Avinor: - Svært alvorlig

Oslo Lufthavn med klar advarsel til de reisende.

GAMMELT BILDE: Dette bildet blir presentert som om det er tatt på Oslo Lufthavn. Sannheten er at det ble delt på X/Twitter fra Ben Gurion Airport i Israel, den 12. August 2019.

GAMMELT BILDE: Dette bildet blir presentert som om det er tatt på Oslo Lufthavn. Sannheten er at det ble delt på X/Twitter fra Ben Gurion Airport i Israel, den 12. August 2019.

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år forsvinner tusenvis av kofferter og bager ved flyplasser rundt om i Europa. Årsakene er forskjellige, og i de fleste tilfeller dukker bagasjen opp igjen og blir hentet eller sendt til eieren.

Men ikke alltid. Noen ganger forblir eieren ukjent for hittegodsavdelingen ved flyplassene.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Dette er det noen som utnytter på kreativt vis. Nå har det skjedd igjen. Falske Facebook- og Instagramsider utgir seg for å være de ekte sidene til Norges hovedflyplass, Oslo Lufthavn nå i sosiale medier.

Billigsalg

Facebookgruppa Airport Oslo Gardermoen har i løpet av kort tid fått flere hundre følgere. Det er riktignok milevis bak den riktige Facebooksida som heter Oslo Lufthavn Gardermoen og har 189 000 følgere.

Den falske sida hevder at de selger gjenglemte kofferter fra flyplassen. Et av de mange innleggene med samme tema ser slik ut:

«En koffert med tapte gjenstander fra flyplasskunder i Norge for bare 16 kr. Dessverre har ikke flyplassen et sted å oppbevare tapt bagasje, så de selger mange kofferter med diverse ting og elektronikk for bare 16 kroner! Bare på nettet. For å bestille, klikk på knappen i annonsen og gå til nettsida!»

Facebookpostene på den falske sida har ofte en rekke kommentarer fra begeistrede kunder som alle viser seg å være andre falske kontoer.

Advarer

På Oslo Lufthavn Gardermoens offisielle facebookside går Avinor ut med en klar advarsel:

«Kjære Facebook-venner. Vi blir stadig gjort oppmerksom på at det finnes folk der ute som utgir seg for å være oss, Oslo Lufthavn Gardermoen. Det finnes bare en offisiell Facebook-side for Oslo Lufthavn, og den er merket med et blått sertifiseringsmerke.

SVINDEL: Det falske facebooksida henviser til en ikke-eksisterende nettside, men lurer folk til å legge inn betalingsinformasjonen sin via en lenke. Bildet er tatt i fjor høst i Edinbourgh.
SVINDEL: Det falske facebooksida henviser til en ikke-eksisterende nettside, men lurer folk til å legge inn betalingsinformasjonen sin via en lenke. Bildet er tatt i fjor høst i Edinbourgh. Vis mer

Selv om det kan være vanskelig å skille ekte vare fra kopiene, kan det være smart å ha følgende i bakholdet: Avinor kommer aldri til å be deg oppgi sensitive opplysninger som personnummer, kredittkortnummer eller passord.

Vi driver ikke med direkte salg på Facebook. Vi kontakter vinnere av konkurranser direkte, ikke i kommentarfelt.Dersom du mottar mistenkelige meldinger, ikke klikk på lenker du ikke er helt sikker på.»

Alvorlig

Den statlige flyplasseieren Avinor bekrefter at de er godt kjent med at andre utgir seg som dem.

- Avinor er kjent med svindelforsøkene på Facebook og Instagram. Det er svært alvorlig at noen utgir seg for å være oss, og vi tar hendelser som dette på det høyeste alvor, sier Ylva Celius Trulsen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor.

- For å advare våre følgere, har vi lagt ut informasjon om svindelen på Oslo Lufthavn og Avinor sine Facebooksider. Kundesenteret vårt er også informert, og bistår alle som kontakter oss med spørsmål. Vi har også rapportert svindelsidene og vært i kontakt med Meta i forsøk på å ta ned sidene, sier Trulsen.

Mange svindelforsøk

– Det er viktig å presisere at Oslo Lufthavn bare har én facebookside, ved navn «Oslo Lufthavn Gardermoen» og denne har et blått sertifiseringsmerke. Vi jobber med å få på plass sertifiseringsmerket på våre andre lufthavner også, men dette vil ta litt tid. Avinor kommer aldri til å be noen av våre følgere til å legge igjen sensitiv informasjon på eller via sosiale medier. Det er dessverre mange svindelforsøk på sosiale medier, så vi setter stor pris på kritiske og årvåkne følgere som rapporterer sidene, avslutter Ylva Celius Trulsen.

Tips meg gjerne om denne saken

Tips meg gjerne om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om Facebook- og Instagramsvindler knyttet til reiseliv og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart