Årets heteste karneval

Rio, Nice eller New Orleans. Det er sesong for karnevalsrytmer over hele verden. Her ser du hvor og når.

Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med en artikkel om karnevalsfeiringen i Rio publisert på DinSide forrige uke, oppgir over 70 prosent av leserne at de ønsker seg dit under karnevalsfeiringen. Er du en av dem, eller er det andre karneval du heller drømmer om? Avgi din stemme i boksen til høyre.

Farger og tempo hele natten i Rio. Foto: Den brasilianske ambassade Foto: Den brasilianske ambassade
Farger og tempo hele natten i Rio. Foto: Den brasilianske ambassade Foto: Den brasilianske ambassade Vis mer

Årets heteste karneval

 1. Karneval i Europa

Skroll ned, artikkelen fortsetter!


Brasilianske rytmer

Vi bommer nok ikke så mye dersom vi påstår at karnevalet i Rio de Janeiro er verdens mest kjente. Rio er karneval. Importert av portugisiske immigranter på 1700-tallet har det utviklet seg til et gedigent arrangement med flere hundre tusen tilreisende. Sambaskolene konkurrerer om publikums gunst, og stort sett all underholdning i gatene foregår i den spesialbygde sambodromen. For gatefester bør du imidlertid styre unna Rio og heller sette kursen mot Salvador eller Recife.

Festens hovedgate: Bourbon Street.
Foto: Alex Demyan/NOTMC Foto: Alex Demyan/NOTMC
Festens hovedgate: Bourbon Street.
Foto: Alex Demyan/NOTMC Foto: Alex Demyan/NOTMC Vis mer


Mardi Gras i New Orleans

Mardi Gras i New Orleans er musikk, parader og piknik. Og det er også temmelige ville tilstander. Tilreisende rådes eksempelvis til å holde seg borte fra det franske kvarteret, på grunn av støtende og vovet opptreden som meget gjerne kan forekomme der. Vil du gli inn i mengden: Kle deg i de offisielle karnevalsfargene som er lilla, grønt og gull.

Det er mange regler og oppfordringer å forholde seg til for publikummere til Mardi Gras-paradene; ikke kom for sent, ikke bli for full, ikke løp ut i gatene etter smykket du kanskje mister, ikke opptre vovet, og utøv stige-sikkerhet (dvs. plasser stigen din bak barrikader eller slik at den ikke faller ut i veien dersom den skulle falle).

Karneval på Trinidad. 
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve
Karneval på Trinidad.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve Vis mer


Eksotisk på Trinidad

På Trinidad er det klart for lettkledde kropper og rytmiske bevegelser. På eventsiden WhatsOnWhen.com advares du mot den lokale dansen som innebærer «mye roterende bevegelser av bekkenområdet.» Karnevalet ble introdusert for Trinidad og Tobago av franskmennene i form av tertefine middager og kostymeball på slutten av 1700-tallet, men da folket tok over feiringen utviklet det seg til en gatefest uten sidestykke.

Djevelsk dans i Bolivia

Inngangen til fasten feires med fantasifulle kostymer og djeveldans i gruvebyen Oruro. Langt tilbake i historien bestemte innbyggerne her seg for å hylle Satan, som beskytter for gruvearbeiderne som arbeidet langt der nede under jorden. Festen kulminerer i en vannkrig, og vann og alkohol helles tilbake i jorden; der den kommer fra.

 • Sted og dato:
  Oruro, Bolivia, 1. til 4. mars.

Colombiansk pålegg

Karnevalsloven her pålegger alle å glede seg, danse og feste vilt i karnevalstiden, så her er det ikke annet å gjøre enn å henge seg på. Her er det fargeglade kostymer, musikk og afrikanskinspirert dans til latinorytmer.

Djevler og drag på Martinique

Det begynner i januar og bygger seg sakte men sikkert opp i løpet av helgene, mot den virkelige karnevalsfeiringen i mars. Og når den egentlige feiringen er over samfunnet, stenger butikkene og alle kaster seg med. Her er originale elementer som en egen djeveldag hvor barn og voksne kler seg ut i djevelkostymer, og det er en egen dag som er viet til feiringen av noe spesielle "bryllup"; menn kler seg opp i sine fruers brudekjoler og kvinnene kler seg ut som menn. Dresscode på kveldens ball: drag.

 • Sted og dato:
  Martinique, 1. til 5. mars.

 • Synes du disse karnevalsfeiringene er for langt unna? Klikk her for å komme til europeiske feiringer med fart.
 • Relaterte artikler

 • Snålt og spennende i 2003

 • Ti på topp før du dør

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer