Australia er ut, Sør-Amerika er inn

Stadig færre nordmenn drømmer om å reise til kenguruland, viser en ny, stor undersøkelse.

Foto: Kirsti van Hoegee
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den årlige ferieundersøkelsen fra reiseselskapet Berg-Hansen avslører at nordmenn ikke er like interesserte i Australia i år som tidligere år. Faktisk er det flere som drømmer om en tradisjonell sydenferie enn Australia.

Voldsom nedgang

Interessenedgangen for Australia er betydelig. I fjor drømte hele 59 prosent av de spurte om å dra til landet med alle kenguruene og koalaene. Tallet har sunket voldsomt på ett år, og i år er det bare 34 prosent som drømmer om en tur til Australia.

Også når det gjelder faktiske planer om å reise, er det færre som planlegger en tur til Australia i år enn i fjor. Bare ni prosent av de spurte planlegger en tur down under, mot 15 prosent året før.

Per Arne Villadsen Foto: Dag Erik Grøtnæs
Per Arne Villadsen Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


For mye planlegging

Administrerende direktør i Berg-Hansen, Per Arne Villadsen, tror det har gått opp for nordmenn at reisen til Australia er lang.

- Jeg tror folk har skjønt at det er langt unna, det koster masse penger å dra dit og at det krever mye planlegging, sier Villadsen til DinSide.

Australia lå på drømmetoppen for ett år siden. Villadsen tror mange har funnet ut at det enorme kontinentet muligens ikke er så mye å drømme om likevel.

Reisedrømmer

Drømmer du om å reise til Australia? (Avsluttet)
Ja(74%) 691
Nei(22%) 206
Vet ikke(4%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke enig

Salgssjef i Australiareiser Martin Dahl-Folden tar hele undersøkelsen med en klype salt.

- Jeg tror ikke på at nordmenn har mistet interessen for Australia, sier Dahl-Folden.

- Hvorfor ikke?

- For vi har hatt utrolig pågang av folk som vil reise dit, svarer han.

Han legger til at Australia tilbyr alt fra godt klima til gode opplevelser, som skulle være midt i blinken for de fleste nordmenn.

Sør-Amerika klatrer

Sør-Amerika er den eneste delen av verden som går betydelig fram på undersøkelsen fra Berg-Hansen. I år sier 29 prosent at de drømmer om Sør-Amerika, en oppgang fra 20 prosent i fjorårets undersøkelse.

Informasjonssjef i Berg-Hansen, Anette Maltun Koefoed, sier grunnen til at Sør-Amerika kommer så godt ut av undersøkelsen er den økende interessen rundt Brasil som ferieland.

 • Les DinSides charterguide til Brasil her!

  Men for de fleste nordmenn ser det ut som om drømmen om Sør-Amerika ikke blir virkelighet i 2007. For det er ikke flere i år enn i fjor som har planer om å reise til Sør-Amerika. Ganske nøyaktig 11 prosent har planer om å reise til Sør-Amerika i løpet av 2007.

  Syden på topp

  Ferier til Syden ligger på drømmetoppen i år, selv om også her er det nedgang fra i fjor. I år drømmer 39 prosent av de spurte om å dra til Syden, en nedgang fra 48 prosent i fjor.

  Når det gjelder de som har planer om å reise til de klassiske sydenreisemålene i år, går 34 prosent med seriøse ferieplaner, en liten nedgang fra 39 prosent i fjor.

  Det er fjerde året på rad at Berg-Hansen legger fram en rapport om nordmenns ferievaner og -drømmer. Undersøkelsen er gjennomført InFact på oppdrag av Berg-Hansen. Rundt 900 personer over 15 år har vært med på den landsdekkende undersøkelsen.

  En tidligere rapport fra Berg-Hansen har skapt stor debatt her på DinSide. Rapporten kom fram til at jobbreisende slaktet Ryanair.

 • Les hele saken her


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer