Storbyferie:

Åpner et helt nytt København

Her er nyhetene du kan oppleve etter coronapausen i Købehavn.

VÅRSTEMNING: Det er vår i København, og nå åpenbarer det seg nye opplevelser som har kommet til under pandemien. Foto: Odd Roar Lange
VÅRSTEMNING: Det er vår i København, og nå åpenbarer det seg nye opplevelser som har kommet til under pandemien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN: Den 1,1 km lange gågata Strøget myldrer av folk, ved kafeene og restaurantene i Nyhavn er det knapt et ledig bord å finne for sent ankomne gjester, og streetfood-restaurantene som tiltrekker seg et ungt publikum, har allerede lange køer.

Endelig kan københavnerne smile igjen.

Og det gjør de gjerne sammen med sine favorittgjester fra Norge. For i over to år har Danmarks tett befolkede hovedstad vært hardt rammet av pandemi, restriksjoner og turistfravær.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nå åpner byen igjen, og alt er klart for en sommer hvor nordmenn atter en gang kan oppleve at «det er dejlig å være norsk i Danmark».

RUNDTUREN: Bli med på kanaltur, slik at du blir bedre kjent med København. Ha kartet foran deg og følg med på reisen, slik at du vet hvilke steder du vil tilbake til. Foto: Odd Roar Lange
RUNDTUREN: Bli med på kanaltur, slik at du blir bedre kjent med København. Ha kartet foran deg og følg med på reisen, slik at du vet hvilke steder du vil tilbake til. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men hva har skjedd mens nordmenn har vært hjemme i sitt eget land?

København har fått nye hotell, nye restauranter, nye galleri og utstillinger. Nye opplevelser. Det er et nytt København som re-åpner etter coronastengningene.

Og det er god grunn til å glede seg.

Høy stemning i hotellet

Stemningen er høy i det som er en kombinasjon av en bar, resepsjon, restaurant og lounge på det nye hotel The Socialist i Bremerholm 6, et ytterst kort pilskudd fra handlegata Strøget og Kongens Nytorv.

Hotellet åpnet i fjor i de tidligere lokalene til et av byens elektrisitetsverk.

STEMNING I BAREN: Bobo´s Food Studio og coctailbaren på The Socialist er et populært sted å henge for københavnere. Foto: Odd Roar Lange
STEMNING I BAREN: Bobo´s Food Studio og coctailbaren på The Socialist er et populært sted å henge for københavnere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Med bærekraftsatsing i bunnen har luksushotellet blitt en suksess som tiltrekker seg mange av byens hippe og unge, og direktør og eier Mads Loewe forklarer det spesielle navnet slik:

- Mange vil sikkert stusse over navnvalget. Men det skal gjenspeile at det er et sted hvor folk - også lokalbefolkningen - kan møtes. Og at Danmark er et sosialistisk land. Det handler om champagnesosialisme.

Sengene på de The Socialist er som et forstørret first class-sete på et langdistansefly, og rommene er utstyrt med eksklusiv kunst som forundrer og begeistrer. København har fått en ny hotellopplevelse å by på.

Spise og drikke

Restaurant Noma er kåret til verdens beste restaurant, og den danske restauranten har lange ventelister. Her skal du være både tålmodig og ha litt flaks for å få bord og tilgang til meny med vinpakke til 6100 norske kroner.

KLASSEBURGER: Den ser kanskje ut som en «vanlig» burger. Men Popl eies av Noma - det kjennes på smaken. Foto: Odd Roar Lange
KLASSEBURGER: Den ser kanskje ut som en «vanlig» burger. Men Popl eies av Noma - det kjennes på smaken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men du trenger ikke legge lista helt på øverste hylle for å få riktig gode Noma-opplevelser.

Noma har nemlig åpnet sin egen hamburgerrestaurant, Popl, som ligger i Strandgaden ved Islands brygge (over broen for Nyhavn).

- Vi åpnet midt under pandemien og måtte stenge igjen for en periode. Men i dag har vi en enorm etterspørsel fra unge og godt voksne, sier manager Andrea Lasagna, som har tatt med seg inspirasjon fra stjernekokken Rene Redzepi når menyene er satt sammen.

VÅREN PAKKES UT: Den lange vinteren og ventetiden er over. Nå skal Nyhavn pakkes ut for turistene. Foto: Odd Roar Lange
VÅREN PAKKES UT: Den lange vinteren og ventetiden er over. Nå skal Nyhavn pakkes ut for turistene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Hamburger skal være en stor matopplevelse, og med gode råvarer, det riktige tilbehøret, sørger vi for dette - utendørs og innendørs på Popl.

I Nomas spor

Og i fotsporene til Noma har det dukket opp en rekke andre restauranter som eies eller drives av eks-noma-ansatte. Her er noen av dem:

Hart Brød+Bar. Richard Hart lover byens best brød i kombinasjon med et Noma-inspirert vinkart i Strandgade 108.

Hoja de Sanchez Torvehallerne, med sjefkonditor fra Noma, Rosio Sanchez, som tilbyr en av Københavns beste taco på Torvehallerne like ved Metroen.
Hun har også restaurant Sanchez i Istedgade 60.

Amass Fried Chicken. Matt og Julie Orlando har vært kjøkkensjef og servitør hos Noma og har spesialisert seg på kyllingretter og naturvin i Refsehalevej 153. De har også restaurant Amass på samme adresse.

At the Counter er navnet på den tidligere Noma-konditoren Emil Glasers kaffebar og kake-kafé. Ligger i Randersgade 45.

Barr er restauranten til Torsten Schmidt som ligger i Islands brygge. Satser på ny nordisk mat sammen med solid fokus på håndverksøl.

SMAKEN AV NORDEN: På restaurant Barr merker man godt at man er i de tidligere lokalene til Noma. Foto: Odd Roar Lange
SMAKEN AV NORDEN: På restaurant Barr merker man godt at man er i de tidligere lokalene til Noma. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

The Bridge Street Kitchen har topp streetfood like ved broen fra Nyhavn (Inderhavsbroen).

Bæst. Christian Puglisi er tidligere soussjef hos Noma og har startet sin egen italienske restaurant og har det som omtales som verdens beste pizza. Ligger i Guldbergsgade 29.

Fiskebaren drives av Anders Selmer, tidligere restaurantsjef og sommelier på Noma. Her handler alt om sjømat og fisk. Den ligger på Flæsketorvet 100.

Geranium. Danmarks topprestaurant drives av Søren Ledet som også har vært soussjef på Noma. Restauranten har tre stjerner i Michelinguiden. Ligger i 8. etasje Per Henrik Ling Allé 4.

Streetfood og opplevelser

Refshaleøen er en kunstig oppbygd øy i Københavns havn og som var stedet for skipsverftet Burmeister & Wain i 1872. I dag er det mat- og drikkeglade dansker ut utenlandske gjester som besøker Refshaleøen.

Sommeren 2018 åpnet Danmarks største streetfoodmarked på Refshaleøen med er en rekke streetfood-boder med mat fra ulike steder i verden.

FARGERIKE OPPLEVELSER: Refsehaleøen er en av Københavns virkelige fargeklatter. Foto: Odd Roar Lange
FARGERIKE OPPLEVELSER: Refsehaleøen er en av Københavns virkelige fargeklatter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det tar femten minutter på sykkel fra København sentrum ut til Refshaleøen - eller Reffen, som den også kalles. Og det er kanskje København-turens beste investerering. Det går også buss eller taxi ut hit.

Reffen har brukt tiden siden i fjor høst på å bygge nye områder, utvikle konsepter og smake seg gjennom et hav av deilig mat for også i år å kunne gi sine gjester de beste opplevelsene.

BADEGLEDER: Tør du teste badetemperaturen i København. Mulighetene er flere i trygge omgivelser. Foto: Odd Roar Lange
BADEGLEDER: Tør du teste badetemperaturen i København. Mulighetene er flere i trygge omgivelser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

For familier

København er en perfekt by for familieferier. Og en rekke av de største attraksjonene er blitt oppgradert i løpet av de siste to årene.

  • Tivoli. Parken åpner til påske og har et stort påskeprogram. Den 21. mai feires dronning Margrethes 50 år som regent.
  • Copenhagens Zoo - Zootårnet med utsikt over hele København er renovert. Dyrehaven har også gjennomgått et løft og fått flere nye dyr.
  • Den Blå Planet ligger ved Kastrup. Her har de fått en rekke nye dyr siden sist. En stor opplevelse.

  • Experimentarium. Vitenskapsmuseet i Hellerup blir raskt favoritten til hele familien. Her kan man være med på ulike forsøk og oppleve det utroligste innenfor fysikk og kjemi, for å evne noe.
  • GoBoat. Dra på båttur på kanalene med egen elektrisk drevet båt.
  • Lekeplasser. Byen har flere flotte gratis lekeplasser. Konditaget Lüders er toppen av P-huset i Helsinkigade med 2400 m2 lekeplass. Trafiklegepladsen ligger i Fælledparken og er stedet for å lære å sykle, lære trafikkregler og mye mer.
DIN EGEN SKIPPER: Du kan leie en el-båt og være din egen skipper på kanalene. Foto: Odd Roar Lange
DIN EGEN SKIPPER: Du kan leie en el-båt og være din egen skipper på kanalene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer