Åtte tips mot flyskrekk

Mette-Marit synger salmer, mens andre doper seg ned med piller og alkohol. Her får du andre, nyttigere tips mot flyskrekk.

Flyskrekk er ikke uvanlig. Nesten halvparten av alle nordmenn føler ubehag når de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com	 	    Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Flyskrekk er ikke uvanlig. Nesten halvparten av alle nordmenn føler ubehag når de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyskrekk er ikke uvanlig. Nesten halvparten av alle nordmenn føler ubehag når de flyr, mens fem prosent aldri flyr pga. skrekken. Hele 14 prosent kvinner og tre prosent menn er så redde at det kan kvalifiseres som flyfobi.

Test: Har du flyskrekk?

Angsten du får handler egentlig ikke om den reelle risikoen for å fly. Lite kunnskap om hvordan flyet fungerer og følelsen av å være uten kontroll, ser ut til å være viktigere årsaker.

Har du flyskrekk og prøvd å bli kvitt den? Fortell oss mer!

Følg med utover våren, når DinSide Helse vil teste forskjellige behandlinger mot flyskrekk.

Les også: Angst kan kureres

Flyskrekk er ikke uvanlig. Nesten halvparten av alle nordmenn føler ubehag når de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com	 	    Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Flyskrekk er ikke uvanlig. Nesten halvparten av alle nordmenn føler ubehag når de flyr. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer


Det finnes råd
De fleste kan lære seg å takle flyskrekken ved hjelp av kurs, men det finnes også mange tips som kan gjøre flyturen mer behagelig og redusere angsten:

1. Ta deg god tid. Når du har det travelt, øker stressnivået og redselen. Dette vil også skje hvis du er sliten eller trett.

2. Sitt så langt fremme i kabinen som mulig – der er det mindre lyd og bevegelse.

3. Hvis du flyr sjelden og er veldig redd, så kan medikamenter som valium virke beroligende. Men dette er ingen god løsning på sikt.

4. Kaffe og te kan gi deg hjertebank, så drikk vann, juice eller brus.

5. Det finnes flere avslappingsteknikker som behandler nervøse lidelser, for eksempel autogen trening. Praktiser når skrekken kommer og pust dypt og rolig. Spyposen foran deg kan du bruke til å puste i hvis du begynner å hyperventilere.

6. Snakk med sidemannen, les ei god bok eller se en film – det vil virke avledende på redselen.

7. Ha et gummistrikk rundt håndleddet. Når du føler at redselen kommer, dra strikken og slipp – smerten vil virke distraherende.

8. Unngå å se på nyheter og filmer med flyulykker. Det er viktig at du holder deg oppdatert, men for mange detaljer vil bare skremme deg mer.

Les også: På vei til flyglede?

Myter om fly

1. Er det farlig når flyet faller?
Noen ganger kjennes det som om flyet faller mange meter, men i virkeligheten er det kun snakk om centimeter. Hvis et fly faller to meter, vil alle løse gjenstander og passasjerer som ikke er fastspente fly i taket.

2. Hva skjer når motorene stanser? Vil flyet falle rett ned?
Passasjerfly har minst to motorer og det fungerer fint å både fly og lande med bare en motor. Selv om alle motorene stanser, så vil et fly fortsette å seile i rundt 20 mil. Et tungt fly vil faktisk seile lengre enn et lettere fly.

3. Er det stor sjanse for at flyet kan kollidere i luften?
Kontrolltårn på flyplasser har radarer, så flygeledere kan følge fly i deres kontrollområde. De vil gi nødvendige beskjeder til flygerne og kan kontrollere retning, fart og høyde.

4. Er det farlig når lyden i motoren forandrer seg?
Lyden i motoren forandrer seg når flyet kommer opp i marsjhøyde. Når flyet går opp og ned under flyturen, vil også lyden forandre seg. Dette er altså ingenting å være redd for.

5. Har jeg grunn til å få panikk hvis sidemannen ikke har slått av mobilen sin?
Nei. Hvis kapteinen merker forstyrrelser i radiofrekvensen, vil passasjerene med en gang få høre fra cockpiten.

Kilde: Helsenytt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer