Åpne skibakker 17.mai-helga

- Det er veldig uvanlig.

17. MAI PÅ SKI? Flere skibakker har åpent til helga, og det er helt spesielt. Vanligvis er det slutt på sesongen i starten av mai. Noen skal også ha åpent neste helg, som er langhelg med inneklemt-dag etter Kristi Himmelfartsdag. Myrkdalen Fjellheiser har 17.mai-feiring i skibakken, med 17.mai-mat i cafeen og kanskje korpsmusikk i bakken. Bildet er fra Myrkdalen Fjellheiser. Foto: Jill Jaren
17. MAI PÅ SKI? Flere skibakker har åpent til helga, og det er helt spesielt. Vanligvis er det slutt på sesongen i starten av mai. Noen skal også ha åpent neste helg, som er langhelg med inneklemt-dag etter Kristi Himmelfartsdag. Myrkdalen Fjellheiser har 17.mai-feiring i skibakken, med 17.mai-mat i cafeen og kanskje korpsmusikk i bakken. Bildet er fra Myrkdalen Fjellheiser. Foto: Jill Jaren Vis mer
Publisert

17. mai-togene er avlyst, og nasjonaldagen blir veldig annerledes for alle som er vant til å feire med tog og korpsmusikk.

En gladnyhet for alle som på grunn av coronautbruddet ikke fikk stått nok på ski i vinter, er at det fremdeles er muligheter:

- Det er endel alpinanlegg som har åpent ennå, og det er veldig uvanlig, de fleste vinterskistedene stenger vanligvis rett etter 1. mai-helga. Da er det tradisjonelt sett slik at folks fokus går over på båtpuss, selv om det ofte er gode forhold i fjellet. Og i år er det unike snømengder, sier Camilla Sylling Clausen, daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening.

Ifølge informasjonen på Fnugg.no er disse som har åpent nå: Fonna, Dombås, Myrkdalen, Bualie Golsfjellet, Sirdal, Brokke og Hovden. I tillegg Røldal og Juvass.

Clausen understreker at det er mange som vurderer åpning fra uke til uke, så det lønner seg å sjekke med anlegget direkte før man legger ut på tur.

- Det er veldig hyggelig å kunne tilby åpne bakker så lenge ut i mai på en så flott og ekstraordinær sesong. Om det er kaldt og mørkt og korte dager midt på vinteren, kan man nå få lange, fine og varme dager med litt mindre klær og få litt sol og varme i kinna, sier Clausen, og legger til:

- Ikke pakk bort skiene ennå. Det går an å feire med flagg og bunad!

- Helt unikt

Myrkdalen Fjellheiser er et av anleggene som har åpent og som melder om flotte forhold fremdeles.

- Vi har åpent helgen 16. og 17. mai - og også mest sannsynlig neste langhelg. Og det er kjempefine forhold, sier Kaja Finne, daglig leder Myrkland fjellandsby til Dinside.

- Det blir 17. mai-feiring i cafeen, med tradisjonsrik 17. mai.mat, felles synging og musikk, forteller Finne, og legger til at de forsøker å få til korpsmusikk eller fele i heisen.

- Det er bare å stille i bunad, sier Finne.

De kjører fire heiser, fra topp til bunn i anlegget - og med barneheisen i drift.

- Det er også et veldig godt utgangspunkt for toppturer. Skiføret vil vare lenge, sier hun, og understreker at det ikke er vanlig at de har åpent så seint i sesongen:

- Nei, dette er helt unikt. Hvis vi nå kan ha åpent også neste helg, er vi nesten i juni, og det er helt fantastisk.

- Aldri skjedd før

Også på Golsfjellet melder de om flotte forhold og åpne bakker. Bualie Golsfjellet Alpinsenter holder åpent, og Knut Nibstad, hotelleier ved Storefjell Resort Golsfjellet sier til Dinside at han etter 40 år der ikke kan huske at det har vært så mye snø som nå.

GOLSFJELLET: Slik ser det ut på Golsfjellet 13. mai. Fire mil med preparerte skiløyper. Foto: Knut Nibstad
GOLSFJELLET: Slik ser det ut på Golsfjellet 13. mai. Fire mil med preparerte skiløyper. Foto: Knut Nibstad Vis mer

- De har aldri skjedd før at alpinbakken har hatt åpent så lenge. Og vi har fire mil med langrennsløyper med bra forhold. Det er helt spesielt i år, sier han, og legger til at skisenteret vanligvis stenger i begynnelsen av mai.

- Nå er det helt topp forhold, også i langrennsløyper, jeg kan ikke huske at det har vært så mye som nå, og jeg har vært her i 40 år - og vi har aldri preparert løypene så lenge.

Pass på coronareglene!

I tillegg til de generelle smittevernrådene som gjelder overalt i samfunnet, har også skisentrene utarbeidet noen egne smittevernregler.

- Man bør sette seg inn i hva som gjelder, oppforder Clausen og minner om at hvert enkelt anlegg har synliggjort «kjøreregler» som det er viktig at man følger.

Oppfordringen er blant annet å sitte med tomme seter mellom seg i stolheisen; ta T-kroken alene om du ikke er sammen med et familiemedlem; bruke hansker når du tar på heisen og stå med avstand i køen. Se skilt og veiledninger der du er.

- Alpinanleggene gjør alt de kan for at dette skal være gjennomførbart på ansvarlig vis, og så må vi utvise varsomhet for at dette skal gå bra, sier Clausen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer