Polens grendelandskap har flotte skogholt og storslagne åkre, men stemningen i bussen trykkes ned av tanken på endestasjonen til togskinnene som går parallelt med motorveien. Terrenget veksler mellom grønne jorder og avskåret aks, mellom liv og død. Magefølelsen er dårlig på vei til museet med anbefalt aldersgrense 13 år.
Vi følger skiltingen mot Oswiecim, en polsk industriby med noen restauranter og hoteller drøye 70 kilometer vest for Krakow. Stedet med rundt 50 000 innbyggere har blitt verdenskjent på grunn av sin dystre fortid og gjennom sitt tyske navn: Auschwitz.
Knutepunkt for utryddelsen
Når man i dagligtalen sier Auschwitz mener man som regel Auschwitz og Birkenau (Auschwitz 2), de to konsentrasjonsleirene som er åpne for offentligheten. Auschwitz 1 åpnet samme måned som Tyskland invaderte Norge, april 1940. Et par år senere var også Birkenau (Auschwitz 2) operativ to kilometer vestover og arbeidsleiren Monowitz (Auschwitz 3) enda lenger vest. I tillegg finnes det rundt 40 underleire rundt om i regionen. I starten var det bare polske fanger som kom til dødsleirene. Men fra 1942 ble leirene knutepunktet for jødeutryddelsen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger