Avkledd for sikkerhets skyld

Kroppsscannere som tar bilder av hvordan man ser ut naken ble nylig installert på ti av de travleste flyplassene i USA.

Om ikke lenge kan du bli nødt til å virkelig vise frem alt i sikkerhetskontrollen. Illustrasjon: colourbox.com Foto: colourbox.com
Om ikke lenge kan du bli nødt til å virkelig vise frem alt i sikkerhetskontrollen. Illustrasjon: colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av noen uker skal 38 scannere være i bruk, og disse blir brukt på tilfeldig utvalgte flypassasjerer på ti av de travleste flyplassene i USA. Det skriver USA Today.

- Disse scannerne kan etter hvert komme til å erstatte metalldetektorer og kroppsvisiteringer helt, sier James Schear, sikkerhetssjef i TSA (Transportation Security Administration) ved Baltimore-Washington International Airport, hvor to slike kroppsscannere er tatt i bruk på en av sikkerhetskontroll-stasjonene.

The American Civil Liberties Union tror at dette kan føre til at man også tar i bruk slike scannere på togstasjoner, idrettsanlegg og kontorlokaler.

Scannere av samme type er allerede i bruk i enkelte tinghus, fengsler og amerikanske ambassader, samt på enkelte grenseoverganger og flyplasser i Europa, som for eksempel på Schiphol i Amsterdam.

Scanneren ser pistolen som er gjemt under klærne.
Scanneren ser pistolen som er gjemt under klærne. Vis mer


Slik foregår scanningen

Etter å gått gjennom metalldetektorene må de utvalgte passasjerene gå inn i en portal og løfte opp armene, for så å bli scannet med uskadelige ”millimeterbølger”.

I et nærliggende rom blir samtidig svart-hvitt-bildene som blir tatt studert, og man ser etter objekter som har en annen nyanse enn resten av kroppen. Hvis det blir oppdaget noe mistenkelig, får sikkerhetskontrollørene beskjed om å kroppsvisitere passasjeren.

TSA påstår at personvernet blir tatt vare på, da passasjerenes ansikt blir utvisket og bildene slettet rett etter scanningen. Men bildene er likevel svært detaljerte – man vil for eksempel aldri være i tvil om hvilket kjønn passasjeren har.

- Man kan faktisk se ryggsvetten til folk, sier James Schear til USA Today.

Her hjemme er Datatilsynet skeptiske.

- Det blir en for stor inngripen i personvernet, mener Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Mange fordeler

Scannerne skal styrke flyplassikkerheten ved å kunne oppdage plastvåpen, keramiske våpen og sprengstoff som ellers ikke blir avslørt i metalldetektorer.

De amerikanske myndighetene har funnet ut at det i tradisjonelle sikkerhetskontroller blir sneket gjennom et stort antall våpen, bomber og bombedeler, som for eksempel ledninger og timere – uten at noen oppdager dem.

Les også: Sikkerhetskontrollen oppdager ikke bomber

- Kroppsscanneren bidrar både til økt sikkerhet og mindre ubehag for passasjeren, sier Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.

Avinor mottar nemlig en del klager på lang kø i sikkerhetskontrollen, og mange er også misfornøyde med måten kroppsvisitering blir utført på. I bunn og grunn dreier det seg altså om å gjøre sikkerhetskontrollen mest mulig effektiv og minst mulig belastende for både passasjerer og ansatte.

Les også: Sikkerhetsvakten tok meg på tissen

Ikke perfekt

Din mening:

Ville du benyttet kroppscanner fremfor å bli fysisk kroppsvisitert? (Avsluttet)
Ja, heller det enn å bli befølt av sikkerhetsvakter(44%)
Nei, det virker ubehagelig avslørende(31%)
Begge deler er greit(25%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men scanneren er fortsatt langt fra feilfri.

Ifølge Peter Siegel, seniorforsker ved California Institute of Technology, gjør de nye scannerne en god jobb, men de klarer ikke å se gjennom plast- eller gummimaterialer som minner om hud.

- Det vil antakeligvis være mulig å surre seg inn i slike materialer og på den måten effektivt skjule ting, tror Siegel.

Avinor mener likevel at kroppsscanning vil være en god investering.

- Det meste av teknologi lar seg ”lure”, men det krever kunnskap og forberedelser, kommenterer Ånonsen.

- Og når TSA velger å satse så tungt på disse kroppsscannerne, har det nok sin bakgrunn i at det ikke er hvem som helst som kan gjennomføre slike tiltak.

Det er lov å nekte å bli scannet – men da blir man kroppsvisitert i stedet. Ifølge Ånonsen vil det samme komme til å gjelde i Norge hvis kroppsscannerne skulle komme hit.

I USA nekter kun fire prosent.

- De fleste synes ikke at det er noe problem. Det er et sikkerhetstiltak de er villige til å være med på, sier James Schear til USA Today.

Noen hevder imidlertid at hele sikkerhetskontrollen er bortkastet tid.

Omstridt kroppsscanning

Kroppsscanning har vært mer omstridt her hjemme. Avinor hadde egentlig planer om å teste ut slike scannere på Stavanger Lufthavn i vår, men måtte legge disse på is etter at både de ansatte og Datatilsynet satte seg på bakbeina.

- Før vi tar en endelig beslutning om uttesting av utstyret, ønsker vi å innhente ytterligere erfaringer, blant annet fra utprøving av utstyret i andre land, sa Sverre Quale, konsernsjef i Avinor, i en pressemelding i november.

Dette står Avinor fast ved, og de ønsker å se flere resultater fra andre land før tiltak eventuelt blir igangsatt igjen.

- En ny vurdering av om Avinor skal gjenoppta forberedelser til testing av slike kroppsscannere vil skje tidligst på slutten av året, sier Ånonsen.

Ifølge Ånonsen må det dessuten gjøres noen avklaringer rundt personvern først.

Da opplysningene om den planlagte testingen kom ut i høst, var det også mange blant befolkningen generelt som reagerte, noe som er en annen grunn til at Avinor mener at det er viktig å bruke nok tid før de eventuelt prøver igjen.

- Personlig har jeg gått gjennom en kroppsscanner i Moskva, og jeg opplevde det som et lite dramatisk tiltak – særlig med tanke på at de som ser skjermbildet sitter et helt annet sted, og at dette er informasjon som skal slettes umiddelbart etter at du er scannet, sier Ånonsen.

Men han skjønner likevel at folk er skeptiske.

- Vi mennesker opplever slike ting forskjellig, og det skal vi ha respekt for.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer