Forsikringsselskapene taper hvert år hundrevis av millioner kroner på turer som blir avlyst av reisende.
Avlysningene kan skyldes sykdom, dødsfall i nær familie eller andre forhold som faller inn under forsikringsvilkårene.
Den reisende får alle pengene sine tilbake, og den store «taperen» blir forsikringsselskapet.
Dansk åpning
Nå tar forsikringskjempen Tryg til orde for å selge reisene til nye kunder - og til halv pris. Tilbudet skal i den første testperioden gå til sine flere tusen egne ansatte i den danske delen av selskapet. Deretter skal ordningen skal utvides til å gjelde alle forbrukerne.
Det er den danske reisenettsiden Standby.dk (krever innlogging) som forteller om den nye restplassordningen.
Den danske delen av Tryg betalte alene over 70 millioner norske kroner for reiser som ble kansellert av kunder som ikke kunne gjennomføre sin planlagte og betalte charterreise.
Reisekupp
Selskapet «To good to cancel» er allerede registrert i det danske reisegarantifondet, og Tryg-ansatte kan ved hjelp av en kode logge seg inn og kjøpe reiser til halv pris.

Andre kan foreløpig bare registrere seg som mottaker av nyhetsbrev der de får nærmere beskjed om når ordningen åpnes for alle. Deretter vil man få tilsendt informasjon om aktuelle reiser og som kan kjøpes, og prisen for reisen.
Janus Egelund Larsen, reiseskadedirektør i Tryg i Danmark og han forteller til Standby.dk at det i gjennomsnitt bare er tre dager fra forsikringsselskapet får avbestilling av reisen til selve reisen skal gjennomføres. Det vil dermed bli mange «i-siste-liten-reiser» som kommer på markedet.

Klagestorm
Tryg blir en reiseformidler, mens selve reisen - enten det er storbyferie, skiferie eller solferie - gjennomføres av den opprinnelige arrangøren etter at det er gjort en navneendring på billetten.
Ikke fornøyd
Tryg ønsker å redusere antallet romme seter på busser og fly som følge av avbestillinger framover.
Danmarks Rejesebyrå Forening er imidlertid ikke bare fornøyd med Trygs «toogreattocancel»-idé.
Nå blir det møte mellom partene for å finne fram til en løsning.

Dette blir nytt
DRF avviser ikke ordningen fullt og helt, men vil diskutere de juridiske forholdene i videresalget.
Overtar rettighetene
- Dersom en reisekunde avbestiller en reise har forsikringsselskapene en regressrett hvor de kan overta kundens rettigheter. Men når en kansellering har funnet sted, er kontraktsforholdet i realiteten avsluttet, sier Jakob Hahn, advokat og avdelingsleder i Danmarks Rejsebureau Forening til Standby.dk.

Dobler prisen
- Dette er et pilotprosjekt som kjøres i danske Tryg mot egne medarbeidere, og at det ikke er planer om å gjøre noe tilsvarende i Norge, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Norge.