Overbookede fly:

Avslører fly-myte

Flyselskapet avslører hvordan de bestemmer hvilke passasjerer som mister plassen sin ved en overbooking.

KAN MISTE PLASSEN: Hvis ingen vil gi fra seg plassen sin mot kompensasjon ved overbooking, er det tilfeldig hvem som må gå av flyet, opplyser Norwegian. Foto: Odd Roar Lange
KAN MISTE PLASSEN: Hvis ingen vil gi fra seg plassen sin mot kompensasjon ved overbooking, er det tilfeldig hvem som må gå av flyet, opplyser Norwegian. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det er ikke noe nytt at flyselskapene overbooker flighten. Flyselskapene vet av erfaring at et antall passasjerer ikke dukker opp ved nesten hver eneste flyavgang, skrev DinSide i 2022.

Tonje Sund, pressekontakt i SAS, forklarer nå til DinSide at tomme seter både er dårlig for økonomi og miljø.

- Det er som oftest et par passasjerer som ikke dukker opp til en flyging - enten på grunn av sykdom eller andre årsaker – så foretar flyselskaper et kontrollert, svært begrenset oversalg av billetter. Dette er normalt sett ikke et problem, og frigjør flyseter som ellers ville stått tomme ved avgang. Beregningene er basert på historiske data, og bruker å være treffsikre.

Likevel i noen tilfeller kan dette føre til at noen passasjerer må gi fra seg plassen på flygingen sin, men hvordan blir det egentlig avgjort?

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

- Tilfeldig utvelgelse

Forbrukerrådets nettside står det tydelig at flyselskapene har rett til å nekte deg å bli med på grunn av overbooking, men at det ikke kan skje uten at man får en økonomisk kompensasjon og assistanse.

DinSide har kontaktet Norwegian, SAS og Widerøe for å høre hvordan de løser en eventuell overbooking. Alle tre forklarer at de har en prioriteringsliste for å sikre at de verner om passasjerer med spesielle behov.

Disse kundene vil ikke risikere å miste plassen sin ved en eventuell overbooking. Flyselskapene forklarer også at de tilbyr noen en annen avgang mot avtalt kompensasjon.

Men hva skjer hvis ingen melder seg frivillig til å bytte avgang?

- Vi forsøker alltid å skåne passasjerer med spesielle behov, samt familier og større grupper som reiser sammen. Utover dette gjør systemene våre en tilfeldig utvelgelse dersom en overbooking skjer, forklarer Silje Glorvigen i Norwegian.

- Er det ingen som melder seg frivillig så har vi en prioriteringsliste, ja. De som reiser med de billigste billettene er øverst på listen skulle vi stå i en situasjon der vi må ta av noen passasjerer, svarer kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe.

- Vi har prosedyrer for å håndtere det. Men det vil som hovedregel løse seg helt, sier Sund i SAS.

Disse beholder plassen

Storavisa The Independent skrev nylig om hvordan flyselskapene avgjør hvem de «kaster» ut av flyet ved en overbooking. Flyselskapet var i kontakt med en talsperson fra EasyJet, som avslørte hvilke passasjerer selskapet prøver å unngå å «kaste ut».

- Våre ansatte på bakken har retningslinjer for hvilken kundegruppe de skal prøve å unngå å velge. Det gjelder personer med spesielle behov og EasyJet Holidays-kunder om mulig.

Avisa skriver videre at tall fra EasyJet viser at rundt fem prosent av passasjerer ikke dukker opp på hver flyging.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer