– Arbeidsledige fortjener ikke ferie

Vi unner dem mat og drikke og nødvendige ting, men ikke noe mer.

Det å si at man er arbeidsløs er en skikkelig "party-killer", skal vi tro ferieeksperten. Foto: Colourbox
Det å si at man er arbeidsløs er en skikkelig "party-killer", skal vi tro ferieeksperten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du arbeidsledig? Da fortjener du ikke ferie. Eller - det er i hvert fall slik "folk flest" tenker, ifølge ferieekspert Runar Døving.

– Vi er smålige og tenker at fordi de ikke gidder å stå opp om morgenen og ta i et tak som alle vi andre, skal de heller ikke få de ekstra godene. Vi unner dem mat og drikke og penger til å dekke det nødvendige, som vi anser at vi bruker våre skattepenger på, men ikke noe mer, forklarer Døving til DinSide.

Døving er professor ved Markedshøyskolen, og i 1993 skrev han hovedoppgaven «Syden – fritidens land og dets folk», og har blant annet studert folks oppførsel og tanker om ferie.

Les også>>>> Penger fra NAV? Les dette før du drar utenlands

– De er late

– Debattene om sosialhjelpsatsene viser at penger til bruk av fritid er svært problematiske. "Skal de få kunne kjøpe ski og finkjole" er klassiske problemer. Da må man argumentere for at ski er for mulig deltagelse for barna slik at de ikke faller utenfor på skolen og at finkjolen trenger man til begravelsen. Man kan ikke bare få ting til fritiden uten videre, forteller Døving.

Nylig holdt Døving foredraget «Fordi jeg fortjener det. Fritiden som premie» på et pressemøte som turoperatøren Apollo arrangerte. Foto: Silje Ulveseth
Nylig holdt Døving foredraget «Fordi jeg fortjener det. Fritiden som premie» på et pressemøte som turoperatøren Apollo arrangerte. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Det å si at man er arbeidsløs er en skikkelig "party-killer", skal vi tro ferieeksperten, som selv har opplevd å være arbeidsledig.

– Hogne Øyan har skrevet godt og systematisk om det. Når man i en middag som ung mann blir spurt "Og hva driver du med, da?" er "Arbeidsløs" et svar som ikke akkurat utløser "Å, så interessant ... Du må treffe mange interessante mennesker," forklarer han.

– En vanlig tanke er at de arbeidsløse er late. Det gir mulighet til å rettferdiggjøre oss selv og vår egen lønn gjennom forestilt innsats, ikke gjennom tilfeldigheter, flaks, slektsnettverk, arv og gode kontakter. Meglere og jurister som tjener langt over snittet argumenterer alltid med hvor mye de arbeider selv om det ikke er en klar korrelasjon mellom arbeidstid og inntekt, sier Døving.

Ettersom det er arbeidet som gir rettighetene, vil altså arbeidsløse ikke ha dem.

– Fritiden er en rettighet som man oppnår gjennom arbeidet. Man får verken feriepenger eller moralsk rett til fritid, påpeker Døving.

Toppløs eller ikke? Her er den uskrevne ferieloven

Disse fortjener i hvert all ikke ferie

Men det er faktisk en ting som er verre enn å være arbeidsledig, tro det eller ei.

– De som står under arbeidsledige er fanger. Dem unner vi ingenting. Kommer det fram at de innsatte har tatt en tur til Syden, blir det rabalder i VG. Og heller ikke etter at de har sonet. En tur til Syden for kriminalomsorgen er ikke godtatt, sier reiseeksperten.

>>>Les også hvilke samtaleemner vi bør unngå på ferie

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer