Araknofobia

Det er ikke få som får gåsehud av de små åttebente krypene. Jo større edderkoppen er, jo skumlere virker den. Men det er ikke alltid størrelsen det kommer an på.

Publisert
Sist oppdatert
Edderkoppen. Opphav til mang en fobi og mang en skrekkfilm. Treffer du på husedderkoppen, derimot, er det ingen grunn til panikk. Bilde er gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og Botaniske Hage
Edderkoppen. Opphav til mang en fobi og mang en skrekkfilm. Treffer du på husedderkoppen, derimot, er det ingen grunn til panikk. Bilde er gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og Botaniske Hage Vis mer


Du må reise et stykke før du trenger å bekymre deg for edderkopper. Det finnes heldigvis ingen dødelige edderkopper i verken Norge, Skandinavia eller Europa. I Australia derimot, er det flere dødelige arter, for eksempel Tunnelledderkoppen. I USA og Mellom-Amerika må du passe deg for livstruende bitt av Sorte Enker. Fiddleredderkoppen er en annen av arten du bør passe deg for. Giften den avgir når den biter, som egentlig er et fordøyelsesenzym, kan drepe cellene der den biter.

Den beryktede tarantellaen er hedret med utallige sanger og en egen dans, som skal illustrere menneskenes dødskamp, men Gunnar Hasle fra Reiseklinikken kan berolige sarte sjeler med at et bitt av en tarantella ikke er farlig. Et tarantellabitt kan være svært smertefullt, men det er ikke så veldig farlig.

Men hvordan kan man unngå styggedyrene?

- I hovedsak gjelder det å kle godt på seg om man er i områder der det er fare for å treffe på giftige edderkopper, sier Hasle. Han legger til at det er svært sjelden turister blir bitt, fordi vi ofte har på oss godt skotøy og ikke nødvendigvis løfter på trestokker, eller oppsøker andre steder edderkoppene liker godt.

Vandrehistorier

Edderkoppen er et myteomspunnet dyr, og det verserer flere skumle rykter om de fryktede småkrypene. Du har kanskje hørt om din kollegas venn som hadde vært i Sør-Amerika? En uke etter at hun (edderkopphistorier handler oftest om kvinner) kom hjem kjente hun en liten kul som klødde på kinnet. Kulen vokste, og den bekymrete kvinnen bestilte time hos lege. Men før hun rakk å komme til legen sprakk kulen... og ut kravlet hundrevis av små edderkopper.

Vi har gleden av å drepe denne myten her og nå:

- Edderkopper legger ikke egg under huden på mennesker, sier Jan Emil Raastad, førstekonservator ved insektsamlingen på Universitetets Naturhistoriske Museer og Botaniske Hage. - Edderkopper lager en eggpose som de bærer selv eller fester i spindelvevet sitt.

Raastad tar også livet av myten om at vi spiser rundt åtte edderkopper i året mens vi sover.

- Edderkopper er sjelden på soverom, og holder seg ihvertfall borte fra mennesker, så det er ikke noen fare for at de kryper inn i munnen din når du sover, sier han.

Vi visste det egentlig, men puster alikevel lettet ut...

Her kan du lese denne og flere andre vandrehistorier om våre åttebente (u)venner.

Et bitt av tarantellaen er smertefullt, giftig, men heldigvis ikke dødelig.
Et bitt av tarantellaen er smertefullt, giftig, men heldigvis ikke dødelig. Vis mer


Du kan også se hva vi har skrevet før om farer i "Fra edderkopper til Elefanter"

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer