Nye innreiseregler til USA:

Åpner for nordmenn

I november åpner USA for at fullvaksinerte europeere kan slippe inn i landet.

NYE INNREISEREGLER: Fra og med 8. november kan man igjen reise til USA. Foto: NTB / Shutterstock
NYE INNREISEREGLER: Fra og med 8. november kan man igjen reise til USA. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter mer enn halvannet år med corona-pandemi, restriksjoner og stengte grenser er det mange nordmenn som tørster etter å få reise utenlands igjen.

Flere landegrenser har nå åpnet opp, helt eller delvis. Følgelig er det fortsatt mange restriksjoner å ta hensyn til. Men USA har vært nærmest umulig å komme seg inn i, siden et forbud slo til for fullt i mars 2020.

Unntaket har vært for diplomater, journalister og personer med nær familie i USA. Vanlige turist- og arbeidsreiser har vært og er fortsatt ikke tillatt - til tross for at smitten er mindre omfattende i Europa enn i USA.

Åpner endelig opp

Men for de som verker i kroppen etter å reise på amerikansk storbyferie i New York, Miami og Chicago eller til rurale strøk og leting etter slektninger i for eksempel Montana har vi gode nyheter:

Mandag 8. november åpnes også grensene til USA opp. Dette gjelder fra ett minutt over midnatt, New York-tid, eller klokka 06.01 norsk tid.

Men det er naturligvis restriksjoner du må kjenne til.

Må dokumentere

Én av betingelsene for å slippe inn i landet er at man må legge fram vaksinasjons-dokumentasjon. For at siste vaksinedose skal gjelde, må den være tatt mer enn to uker før du reiser.

Følges reglene slipper man også karantene ved innreise.

I tillegg må man ha en negativ covid-19-test, som ikke er mer enn tre døgn gammel (72 timer), fra avreise. Ifølge nettstedet flysmart24 godkjenner USA en antigen-test, som går raskere enn PCR-testene vi er vant med.

Nettstedet poengterer imidlertid at USA ikke følger EUs praksis om at corona-friskmeldte er godkjent som beskyttet.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Ikke fullvaksinert?

De som ikke er fullvaksinerte må fremlegge en negativ corona-test, tatt ikke mer enn én dag før avreise.

Barn til og med 17 år fritas ifølge flysmart24 fra vaksinekravet, men de trenger likevel en negativ test.

Grunnleggende kontaktinformasjon må sendes inn til flyselskapene på forhånd, som ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vil gjøre det mulig for selskapene å koordinere bedre med offentlige helsebyråer.

Dette mener CDC er nødvendig for rask deling av informasjon, når mennesker må kontaktes etter å ha blitt utsatt for eventuelle smittsom sykdommer, som covid-19.

Annonse: Finn billige flybilletter til New York

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer