Åpner for reiseråd til regioner

Danmark innfører regionale reiseråd - Norge avventer.

KAN ÅPNE? Danskene vil nå gi regionale reiseråd i hele Europa. Dermed kan det åpnes for reiser til Kanariøyene (bildet) om smitten der skulle synke nok. Foto: NTB Shutterstock
KAN ÅPNE? Danskene vil nå gi regionale reiseråd i hele Europa. Dermed kan det åpnes for reiser til Kanariøyene (bildet) om smitten der skulle synke nok. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding skriver danske UD at de torsdag presenterer en ny modell for reiseråd i Europa, som gir mulighet for å åpne for reiser til regioner med lav smitte i land med ellers høy smitte. Det nye systemet gjør også at det kan advares mot reiser til regioner med høy smitte, i land med ellers lav smitte.

Danskene tar dermed utgangspunkt i EUs nye system for reiseråd på regionsbasis - også utenfor Norden.

Mer detaljerte reiseråd

Danmarks nye system for reiseråd gjelder fra begynnelsen av desember, og utenriksminister Jeppe Kofod uttaler at de kan gi mye mer detaljerte reiseråd enn i dag.

- Dette gir oss mulighet til å holde lav-smitte-regioner åpne, forutsatt at landene leverer nødvendige smitte- og testdata, sier Kofod.

Det norske utenriksdepartementet uttalte til Dinside 19. oktober at regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om det skal bli gitt reiseråd basert på regioner også i land utenfor norden, og at det er opp til hvert enkelt land å beslutte hvilke tiltak som skal gjelde.

13. november kunne regjeringen melde at de gjør tilpasninger til EUs system for reiseråd, men ikke på når det gjelder reiseråd på regionnivå.

- Vi ønsker et klarere bilde av dette og avventer erfaringer fra ECDC og hvordan andre land velger å forholde seg til dette, før vi tar stilling til om vi følger EUs rådsanbefaling her. Det blir altså ingen endring nå på regioner i EØS-området utover Norden, uttalte Høie i en pressemelding.

Under 30 per 100 000

Skal en europeisk region være definert som lavrisikoregion i det danske systemet, må smittetallet være under 30 per 100.000 innbyggere per uke.

De aller fleste regioner i Europa har derimot høyere smittetall enn dette per i dag.

Skulle derimot smittetallene synke ytterligere på for eksempel Kanariøyene, hvor smitten ligger lavere enn på fastlands-Spania, vil det altså kunne åpnes opp for reiser dit. De har smittetall på 36,78 per 100 000 innbyggere den siste uken, ifølge RTVE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer