Flyreiser

Avslører: Derfor hilser de

Det er ikke bare for å være hyggelig.

TAR AVGJØRELSEN: Når Per Gunnar Lyckander bestemmer at noen må forlate flyet, så blir det slik. Foto: Odd Roar Lange
TAR AVGJØRELSEN: Når Per Gunnar Lyckander bestemmer at noen må forlate flyet, så blir det slik. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyreiser skal være komfortable for de reisende. Like viktig er det at sikkerheten ivaretas.

Å gjennomføre en grundig sikkerhetssjekk av selve flyet gjøres derfor alltid før og etter enhver flytur. Passasjerene skal være trygge på at alt er 100 prosent i orden før flyet får ta av.

En mann er pågrepet og flere sendt til sykehus etter at flydøra ble åpnet under flyvning i Sør-Korea fredag 26. mai. Reporter: Edward Stenlund. Video: Twitter Vis mer

Men noen ganger er det passasjerer selv som utgjør en sikkerhetsrisiko. Særlig gjelder det når berusede passasjerer er om bord, og da må kabinpersonalet bruke et smart knep.

Forbudt

- Det er et absolutt forbud mot å nyte medbrakt alkohol om bord i flyene, men likevel opplever vi fra tid til annen at noen er svært beruset under flyturen. Og noen av disse blir aggressive eller er på annen måte til bry for medpassasjerer, sier Per Gunnar Lyckander som er kaptein og sjefflyger hos Norwegian.

Risiko

- Vi forsøker å avdekke om og hvem som eventuelt kan komme til å skape problemer under flyreisen. En av måtene er ved at kabinpersonale står ved flydøra og hilser på alle passasjerer som kommer om bord. Når vi sier «hei» er det ikke bare for å være hyggelig. Vi ser også etter noe annet. Det er en god måte å avdekke om vi har passasjerer med mulig risikoatferd. Vi etablerer kontakt med alle, og får en oversikt over hvem vi har om bord, sier Per Gunnar Lyckander.

Varsles

- Kabinpersonalet varsler kapteinen dersom de oppdager passasjerer som skaper eller kan komme til å skape problemer på reisen.

Og det er kapteinen som avgjør om passasjeren får være med eller ikke. I noen tilfeller må vi tilkalle politiet for å få passasjeren fjernet, sier Norwegian-kapteinen.

Historien er full av eksempler på saker der passasjerer blir kastet av grunnet fyll og trøbbel, og ender opp med gigantregning og fengsel.

Får en sjanse

- Hva er årsaken til at noen slipper inn i flyet selv om de er beruset og skaper bråk?

- Vi vet av erfaring at passasjerer som er påvirket av alkohol kan ta seg kraftig sammen under selve ombordstigningen. Mens det kommer til problemer seinere på reisen. Andre får i seg medbrakt alkohol underveis.

Vi gir alle en sjanse til å unngå å bli kastet av. I første omgang prøver vi å få passasjerene til å roe seg ned. Noen ganger lykkes vi ikke og da ender det gjerne med at vi må sørge for at de må forlate flyet, forteller den erfarne flykapteinen.

Har du opplevd trøbbel på flyreise?

Har du opplevd trøbbel på flyreise?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om trøblete flypassasjerer? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer