Avlyser charterreiser

Dette er dine rettigheter ved kanselleringer.

NYE REISEPLANER: Dersom du må endre reiseplanene så kan du ha krav på erstatning fra reisearrangøren. Foto: Odd Roar Lange
NYE REISEPLANER: Dersom du må endre reiseplanene så kan du ha krav på erstatning fra reisearrangøren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands invasjon i Ukraina fører til at flere reiser fra Norge blir avlyst. Nordmenn som skulle til Russland har nå fått melding om at reisene blir avlyst. Da er det greit å kjenne til rettighetene dine, for du kan ha titusener til gode.

OVERRASKENDE: Om du har vært så uheldig å krympet et ullplagg i vask må du ikke tro at plagget må kastes. Løsningen på dette problemet finner du nemlig i dusjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bryter samarbeidet

Som første norske reiseoperatør har Albatross Travel Norge valgt å bryte alt samarbeid med Russland, og alle reiser som selskapet skulle gjennomføre dit, er avlyst.

«I lys av Putins ensidige og aggressive invasjon av fredelige Ukraina, og bruddene på internasjonal lov og alle internasjonale konvensjoner, har vi bestemt oss for å innstille alle reiser, betalinger og ethvert samarbeid med Russland inntil videre», skriver reisebyrået Albatross Travel Norway på sin Facebook-side.

Albatross har danske eiere, men har i en årrekke tatt med nordmenn på reiser rundt om i verden. Nå strykes altså Russland fra lista over reisemål.

Det er ventet at flere andre reisearrangører kan komme til å gjøre det samme og Vitus Reiser er et av dem som allerede har valgt å droppe reiser til Russland og Hviterussland.

-Det er helt uaktuelt å fortsette salg av reiser til Hviterussland og Russland, sier daglig leder Håvard Moldskred til DinSide.

Må endre planene

Alle reiser fra Russland til Norge kan bli rammet av krigen, og dermed rammes reiselivsnæringen i Norge. I facebookgruppa Reiselivsforum har debatten gått høyt etter at aktører oppfordret til å nekte å ta i mot russiske gjester til Norge. Et slikt forbud kan imidlertid være lovstridig

Mens reiselivsavdelingen i Innovasjon Norge nå jobber med å legge om planene for samarbeidet mellom Russland og Norge.

Flyselskapet RusLine skal etter planen starte direkteflyginger mellom St. Petersburg og Bergen og St. Petersburg og Oslo den 1. juni.

Satsingen skulle markeres med en reiselivstilstelning i det norske konsultatet i St. Petersburg den 5. mars. I tillegg skal reiseaktører fra både Russland og Ukraina etter planen komme til en stor norsk reiselivsmesse i Kristiansand senere i år, men nå kan alle planer bli skrinlagt eller endret.

- Mye tyder på at arrangementet i konsulatet blir avlyst. Og vi arbeider videre med å finne ut hvordan vi skal håndtere den nye og dramatiske situasjonen i Ukraina, sier fungerende reiselivsdirektør Frode Aasheim i Innovasjon Norge til DinSide.

Ingen endring

Flyselskapet Norwegian har ingen flyreiser som rammes direkte av krigen i Ukraina foreløpig.

- Dette har minimale konsekvenser for SAS’ totale operasjon. Det er kun Asia-rutene som berøres og det er kun to avganger i uka (Shanghai og Tokyo). I tillegg avlyser vi de to rundturene vi hadde planlagt Arlanda - St. Petersburg rundt påske på grunn av usikkerheten som har oppstått. Flightene til St. Petersburg er en del av vårt sommerprogram, og disse to rundturene var de eneste som var planlagt før vi etter planen starter sommerruten i juni. Vi følger situasjonen videre fremover, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Charterselskapene

- Vi følger utviklingen løpende siden alt endrer seg fort. Våre fly til Sharm el Sheikh går for tiden som planlagt og vi flyr ikke over Ukraina. For øvrig følger vi myndighetens anbefalinger og vil tilpasse vår produksjon de til enhver tid gjeldende betingelser, sier administrende direktør Gunder Moe i Amisol Travel.

- TUI Norge har ingen flyvninger som går over russisk eller ukrainsk luftrom, sånn sett har ikke situasjonen en påvirkning på våre norske kunder, Nora Aspengren.

Det samme sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo om sine reisendes situasjon akkurat nå.

Rettigheter

Alle flyreiser til og fra Ukraina er nå stanset, og dette betyr at norske passasjerer på disse flyene kan kreve billettpengene tilbake eller bestille en reise på et senere tidspunkt.

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn på reise til Ukraina eller til reisemål i Russland som er mindre enn 25 mil fra grensa til Ukraina.

Dersom du omfattes av dette reiserådet (advarselen) kan du få pengene tilbake via reiseforsikringen.

Dersom du velger å avlyse andre reiser fordi du synes situasjonen er ubehagelig eller oversiktlig, har du ikke krav på refusjon av utgifter med mindre du har refunderbare billetter eller refunderbar hotellbestilling.

KANSELLERTE FLYREISER: De første flyreisene er allerede kansellert grunnet krigen i Ukraina. Det kan komme flere endringer i den neste dagene. Foto: Odd Roar Lange
KANSELLERTE FLYREISER: De første flyreisene er allerede kansellert grunnet krigen i Ukraina. Det kan komme flere endringer i den neste dagene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Når reisearrangøren avlyser

Dersom en reisearrangør velger å avlyse eller endre en reise, så har du krav på å få pengene tilbake eller en ombooking til en senere reise.

Hvis en flyreise blir kansellert (innstilt), har du valget mellom refusjon av billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet, eller å endre til ny reise på et senere tidspunkt.

Dette gjelder uansett årsak til at flyet blir innstilt. Flyselskapet kan ikke se bort fra disse rettighetene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer