Årets flotteste julemarkeder

Glem husflidlagets årlige julemarked med pepperkaker og hjemmelagde dorulldukker. Ta heller turen til et av de store julemarkedene i Europa, og kjenn hvordan et pulserende julemarked med tusenvis av besøkende kjennes.

Publisert
Sist oppdatert

Tyskland

Tyskland er kanskje julemarkedenes vugge, og her er det lange tradisjoner knyttet til adventstiden og julemarkeder. Her konsumeres det glühwein, honningkaker og bratwürst over en lav vintersko, og stemningen er upåklagelig. Det finnes over 100 julemarkeder av en viss størrelse over hele Tyskland, og vi kan selvsagt ikke komme inn på alle disse her. Men de største, mest tradisjonsrike og mest kjente kan du lese om her. De eldste julemarkedene i Tyskland kan spores helt tilbake til 1434.

Her hjemme

Her hjemme foregår julemarkedene i mer små former. Kanskje arrangerer det lokale korpset eller idrettslaget noe, med kaffe og vaffelsalg og industribakte pepperkaker som servering. I Oslo har man også en del julemarked som kanskje ikke er som det man forbinder med et tradisjonelt julemarked; som eksempelvis Designernes eget julemarked på Grünerløkka, hvor salgsobjektene er langt fra julete og hvor markedet langt fra innbyr til julestemning.

Her er noen julemarked i hovedstaden, for markeder i andre byer bør du følge med i lokalpressen:

  • Julemarked på Youngstorget mandag-lørdag 12 til 19 i perioden 27. november-18. desember. Gaveartikler, håndverk med mer.
  • Designernes eget julemarked, Norsk Senter for Design og Arkitektur i Hausmannsgt.16, Oslo. Fredag 3. til søndag 5. desember. 30 kroner i inngangspenger. 50 norske og svenske designere selger egenproduserte smykker, vesker, klær, keramikk med mer.
  • Julemarked på Blå, Brenneriveien 9C (Grünerløkka). Lørdager og søndager 12 til 17 fra 29. november til 21. desember. Smykker, glasskunst, strikkeprodukter med mer.
  • Julemarked på Norsk Folkemuseum, Bygdøy. Lørdager og søndager 11 til 16 i perioden 28. november til 12. desember. Inngangspenger: 55 for voksne og 20 for barn. Julepyntede hus, julenissens verksted, 100 markedsboder med salg av julepynt, julegodt med mer.
  • Jul på Bærums Verk. Juleverksted for barn, tur med hest og slede, julepyntede gater og hus. Åpent daglig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.