Automatisk rett på penger tilbake

Flypassasjerer vil fra 17. februar ha krav på automatisk kompensasjon om de rammes av overbooking eller innstilte fly.

Publisert
Sist oppdatert

Nye EU-regler gir fra 17. februar alle flypassasjerer rett til å velge mellom refusjon av billettprisen eller ombooking til nærmeste aktuelle avgang uansett om flyselskapet har skyld i problemene eller ei.

Reglene gir også rett på standardkompensasjon uavhengig av om man faktisk taper penger på forsinkelsen. De nye reglene vil innføres også i EØS-området som Norge hører til, og gjelder passasjerer som reiser til/fra flyplasser i EØS-området.

Opp til 5.000 kroner

Rammes du av overbooking eller innstilte fly har du fra 17. februar krav på kompensasjon nesten uansett. Unntaket er om flyselskapet kan godtgjøre at innstillinger er forårsaket av ekstraordinære omstendigheter, mens overbooking alltid regnes å ligge innenfor flyselskapets kontroll. Det betyr at de som må gå av flyet mot sin vilje når selskapet har solgt for mange billetter, har rett til kompensasjon. Her er omtrendtlige beløpsgrenser:

 • 250 euro (nesten 2.100 kroner) i kompensasjon for flygninger med lengde inntil 1.500 km
 • 400 euro (omkring 3.300 kroner) i kompensasjon for flyginger innen EØS-området over 1.500 km, og alle andre flygninger med lengde mellom 1.500 og 3.500 km
 • 600 euro (drøye 5.000 kroner) i kompensasjon for alle andre flygninger som ordningen dekker
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer