Araknofobia

Det er ikke få som får gåsehud av de små åttebente krypene. Jo større edderkoppen er, jo skumlere virker den. Men det er ikke alltid størrelsen det kommer an på.

Publisert
Sist oppdatert

Du må reise et stykke før du trenger å bekymre deg for edderkopper. Det finnes heldigvis ingen dødelige edderkopper i verken Norge, Skandinavia eller Europa. I Australia derimot, er det flere dødelige arter, for eksempel Tunnelledderkoppen. I USA og Mellom-Amerika må du passe deg for livstruende bitt av Sorte Enker. Fiddleredderkoppen er en annen av arten du bør passe deg for. Giften den avgir når den biter, som egentlig er et fordøyelsesenzym, kan drepe cellene der den biter.

Den beryktede tarantellaen er hedret med utallige sanger og en egen dans, som skal illustrere menneskenes dødskamp, men Gunnar Hasle fra Reiseklinikken kan berolige sarte sjeler med at et bitt av en tarantella ikke er farlig. Et tarantellabitt kan være svært smertefullt, men det er ikke så veldig farlig.

Men hvordan kan man unngå styggedyrene?

- I hovedsak gjelder det å kle godt på seg om man er i områder der det er fare for å treffe på giftige edderkopper, sier Hasle. Han legger til at det er svært sjelden turister blir bitt, fordi vi ofte har på oss godt skotøy og ikke nødvendigvis løfter på trestokker, eller oppsøker andre steder edderkoppene liker godt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer