Århundrets lengste solformørkelse skjer i år

Interessert i astronomi? Dette blir din drømmedag.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22. juli 2009 er en svært viktig dag for alle som er interesserte i astronomi. Det er dagen da det 21. århundrets lengeste solformørkelse vil inntreffe.

- Dette er en kjempebegivenhet, og en av de mest spektakulære himmelbegivenhetene i år, om ikke i dette århundret, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til DinSide.

Nesten syv minutter lang

I hele 6 minutter og 39 sekunder vil solen være totalt dekket av månen. Det vil ikke være før i 13. juni 2132 at verden vil få oppleve en lengre total solformørkelse.

For å oppleve den maksimale lengden av solformørkelsen, må du befinne deg et eller annet sted ute i Stillehavet, et stykke sør-øst for Japan.

Solformørkelsen vil også synes mange andre steder i Sørøst-Asia og Asia. For eksempel vil alle som befinner seg i Nord-India, det østlige Nepal, nord i Bangladesh, Bhutan, helt nord i Myanmar, i det sentrale Kina og i Stillehavet, inkludert de japanske Ryukyuøyene, Marshalløyene og Kiribati oppleve den.

Fellestur til Kina

Røed Ødegaard skal selvsagt reise avgårde for å oppleve solformørkelsen. Han reiser sammen med en stor gruppe nordmenn til Hangzhou i Kina, et stykke sørvest for Shanghai, der solformørkelsen vil vare i rundt seks minutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer