Ekstremværet Hans

Avlysning: Dette kan du kreve

Uværet Hans stanser populær festival.

AVLYST: Hvis konserten blir avlyst har du gode rettigheter, mener Forbrukerrådet. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
AVLYST: Hvis konserten blir avlyst har du gode rettigheter, mener Forbrukerrådet. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert

Skal du på utendørs festival, teater eller andre forestillinger mens ekstremværet Hans herjer? Da må du være forberedt på avlysninger. Og de første er allerede kommet.

Men hvilke rettigheter har man dersom forestillingen eller konserten bli avlyst grunnet værforholdene?

Klimaforsker i Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, forklarer hvorfor det som kan høres ut som lave vannmengder likevel kan være farlig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Reglene

- Konsert- og festivalbilletter er ikke regulert av forbrukervernelovene. Det følger likevel av grunnleggende avtalerett at når tjenesteyter ikke kan levere ytelsen er kjøperen heller ikke forpliktet til å betale, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

- En avlysning før arrangementet begynner gir rett til full tilbakebetaling. Dersom deler av arrangementet er gjennomført, kan det bli snakk om delvis tilbakebetaling.

Avtalevilkår som sier noe annet vil nesten umiddelbart være å regne som urimelige, og kan settes til side, forklarer Iversen.

KLARE RETTIGHETER: Forbrukerjurist og ekspert hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forklarer hva du har rett til hvis konserten avlyses. Foto: Odd Roar Lange
KLARE RETTIGHETER: Forbrukerjurist og ekspert hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forklarer hva du har rett til hvis konserten avlyses. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ekstremavlysning

Men selv om du får billettpengene tilbake så kan det være mange andre utgifter du kan se langt etter å få refundert:

- Hvis avlysningen skyldes ekstremvær, har arrangøren fortsatt en plikt til å refundere billettprisen. Når årsaken til avlysningen er ekstreme forhold utenfor arrangøren kontroll vil forbrukeren i utgangspunktet være avskåret fra å kreve erstatning for andre økonomisk tap som skyldes avlysningen. Slike tap kan typisk være transport til arrangementet og overnatting, sier Iversen og legger til:

- Vi er klar over at det finnes avtalevilkår som langt på vei fratar forbrukeren rett til refusjon ved avlysning, samt svært korte frister for å klage hvis noe er galt. Her er det åpenbart behov for en opprydning, samt et behov for en lov som regulerer denne typen forbrukertjenester..

Avlyser til fjells

Ved Gålåvatnet er årets Peer Gynt-festival allerede i full gang. Den varer fram til lørdag, men mandagens forestilling er allerede avlyst - og tirsdag er det planlagt spillefri.

- Sikkerheten til publikum og alle involverte kommer alltid i første rekke, derfor velger vi å avlyse sier administrerende direktør May Brit Støve i Peer Gynt AS.

Sterk anbefaling

Siden starten i 1989 har Peer Gynt på Gålå vært spilt i både sol og regn, og aldri blitt avlyst på grunn av vær.

- Terskelen for å avlyse Peer Gynt på Gålå er og skal være høy, og dette er ingen lett avgjørelse. Vi leverer kultur i natur, så vær er en vesentlig del av opplevelsen.

- Men sikkerheten til våre medvirkende, frivillige, ansatte og publikummere setter vi alltid fremst. Vi har hatt god dialog med nødetater og med kommunen i hele dag. Med den tydelige anbefalingen vi nå har fått fra Sør-Fron kommune, politiet og Statsforvalteren i Innlandet, mener vi det er riktig å avlyse, sier Støve.

Har du tips om avlyste arrangement?

Har du tips om avlyste arrangement?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om arrangement som avlyses på grunn av ekstremværet Hans? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer