blir gule, og man slipper innreisekarantene ved lavere smitte enn dette.

EU-kommisjonen foreslår derimot å øke grensen til 100 smittede per 100 000 innbyggere.

Anbefaler høyere smittegrense

I EU-kommisjonens pressemelding skriver de at en grense på 100 er betydelig lavere enn dagens gjennomsnitt for smitte i EU, som ligger i overkant av 420.

Som kjent er smittesituasjonen svært varierende i de europeiske landene, der Kypros akkurat nå har flest smittede per innbygger i hele verden, mens for eksempel Portugal ligger godt under 100 smittede, med 66,75 smittede per 100 000 innbyggere - men her er det foreløpig strenge innreiserestriksjoner for turister fra andre land.

Per i dag er det kun Grønland, Færøyene og enkelte regioner i Finland som er satt i gult og unntatt innreisekarantene til Norge.

Vurderer innreisereglene

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet hvordan de ser på forslaget fra EU-kommisjonen, som påpeker at dette er et forslag som nå skal diskuteres av EUs medlemsland - og Norge.

Departementet ser også på reglene rundt innreisekarantene i tiden fremover.

- Vi jobber nå med et felles coronasertifikat sammen med EU som skal være klart i slutten av juni. I forbindelse med dette arbeidet vurderer vi blant annet hvordan reglene rundt innreisekarantene skal være. Dette er derfor noe vi vil komme tilbake til, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Dinside.

Korkunc påpeker at forslaget til EU-kommisjonen gjelder endringer i EUs rådsanbefalinger om reiser inn til EU.

- Selv om det skulle bli vedtatt, er det ikke bindende for Norge, understreker Korkunc.

Felles coronasertifikat viktig

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at arbeidet med en teknisk løsning for coronasertifikatet er i gang. Når det gjelder bruken skriver regjeringen.no at hvert enkelt land beslutter hvordan coronasertifikatet har betydning for innreise. Man skal ikke bli nektet innreise til EU-land dersom man ikke har coronasertifikat, men det kan være tiltak som testing og karantene som da gjelder.

EU-kommisjonens råd er altså å la fullvaksinerte reise fritt innen EU.

- Noe av det viktigste med et felles coronasertifikat med EU er at vi kan verifisere allerede på grensen om en person er vaksinert. Det er dessverre noen som benytter seg av falske attester, eller attester som er nær umulig å sjekke om er ekte eller ikke. Det er derfor i dag ikke mulig å følge EU-kommisjonens forslag til anbefalinger uten å samtidig akseptere en høy risiko for importsmitte, påpeker Korkunc.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer