Årets viktigste festivaler

Gratis, eller 750 kroner dagen?

Publisert
Sist oppdatert

Det florerer av festivaler i vårt langstrakte land i sommermånedene. Her er de viktigste festivalene å få med seg - og hva de koster ...

Det er på langt nær gratis å gå på festival. Som du kan se av prisoversikten lenger ned i saken, koster det opptil 2.400 kroner for et festivalpass. Nå er dette riktignok en festival som strekker seg over seks dager, og dagskostnaden blir 400 kroner. Mest ekstremt er det å betale 750 kroner døgnet - og da kommer mat, drikke, eventuelt reise og oppholdskostnader i tillegg ...

Festivalpasset koster ... (Gjennomsnittsprisen er beregnet ved kjøp av festivalpass for hele festivalen, og delt på antall dager.)
FestivalFestivalpass prisAnt. dager passet gjelder Gjennomsnittspris per døgn
Norsk litteraturfestival10006167
Norwegian Wood19504488
Musikkfest Oslo010
Hovefestivalen18905378
(Quartfestivalen gikk konkurs)(1750)(4)(438)
Kongsberg Jazzfestival2)7501750
Moldejazz24006400
Slottsfjellfestivalen11953398
Filmfestivalen i Haugesund400888
Øyafestivalen3)5651565
Trondheim kammermusikkfestival7507107


Slik slanker du festivalbudsjettet:

 • Velg en festival der du bor - du slipper reise- og oppholdskostnader.
 • Velg en festival som arrangeres et sted du kjenner noen du kan overnatte hos - du må betale for reisen, men slipper kanskje billig unna hva gjelder overnatting.
 • Bo i telt med flere - flere å dele teltkostnadene på.
 • Bo i telt utenfor området. Kanskje er det mulig å campe på andre steder enn inne på festivalcampen? Kanskje i hagen til noen du kjenner?
 • Drikk vann, alkohol på festivalområdet er dyrt ...
 • Spis lett. Posesuppe eller 'rett i koppen' fra dagligvarebutikken, lagt på varmt vann eller propanbluss om det er mulig?
 • Smisk deg inn på andres pølsegrillfest - de blir sikkert glad for selskapet!
 • Er du i tvil om hva du skal velge, gir vi deg her en liten smakebit og en pekepinn på hva som er de viktigste festivalene å få med seg i år.

  Mai

  Bjarte Eike står på programmet under Festspillene i Bergen. Foto: Bjørn Erik Larsen/fib
  Bjarte Eike står på programmet under Festspillene i Bergen. Foto: Bjørn Erik Larsen/fib Vis mer


  Festspillene i Bergen fotokred: Bjørn Erik Larsen
  Når: 21. mai til 4. juni.
  Landets eldste og en av Nordens største kunst og kulturfestivaler. Blant de større trekkplasterene er barokkfiolinist og festspillmusiker Bjarte Eike, Sven Nordin som titelrolleinnehaver i Ibsens Brand, dansekompaniene Carte Blanche fra Bergen og Iceland Dance Company fra Reykjavik.
  Pris: Det selges enkeltbilletter til konsertene. Med Festspillkortet får du 30 prosent rabatt i prisen på alle koserter som koster over 100 kroner. Du må betale 375 kroner for kortet, som altså kommer i tillegg til billettene.
  På nett: fib.no

  Norsk litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene
  Når: 27. mai - 1. juni.
  Festivalen avholdes på Lillehammer, hvor det blir litteratur, musikk, billedkunst og fest. Her blir det mer enn 100 arrangementer, blant annet prisutdelinger, konserter, kunstutstillinger og seminarer. Margaret Atwood, Tor Åge Bringsværd og Jon Bing er navn som dukker opp på festivalen.
  Pris: Festivalpass for hele uka (seks dager) koster 1.000 kroner, helgepass for fredag til søndag koster 600 kroner og dagspass koster 300 kroner.
  På nett: litteraturfestivalen.no

  Juni

  Norwegian Wood
  Når: 12. til 15. juni.
  Internasjonal musikkfestival i Frognerparken, Oslo, som hvert år tiltrekker seg små og store internasjonale navn. Også et sted hvor nye band har en egen scene hvor de kan få vist seg frem. Blant årets stjernenavn er Fo Fighters, Queens of the Stone Age, Madrugada og Alanis Morisette.
  Pris: Dagspass koster 425 kroner fredag, 500 kroner lørdag og 525 kroner søndag (dagspass torsdag er allerede utsolgt). Det legges nå ut noen få 4-dagerspass til salgs via festivalens nettside, til 1.950 kroner. 3-dagerspass for fredag, lørdag og søndag koster 1.350 kroner og 2-dagerspass for helgedagene koster 975. Billettavgift tilkommer på alle prisene.
  På nett: norwegianwood.no

  Musikkfest Oslo
  Når: 7. juni. Festival som foregår over hele Oslo, hvor band kan melde seg på og spille på scener rundt i hele bybildet av hovedstaden. Alle artister stiller opp gratis til festivalen, og ingen av arrangementene koster penger for publikum. Programet ventes å komme rundt 10. mai.
  Pris: Gratis
  På nett: musikkfest.no

  Hovefestivalen
  Når: 23. til 27. juni.
  Toffen Gunnufsen brøt med Quart og startet sin egen festival i Arendal. Festivalen arrangeres for andre gang i år, på Tromøya i Arendal. På årets spilleliste står Beck, Duffy, Hellacopters, Magne Fuluholmen m.fl.
  Pris: Dagspass koster 660 kroner, og festivalpass for alle dagene (fem dager) koster 1.890 kroner.
  På nett: hovefestivalen.no

  Juli

  Quartfestivalen
  Når: 2. juli til 5. juli.
  Festival med mye blest, på Odderøya i Kristiansand. Fra årets program kan vi nevne Ane Brun, Röyksopp, Kaizers Orchestra, The Hives og Kent.
  Pris: Dagspass koster 600 kroner, festivalpass for alle dagene (fire dager) koster 1.750 kroner. Billettavgift tilkommer.
  På nett: quart.no

  Kongsberg Jazzfestival
  Når: 2. til 5. juli.
  I år kan du oppleve Kringkastingsorkesteret med Petter Wettre, Madrugada, Mathias Eick band, Sondre Lerche og Marinemusikkens storband mm.
  Pris: Døgnkort onsdag koster 500 kroner, døgnkort torsdag eller fredag koster 750 kroner og døgnkort lørdag koster 700 kroner. I tillegg muligheter til å kjøpe billetter for enkeltkonserter og flerdagerskort med utvalgte arrengementer.
  På nett: kongsberg-jazzfestival.no

  Moldejazz
  Når: 14. til 19. juli.
  Festivalen ble arrangert første gang i 1961, og har siden vært en viktig festival i jazzmiljøet. Blant de store trekkplastrene er Ornette Coleman, Vidar Busk & Red Hot og Patti Smith. Enslaved og Shining har laget et bestillingsverk til Moldejazz 2008, som fremføres på festivalens siste dag.
  Pris: Dagspass koster 600 kroner mandag, 700 kroner tirsdag, 750 kroner onsdag, 600 kroner torsdag, 750 kroner fredag og 600 kroner lørdag. Ukespass (seks dager) koster 2.400 kroner. Billettavgift tilkommer. Det er også mulig å kjøpe billetter til enkeltkonserter.
  På nett: moldejazz.no

  Slottsfjellfestivalen
  Når: 17. til 19. juli.
  I Tønsberg har festivalen vokst seg stor, og i år skilter de med navn som Kaizers Orchestra, Kent, Madcon, DumDum Boys m.fl.
  Pris: Dagspass koster 525 kroner, festivalpass for alle dagene (tre dager) koster 1.195 kroner ved forhånskjøp - skal du kjøpe dette ved inngangen koster det 1.400 kroner. Billettavgift tilkommer.
  På nett: slottsfjellfestival.no

  August

  Kenny Wayne Shepherd spiller på Notodden. Foto: Promobilde
  Kenny Wayne Shepherd spiller på Notodden. Foto: Promobilde Vis mer


  Notodden bluesfestival
  Når: 31. juli til 3. august.
  Dette er en av Skandinivias største bluesfestivaler. I år kommer Ray Davies, Koko Taylor, John Hiatt og Bill Wyman, m.fl.
  Pris: Det selges ikke festivalpass, kun billetter til enkeltkonserter. Noen arrangementer er gratis.
  På nett: bluesfest.no

  Filmfestivalen i Haugesund
  Når: 16. til 23. august.
  Norges offisielle filmfestival samler alle deler av norsk og skandinavisk filmbransje, og filminteresserte for øvrig, til en ukes filmfest og debatt ved Norges vestkyst.
  Pris: Festivalpass koster 700 kroner for hele festivaluka (åtte dager), eller 400 kroner for helgepass som gjelder fredag og lørdag.
  På nett: filmweb.no/filmfestivalen2008

  Øyafestivalen
  Når: 5. til 9. august.
  Avholdes i Middelalderparken i Oslo. I år fronter de artister som Sonic Youth, Kaizers Orchestra, Raga Rockers, Iron & Wine m.fl. En av de virkelig store happeningene i Oslo hvert år.
  Pris: Det er allerede utsolgt for festivalpass til årets festival, men fremdeles mulig å kjøpe dagspass til alle dagene. Dagspass koster 565 kroner per dag, pluss billettavgift.
  På nett: oyafestivalen.com

  September

  Kirsti Huke Quarter spiller under Trondheim Kammermusikkfestival. Foto: Promobilde
  Kirsti Huke Quarter spiller under Trondheim Kammermusikkfestival. Foto: Promobilde Vis mer


  Trondheim kammermusikkfestival
  Når: 22. til 28. september.
  Festivalen byr på gamle og nye innen en sjanger som mange ikke forbinder med de store festivalene.
  Pris: Festivalpass for hele uka (sju dager) koster 750 kroner. Ellers selges det enkeltbilletter til konsertene.
  På nett: kamfest.no


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer