Århundrets lengste solformørkelse skjer i år

Interessert i astronomi? Dette blir din drømmedag.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22. juli 2009 er en svært viktig dag for alle som er interesserte i astronomi. Det er dagen da det 21. århundrets lengeste solformørkelse vil inntreffe.

- Dette er en kjempebegivenhet, og en av de mest spektakulære himmelbegivenhetene i år, om ikke i dette århundret, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til DinSide.

Nesten syv minutter lang

I hele 6 minutter og 39 sekunder vil solen være totalt dekket av månen. Det vil ikke være før i 13. juni 2132 at verden vil få oppleve en lengre total solformørkelse.

For å oppleve den maksimale lengden av solformørkelsen, må du befinne deg et eller annet sted ute i Stillehavet, et stykke sør-øst for Japan.

Solformørkelsen vil også synes mange andre steder i Sørøst-Asia og Asia. For eksempel vil alle som befinner seg i Nord-India, det østlige Nepal, nord i Bangladesh, Bhutan, helt nord i Myanmar, i det sentrale Kina og i Stillehavet, inkludert de japanske Ryukyuøyene, Marshalløyene og Kiribati oppleve den.

Fellestur til Kina

Røed Ødegaard skal selvsagt reise avgårde for å oppleve solformørkelsen. Han reiser sammen med en stor gruppe nordmenn til Hangzhou i Kina, et stykke sørvest for Shanghai, der solformørkelsen vil vare i rundt seks minutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.