Avslører fyll med spesialkamera

Ny teknologi kan bli tatt i bruk på utesteder og flyplasser.

Forskerne mener de kan lese av bilder tatt med varmesøkende kamera, hvem som er påvirket av alkohol. Nesa er for eksempel et punkt som avslører. Foto: Alloverpress
Forskerne mener de kan lese av bilder tatt med varmesøkende kamera, hvem som er påvirket av alkohol. Nesa er for eksempel et punkt som avslører. Foto: Alloverpress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fulle folk kan være til sjenanse, men også til fare for seg og andre. Og noen steder ønsker man rett og slett ikke at overdrevent påvirkede mennesker skal ha adgang. Om bord på fly for eksempel, er det en fordel at folk holder seg noenlunde nyktre. Historiene om fulle flypassasjerer er mange, og de utgjør dessverre også et sikkerhetsproblem.

Nå har forskere fra Hellas utviklet programvare som kan avsløre fylla før den blir til plage for omgivelsene.

Skanner med varmefølsomt kamera

Ved å benytte teknologi som hurtig analyserer bilder tatt med varmefølsomt kamera, mener forskerne Georgia Koukiou og Vassilis Anastassopoulos fra Universitetet i Patras at det er mulig å se hvem som er på vei til å bli overstadig beruset, og det før problemene inntreffer.

Tanken er at denne kunnskapen kan være nyttig både i barer, på flyplasser og andre offentlige steder, og at den er mer objektiv enn observasjoner gjort av kontrollører, baransatte og sikkerhetsstab.

Les også: Dyrt å være drittsekk i lufta

Ansiktet avslører

Ifølge forskningsnyhets-nettstedet Alpha Galileo Foundation har forskerteamet forklart hvordan systemet fungerer i the International Journal of Electronic Security and Digital Forensics.

Kort fortalt er det bilder av personens ansikt som blir analysert. Siden alkohol fører til at blodårene i hudoverflaten utvider seg, vil hete flekker også vises i bildene tatt med varmefølsomme kameraer. Pikselverdier fra utvalgte punkter på personens fjes blir så sammenlignet med verdier fra en database av bilder av edru personer. Typisk fant teamet at berusede personer gjerne er varme på nesen, men kaldere på pannen.

Helt nytt er ikke dette. Lignende teknologi har vært brukt ved grenseoverganger for å detektere svært smittsomme sykdomer.

Sjekk deg selv: Drikker du for mye?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer