Avslører svakhet med nakenskannere

Maskinene er kanskje ikke så sikre som man skulle tro.

SORT BAKGRUNN: Når bakgrunnen er sort, er det vanskeligere å se om vedkommende bærer noe på siden.  Foto: YouTube
SORT BAKGRUNN: Når bakgrunnen er sort, er det vanskeligere å se om vedkommende bærer noe på siden. Foto: YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 2,5 år siden at en terrorist forsøkte å sprenge et fly i rute fra Amsterdam, ved hjelp av plastiske eksplosiver skjult i undertøyet. Dette førte til at flere europeiske land testet nytt sikkerhetsutstyr på flyplassene, samt flere flyplasser har tatt i bruk kroppskannere.

Høsten 2010 kom røntgenmaskinene, som tar nakenfoto på amerikanske flyplasser.

Klikk her for å se hvilke flyplasser du blir nakenskannet på

Slik blir objektet usynlig

Men selv om disse omdiskuterte nakenskannerne skal være "bombesikre", mener likevel ingeniøren Jonathan Corbett at USA sløser bort milliarder av dollar på disse maskinene, ifølge dn.se

5. mars la Corbett ut en YouTube-video hvor han viser hva som er et av de største problemene med nakenskannerne. Det er nemlig mulig å feste et ulovlig objekt på siden av kroppen, uten at at objektet registreres av skanneren.

– Det kan vel umulig være så enkelt å beseire TSAs milliardsatsing på nakenskannere? TSA kan vel ikke være så dumme, vel? Dessverre er det mulig og så dumme er de, påstår Corbett i YouTube-videoen.

I videoen viser han også hvordan han klarer å komme seg gjennom nakenskannerne på to amerikanske flyplasser iført metall på siden av t-skjorten.

Se videoen her:

Les også: Nye regler om nakenskannere

Utnytter folks terrorfrykt

– TSA kommer nok til å beskylde meg for å hjelpa terroristene ved å publisere denne videoen. Men terroristene har nok allerede funnet ut av dette, og er kanskje alt i gang med en plan hvor de bruker det mot oss, sier ingeniøren, som tar kritikken på forskudd.

Hvert år selger firmaet Rapiscan nakenskanner-maskinene til flyplasser for åtte milliarder dollar. Firmaet kontrolleres også av den tidligere lederen for det amerikanske sikkerhetsdepartementet. Mange mener at de utnytter det amerikanske folkets frykt etter 11. september 2001 for å tjene penger.

Corbett gikk for en stund siden til sak mot Transport Security Administration (TSA). Han mener det hele er en stor bløff og at det er et brudd på den amerikanske grunnloven, som blant annet skal beskytte folket mot unødvendige kroppsvisiteringer. Han tapte i retten, men sikter nå mot høyesterett.

Corbett fortsetter kampen på sin nettside TSA out of our pants.

Les også: Nakenbildene erstattes med strektegninger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer